Snapdragon 888: Μάθε τα πάντα για το SoC των Android flagship του 2021

0
16
Snapdragon 888: Μάθε τα πάντα για το SoC των Android Flagship του 2021

Η Qualcomm άνοιξε τα χαρτιά της και μας μιλά αναλυτικά για το νέο Snapdragon 888 SoC, μετά τη χθεσινή παρουσίαση και την πρώτη γεύση. Αρχικά, όπως γνωρίζαμε, πρόκειται για το πρώτο Android flagship SoC της εταιρείας που είναι κατασκευασμένο με τη μέθοδο των 5nm, όπως το νεότερο A14 Bionic της Apple και το Kirin 9000 της Huawei. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά πως θα αλλάξει τα flagships του 2021.

Επεξεργαστής

Το νέο Snapdragon 888 SoC είναι το πρώτο που περιλαμβάνει επεξεργαστή με πυρήνα Cortex-X1. Σε σύγκριση με τον περσινό Cortex-A78, ο νέος πυρήνας μπορεί να εκτελέσει 33% περισσότερες οδηγίες ανά χρονισμό, προσφέρει διπλάσιο SIMD και διπλάσια cache L1 και L2. Ο Cortex-X1 είναι χρονισμένος στα 2.84GHz.

Μαζί, ο επεξεργαστής αποτελείται από τρεις πυρήνες Cortex-A78 χρονισμένους στα 2.4GHz, αλλά και τέσσερις πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης Cortex-A55, χρονισμένους στα 1.8GHz. O επεξεργαστής περιλαμβάνει 4MB L3 cache και 3MB cache συστήματος.

Συνολικά, ο νέος επεξεργαστής του Snapdragon 888, με την ονομασία Kryo 680, υπόσχεται 25% καλύτερες επιδόσεις από τον επεξεργαστή στου Snapdragon 865, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία υπόσχεται 25% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

GPU

Το Snapdragon 888 SoC ενσωματώνει τη νέα Adreno 660 GPU, η οποία προσφέρει 35% γρηγορότερο rendering αλλά ταυτόχρονα 20% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την παλαιότερη GPU. Στόχος της Qualcomm είναι να φτάσει τα 144fps στα απαιτητικά παιχνίδια, αλλά ταυτόχρονα να προσφέρει ακόμα καλύτερες επιδόσεις γραφικών.

Ένα κόλπο που χρησιμοποιεί η Qualcomm είναι το Variable Rate Shading (VRS), κάτι που βλέπουμε στις νέες GPU από την Nvidia και την AMD. Αυτό επιτρέπει τα shaders να λειτουργούν σε δύο ή τέσσερα pixel κάθε φορά, αντί για ένα. Αυτό από μόνο του μπορεί να προσφέρει 30% καλύτερες επιδόσεις, αν οι developers το εκμεταλλευτούν σωστά.

Η τεχνολογία Game Quick Touch μπορεί να μειώσει την καθυστέρηση της αφής κατά 20% στα παιχνίδια με 60fps, 15% στα παιχνίδια με 90fps και 10% στα παιχνίδια με 120fps. Επίσης, η Adreno 660 υποστηρίζει 10-bit HDR και sub-pixel rendering, ενώ μπορεί να βελτιώσει την ομοιομορφία των οθονών OLED με την αντιστάθμιση Mura, δηλαδή την άνιση βαθμονόμηση των pixels.

Κάμερα

Αν τα παραπάνω δε σας έπεισαν για τη δύναμη του, το Snapdragon 888 φέρνει αρκετές βελτιώσεις και στον τομέα της κάμερας. Αρχικά έρχεται με τριπλό ISP, το οποίο επιτρέπει σε τρία διαφορετικά streams από τις κάμερες να κάνουν ταυτόχρονη επεξεργασία. Για παράδειγμα, μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα τρία 4K HDR βίντεο ή τρεις ταυτόχρονες λήψεις φωτογραφιών 28MP.

Επίσης, επιτρέπει τη λήψη φωτογραφιών 10-bit HDR σε HEIF format, μαζί με τις δυνατότητες στη λήψη βίντεο, όπως HDR10 και Dolby Vision. Στο βίντεο ειδικά, το νέο SoC μπορεί να κάνει λήψη αλλά και να αναπαράγει βίντεο σε ανάλυση 4K στα 120fps, κάτι που σίγουρα περιμένουμε να δούμε να αξιοποιούν οι κατασκευαστές.

Φόρτιση, συνδεσιμότητα και AI

Αν και είχε ανακοινωθεί λίγους μήνες πριν, το Quick Charge 5 της Qualcomm φέρνει γρήγορη φόρτιση έως και πάνω από 100W, ενώ κρατάει χαμηλά τη θερμοκρασία. Επίσης, υποστηρίζει όλα τα πρότυπα μέχρι σήμερα, από το Quick Charge 2.0 και μετά.

Το Snapdragon 888 SoC είναι το πρώτο SoC παγκοσμίως που χρησιμοποιεί το νέο Snapdragon X60 5G modem. Το νέο modem τρίτης γενιάς προσφέρει sub-6 και mmWave υποστήριξη για 5G δίκτυα, με ταχύτητες download έως 7.5 Gbps και upload έως και 3 Gbps. Επίσης, μέσω του νέου FastConnect 6900 συστήματος και του Wi-Fi 6G μπορείτε να φτάσετε έως και 3.6 Gbps σε σύνδεση με Wi-Fi 6.

Όπως μάθαμε και εχθές, Το νέο Snapdragon 888 SoC έρχεται με έκτης γενιάς Qualcomm AI Engine χάρη στον πλήρως ανασχεδιασμένο επεξεργαστή Qualcomm Hexagon. Με το νέο AI Engine, υπάρχει μεγάλο άλμα στις διεργασίες μέσω AI, φτάνοντας τις 26 tera operations ανά δευτερόλεπτο (TOPS), αλλά με χαμηλότερη κατανάλωση.

Πηγή

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ