Τι θα γίνει με λιανεμπόριο, σχολεία, αλλαγές στον κωδικό 6

0
14
Τι θα γίνει με λιανεμπόριο, σχολεία, αλλαγές στον κωδικό 6

Την Παρασκευή 19 Μαρτίου, συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών που θα κάνουν τις τελικές τους εισηγήσεις προς την κυβέρνηση για μερική άρση μέτρων του lockdown

Οι ειδικοί θα συνεδρίαζαν το πρωί της Τετάρτης (17/3), όμως αποφάσισαν να την αναβάλουν θέλοντας να δουν και να εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα για να να δώσουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση.

Έτσι, η κυβέρνηση καλείται να βρει τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αποφόρτιση της κούρασης των πολιτών αλλά και τη μη επιδείνωση του επιβαρυμένου επιδημιολογικού προφίλ της χώρας, που εδώ και 48 ώρες καταγράφει συνεχή ρεκόρ σε διασωληνωμένους αλλά και υψηλά κρούσματα.

Αλλαγή στον κωδικό 6
Σύμφωνα με το STAR, η «χαλάρωση» των μέτρων του σκληρού lockdown με άμεση ισχύ από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου, περιλαμβάνει τα εξής:

Απελευθέρωση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο μέσω του κωδικού 6 στα SMS προς το 13033,
Η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα θα ξεκινά στις 21:00 το βράδυ και όχι στις 19:00 που ισχύει μέχρι τώρα και έως τις 05:00 το πρωί.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο, Παρασκευή, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Οι ημερομηνίες – κλειδιά
Ακόμη, οι ημερομηνίες κλειδιά για την επανεκκίνηση της κοινωνικο-οικονομικής ζωής είναι οι εξής:

22 Μαρτίου ανοίγουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, καταστήματα με υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ, αρχαιολογικοί χώροι και δικαστήρια,
29 Μαρτίου το λιανεμπόριο,
5 Απριλίου Γυμνάσια και Λύκεια και 12 Απριλίου τα Δημοτικά,
19 Απριλίου η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους,
24 Απριλίου οι υπερτοπικές μετακινήσεις, δηλαδή οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Προβληματισμός στους λοιμωξιολόγους
Οι λοιμωξιολόγοι ωστόσο εμφανίζονται ανήσυχοι και επιφυλακτικοί εν όψει μιας χαλάρωσης των μέτρων, με δεδομένη πάντα και την κόπωση των πολιτών.

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστήριξε πως είναι αναγκαίος ένας ακόμη μήνας lockdown. Σύμφωνα με τον καθηγητή, για σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση της κατάστασης «θα χρειαστούν πραγματικά εβδομάδες με τουλάχιστον τήρηση των υπαρχόντων μέτρων, η οποία εντούτοις δεν γίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε».

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στην στόχευση των μέτρων, λέγοντας πως «θεωρώ ότι δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ». Προσέθεσε δε πως πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας αλλά και περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος τηλεργασίας.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των μικρών εμπορικών μαγαζιών (καφέ, καταστήματα, εστιατόρια) με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και χωρίς ραντεβού στις μικρές.

Αν και προειδοποίησε για νέα αύξηση των κρουσμάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα, εμφανίστηκε πεπεισμένος πως «σε 2 μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα».

Αναφορικά με τα σχολεία ο καθηγητής είπε ότι «δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα ταυτόχρονα».

Παράλληλα, μιλώντας στο MEGA και αναφερόμενος στον σχεδιασμό για σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επιφυλάχθηκε για την ημερομηνία. «Η εξίσωση είναι δύσκολη, και θα πω τη γνώμη μου αύριο στην επιτροπή. Καλό θα είναι οι γνώμες να μην ακούγονται δημοσίως. Βλέπουμε ότι η πανδημία δυστυχώς επεκτείνεται, δεν σταθεροποιείται. Θα πρέπει να δούμε αν τα μέτρα τηρούνται, η απλή λήψη των μέτρων δε φέρνει αποτέλεσμα».

«Δεν αντέχεται αυτή τη στιγμή άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου μαζί. Δεν ξέρω αν ένα από τα δύο θα μπορέσει να ανοίξει. Ξεκάθαρα, πάντως, δεν πρέπει να ανοίξουν και τα δύο μαζί», προειδοποίησε.

Πηγή