Τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης…

0
38
Pinakothiki

Σε εορταστικούς ρυθμούς από σήμερα ολόκληρη η χώρα, με το κέντρο της Αθήνας να έχει “ντυθεί” στα γαλανόλευκα για να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Σπουδαίες προσωπικότητες και εγκαίνια στην Εθνική Πινακοθήκη.

Prince Charles Mitsotakis
 EUROKINISSI

Ξεκίνησαν οι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με πληθώρα εκδηλώσεων και παρουσία ξένων ηγετών που θα τιμήσουν την εθνική εορτή και τη συμπλήρωση δύο αιώνων από το 1821.

Για τις ανάγκες του εορταστικού προγράμματος έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με χιλιάδες αστυνομικούς στους δρόμους, παρά το γεγονός ότι η φετινή (στρατιωτική) παρέλαση θα γίνει χωρίς κόσμο, ενώ έχουν τεθεί σε ισχύ και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Εγκαίνια για την ανανεωμένη Εθνική Πινακοθήκη

Prince Charles
Τα εγκαίνια της πινακοθήκης ΑP

Τις πύλες της άνοιξε το απόγευμα η Εθνική Πινακοθήκη μετά την επέκταση και ανακαίνιση των χώρων της.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, η “Εθνική Πινακοθήκη σηματοδοτεί την έναρξη των εορτασμών της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Η ελληνική τέχνη του 19ου και του 20ού αιώνα, που φιλοξενείται στις αίθουσες της νέας Εθνικής Πινακοθήκης, εξελίσσεται παράλληλα με την Ιστορία της ελεύθερης Ελλάδας και τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους.

Η Εθνική Πινακοθήκη άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, για τους Πρίγκιπα Κάρολο, Μιχαήλ Μισούστιν (Ρώσος πρωθυπουργός), Φλοράνς Παρλί (Γαλλίδα υπουργός Άμυνας) και Νίκο Αναστασιάδη (πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας).

Η νέα Εθνική Πινακοθήκη

Η νέα δεκαετία βρίσκει την Εθνική Πινακοθήκη, με 120 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, κτηριακά και μουσειογραφικά ανανεωμένη. Ως σύγχρονο μουσείο Τέχνης αναδεικνύει τη φυσιογνωμία του Πολιτισμού της Ελλάδας αλλά και τη θέση που επάξια κατέχει στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Η μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης τώρα ξεδιπλώνεται σε 1000 πίνακες- από τους 20.000 που φυλάσσονται στις αποθήκες- αποδεικνύοντας τη μεγάλη αξία των πλούσιων συλλογών της. Το πρώτο μνημειώδες έργο που υποδέχεται τους επισκέπτες, μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο, είναι η «Λαϊκή Αγορά» (1979-1982) του Παναγιώτη Τέτση, ένα εμβληματικό έργο, που αναβλύζει τη χαρά της ζωής και της δημιουργίας, σε μια έκρηξη χρωμάτων, υπογραμμίζοντας τον οικουμενικό χαρακτήρα της σύνθεσης.

Το μεγάλο έργο επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2021, δέκα χρόνια μετά. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, “το 2014 το έργο παραδόθηκε χωρίς προβλήματα και με εγγυημένη τη χρηματοδότησή του. Θα μπορούσε να παραδοθεί το 2018, αν δεν είχαν μεσολαβήσει τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία δεν υπήρξαν συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων, χρονοδιάγραμμα και προγραμματισμός των εργασιών, οπότε το εργοτάξιο σχόλαζε. Η ανακαίνιση της Πινακοθήκης αποδείχτηκε έργο πολυσύνθετο το οποίο χρειαζόταν συνεχή επίβλεψη του ΥΠΠΟΑ και επίλυση επί τόπου των προβλημάτων που ανέκυπταν”.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 17:30 το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, προκειμένου να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο και τη δούκισσα της Κορνουάλης υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές.

Αμέσως μετά την άφιξη, μετέβησαν στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου τους υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη, για να συμμετάσχουν στην ειδική επετειακή εκδήλωση των εγκαινίων του νέου κτιριακού συγκροτήματος. Μετά τις ομιλίες, θα ακολουθήσει ξενάγηση των υψηλών προσκεκλημένων στην Πινακοθήκη, τμηματικά και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ακολούθως, στις 20:30 θα παρευρεθούν στο επίσημο δείπνο που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο πλαίσιο του δείπνου, θα υπάρξει προσφώνηση από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αντιφωνήσεις των υψηλών προσκεκλημένων.

Ανήμερα της Εθνικής Εορτής, θα παρίσταται στη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υψηλών προσκεκλημένων.

Στη συνέχεια, στις 12:15, ο πρίγκιπας Κάρολος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρίγκιπας Κάρολος θα μεταβεί στο Δημαρχείο των Αθηνών, όπου σε ειδική τελετή θα τον τιμήσει ο Δήμος Αθηναίων απονέμοντάς του το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών. Η απονομή θα γίνει από το δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο του 1821.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης θα αναχωρήσει την Πέμπτη στις 14:45 από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου κατά την αναχώρησή τους, θα τους αποχαιρετίσει ο Νίκος Δένδιας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ