Χρήση Windows 10 Mobile smartphone το 2020; Καμία ελπίδα…

0
13
Χρήση Windows 10 Mobile Smartphone το 2020; Καμία ελπίδα…

Χρήση Windows 10 Mobile smartphone το 2020; Καμία ελπίδα…

Όσο και κάποιοι να αγαπάμε τα Windows 10 Mobile smartphone, είναι αδύνατο να τα χρησιμοποιήσουμε το 2020. Σήμερα θα πούμε μία ιστορία, για το πως μείναμε χωρίς συσκευή και το μοναδικό πράγμα που μπορούσε να μας σώσει είναι κάποια Windows συσκευή, όμως μας έκανε τη ζωή πιο δύσκολη.

HP Elite X3: Η πρώτη προσπάθεια

Έχοντας αφήσει την κύρια συσκευή για service, η συλλογή με τα Windows Phone φάνηκε η μόνη λύση για να περάσουν οι μέρες, για να τοποθετηθεί κάπου η κάρτα SIM αλλά και για βασικά πράγματα. Η καλύτερη επιλογή ήταν το HP Elite X3, το δυνατότερο Windows 10 Mobile smartphone που έχει κυκλοφορήσει ποτέ αλλά και η τελευταία ναυαρχίδα του λειτουργικού συστήματος.

Το αρχικό set-up είχε ήδη γίνει, με το λογαριασμό Microsoft να συγχρονίζει επαφές και mail κανονικά. Για κάποιον λόγο δεν υπήρχαν τα παλιά backup, όμως μετά από τόσα χρόνια ίσως ήταν λογικό. Το πρώτο πράγμα ήταν η είσοδος στο Microsoft Store και η εγκατάσταση όλων των αναβαθμίσεων, όπως και ο έλεγχος για αναβαθμίσεις λογισμικού. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που ήρθαν τα πρώτα προβλήματα.

Τα προβλήματα

Δυστυχώς πλέον δεν υπάρχουν καθόλου εφαρμογές. Θυμάστε που κάποτε είχαμε τις εφαρμογές Facebook, Messenger και Instagram; Ναι, ήταν χειρότερες από τις αντίστοιχες σε Android και iOS, πέραν των εφαρμογών από την ίδια τη Microsoft, όμως έστω υπήρχαν. Πλέον δεν υπάρχει τίποτα από αυτά. Αν λοιπόν το 2015 μιλούσαμε για έλλειψη εφαρμογών, τώρα μιλάμε για παντελώς απουσία οποιασδήποτε βασικής εφαρμογής.

Υπάρχει όμως μία ελπίδα, το Viber. Σετάρουμε λοιπόν το λογαριασμό μας με τον αριθμό κινητού και όντως δουλεύει! Μπορεί να πρόκειται για απαρχαιωμένη έκδοση, όμως μπορεί κάποιος να κάνει κλήσεις, να στέλνει μηνύματα και όλα τα βασικά. Οπότε, όλα καλά; Δυστυχώς όχι, γιατί ότι και να προσπαθήσαμε, οι ειδοποιήσεις απλώς δε δούλευαν. Οπότε, τι να το κάνεις το messaging app χωρίς να έρχονται ειδοποιήσεις; Τίποτα.

Η λύση του browser; Στο περίπου

Η λύση που μπορεί να σκεφτεί κάποιος στο πρόβλημα των social είναι οι web εφαρμογές από τον browser. Τι καλύτερο λοιπόν από τον Edge browser, τον παλιό βέβαια, αφού δεν υπάρχει καμία σοβαρή εναλλακτική στο Windows Store. Η λύση δούλεψε για το Instagram χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, πέραν του ότι δεν υπάρχουν τα DM και η ανάλυση των story είναι απλά κακή.

Άρα, θα δουλέψει και το Messenger; Nope. H έκδοση για κινητά απλά βγάζει το logo του Messenger και τίποτα παραπάνω. Όμως, επειδή δεν είμαστε χθεσινοί, βάζουμε την έκδοση για υπολογιστές. Προς μεγάλη μας έκπληξη μπαίνει κανονικά, όμως είναι πραγματικά unusable. Τα μηνύματα ίσα που φαίνονται, μετά από άπειρο loading, ενώ για κάποιο λόγο δε μπορεί κάποιος να απαντήσει.

Το YouTube αλλά και το Gmail δουλεύουν κανονικά από τον Edge browser, όμως όλα φορτώνουν υπερβολικά αργά. Οπότε, αν και υπάρχει εναλλακτική και μπορείτε να δείτε κάποια βασικά πράγματα στον browser, καλύτερα να το αποφύγετε. Προβλήματα ακόμα και σε ιστοσελίδες όπως το skroutz ή το ίδιο το google.com πραγματικά κάνει ακόμα χειρότερη την εμπειρία μας.

Η Google ακόμα μισεί τα Windows smartphone

Μιας που μιλήσαμε για Google, πάμε στο χειρότερο πρόβλημα: ο συγχρονισμός με το Google Account. Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι YouTube, Google Photos, Google Maps και σχεδόν οποιαδήποτε υπηρεσία της Google απλά δεν υπήρξε ποτέ στα Windows smartphone. Όμως, μπορούσαμε τουλάχιστον να συνδέσουμε το λογαριασμό της Google για να έχουμε πρόσβαση στα email αλλά και τις επαφές μας.

Πλέον αυτό δε λειτουργεί στα Windows 10 Mobile. Ότι και να προσπαθήσαμε, απλά δε μπορούσε να δεχτεί το Google Account. Η εισαγωγή του λογαριασμού κολλούσε σε loop με την εισαγωγή του email. Η λύση φαίνεται να είναι η εισαγωγή του Gmail σε Windows 8.1 συσκευή (εκεί δουλεύει) και μετά η αναβάθμιση σε Windows 10 Mobile, όμως μιλάμε για διαδικασία πολλών ωρών.

Windows Phone 8.1: Βρε λες;

Επειδή όμως είχαμε χρόνο, δοκιμάσατε το εξαιρετικά σπάνιο Lumia 928, το Google Account μας μπήκε κανονικά, οπότε θα μπορούσαμε θεωρητικά να μείνουμε εκεί. Εκεί όμως το μεγάλο “ΟΧΙ” ήρθε από την ίδια τη Microsoft, αφού δε δεχόταν αρχικά το λογαριασμό Microsoft. Με λίγες προσπάθειες τελικά δέχτηκε το Outlook σαν mail, όμως όχι το λογαριασμό σαν κύριο λογαριασμό της συσκευής. Οπότε κάτι φαινόταν ύποπτο, το οποίο φάνηκε αργότερα.

Αν νομίζετε λοιπόν ότι αφού μόνο το Viber δουλεύει, ε θα βολευτούμε με Windows Phone 8.1 smartphone, κάνετε λάθος. Το Store δε λειτουργεί καν. Ούτε το Onedrive (απευθείας από τη συλλογή), ούτε καμία υπηρεσία. Οπότε, ναι μεν έχουμε εκεί το Google Account μας, όμως ξεχνάμε τα πάντα. Ακόμα και το YouTube πλέον δεν υποστηρίζεται στη συγκεκριμένη έκδοση του Internet Explorer, όπως και πολλές άλλες ιστοσελίδες.

Αν λοιπόν δε μπορούμε να ζήσουμε με Windows 10 Mobile το 2020, με Windows Phone 8.1 κάνουμε απλά τη ζωή μας πιο δύσκολη, ακόμα και με το Google Account μας.

Project Astoria: Η τελευταία ελπίδα

Αφού πλέον καταλάβαμε ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα, η κύρια συσκευή μας έγινε το Lumia 950 XL. Αφού δεν έχουμε τίποτα, ας έχουμε τουλάχιστον καλές κάμερες και μία ελαφριά συσκευή, σε αντίθεση με το “τέρας” HP Elite X3. Όμως, το Project Astoria φαίνεται πως λειτουργεί σε μία πληθώρα συσκευών, οπότε η επιλογή του να έχει κάποιος Windows 10 Mobile και με Android εφαρμογές φαίνεται ιδανική περίπτωση, πόσο μάλλον για κάποιον που αγαπάει αυτό το λειτουργικό.

Αυτή τη φορά λοιπόν εξοπλιζόμαστε με το δυνατότερο Windows Phone 8.1 smartphone που έχουμε στη συλλογή μας, το Lumia 1520, φλασάρουμε τις σωστές εκδόσεις, ανοίγουμε developer mode και όντως, το Project Astoria δουλεύει! Πάμε να βάλουμε μερικά από τα APK αρχεία που χρειαζόμαστε για να δούμε το αποτέλεσμα…

Facebook; Όχι. Facebook Lite; Όχι. Παλαιότερη έκδοση Facebook; Όχι. Messenger; Όχι. Messenger Lite; Ναι! Όντως λειτουργεί, πετσοκομμένο όπως ήδη είναι, αλλά φαίνεται επιτέλους ένα φως στο τούνελ. Κανονικά συνομιλίες, χωρίς gifs, χωρίς βίντεο ή κλήσεις, όμως λειτουργεί έστω το chat για να μπορούμε να είμαστε συνδεδεμένοι και σε επικοινωνία. Οι ειδοποιήσεις προφανώς δε λειτουργούν, όμως το περιμέναμε.

Το πρόβλημα ήρθε όταν βγήκαμε από την εφαρμογή. Για κάποιο λόγο, αρνήθηκε να κάνει refresh ξανά τις συνομιλίες. Επιπλέον, έπρεπε να το κλείσουμε και να το ανοίξουμε για να μπορούμε να δούμε τις συνομιλίες, όταν βέβαια δεν έκλεινε από μόνο του. Από το τίποτα βέβαια, κάτι ήταν και αυτό και έτσι έγινε η συσκευή που μπορούσαμε έστω να έχουμε επικοινωνία με άλλα άτομα.

Καμία ελπίδα…

Δυστυχώς όμως, το Project Astoria, δηλαδή ο Android Emulator υπήρχε μόνο σε 2 πολύ παλιές beta εκδόσεις των Windows 10 Mobile, οπότε υπήρχαν άπειρα bugs. Επανεκκινήσεις στο άσχετο, δεν είχε διορθωθεί το πρόβλημα με το Bluetooth οπότε το ξεχνάμε, πέραν του πόσο αργούσαν να φορτώσουν οι εφαρμογές του Project Astoria.

Το χειρότερο ήταν οι επανεκκινήσεις, ακόμα και στη διάρκεια μίας κλήσεις, ήταν κάτι που δε μπορεί κάποιος να ανεχτεί, όταν μάλλον το αποτέλεσμα είναι ούτε μέτριο. Επίσης, μετά από λίγη ώρα χρήσης του Messenger Lite το Lumia 1520 ψήνει άνετα αυγά και μιλάμε για την πιο απλή εφαρμογή που υπάρχει. Οπότε, η τελευταία μας ελπίδα τελείωσε άδοξα και το όνειρο για χρήση Windows 10 Mobile smartphone απλά πέθανε.

Ταξίδι στο χρόνο

Όμως, από αυτή την εμπειρία μας καταλάβαμε πόσο όμορφα ήταν τα Windows smartphones. Όποιος ανοίξει τώρα μία συσκευή με Windows Phone 8.1 θα θυμηθεί ένα απροβλημάτιστο λειτουργικό που απλά πετούσε στα πάντα, πήγαινε σφαίρα και είναι τα ωραιότερα animations και το πιο συνεχές design που έχουμε δει ποτέ σε κάποιο OS για smartphones.

Μπορεί τα Windows 10 Mobile να μην κράτησαν αρκετά στοιχεία του design και να φαίνεται σαν ένα τέρας του Φρανκενστάιν, με διαφορετικό σχεδιασμό ακόμα και μεταξύ των εφαρμογών της ίδιας της Microsoft, όμως προσπάθησε να ανοίξει το λειτουργικό σε ακόμα περισσότερους developers, κάτι που δεν κατάφερε.

Επίσης, είδαμε για ακόμη μία φορά πόσο βασικές είναι οι εφαρμογές, όχι μόνο της Google αλλά και οι social, κάτι που έχουμε δει να καταστρέφει τη Huawei. Τέλος όμως, να πούμε ότι είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε ξανά το MyTube!, το καλύτερο YouTube app που έχει υπάρξει ποτέ σε smartphone.

Όσοι είστε νοσταλγοί, πρέπει να πείτε αντίο. Τα Windows 10 Mobile smartphone είναι πλέον νεκρά και δεν υπάρχει καμία ελπίδα ή χρησιμότητα.

Διαβάστε επίσης: Windows Phone: Ο τρίτος παίκτης smartphone OS που τα παράτησε [Fails]

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ