Το χωριό της ορχιδέας βρίσκεται στη Μαγνησία

0
13

Στις πλαγιές του βορειοδυτικού Πηλίου θα ταξιδέψουμε, γνωρίζοντας μια ακόμη πανέμορφη γωνιά της Μαγνησίας. Την Κερασιά. Η Κερασιά είναι από τα μικρότερα χωριά του Πηλίου και ανήκει διοικητικά στο Δήμο Ρήγα Φεραίου. Αποτελείται ουσιαστικά από δυο οικισμούς. Η Άνω Κερασιά κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς τον Απρίλιο του 1944 και ανήκει στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών και πόλεων. Ο σημερινός οικισμός, η Κάτω Κερασιά βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. από το Βόλο και σε υψόμετρο 140 μέτρα.

Ιστορικό
Η Κερασιά πήρε το όνομά της σύμφωνα με την παράδοση από μια γέρικη κερασιά, στην κουφάλα της οποίας οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού βρήκαν ένα καντήλι αναμμένο και μέσα την εικόνα των Αγίων Αποστόλων. Οι πρώτοι που φαίνεται να εγκαταστάθηκαν σε αυτόν τον τόπο ήταν κτηνοτρόφοι από τα Άγραφα τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η λαϊκή αφήγηση μας περιγράφει πως αυτοί δωροδόκησαν με ένα φόρτωμα βούτυρο τον Τούρκο διοικητή της περιοχής Σαρίμπεη, που απόσπασε αυτόν τον τόπο από τους Καπουρνιώτες ή Καναλιώτες και τον χάρισε στους Κερασιώτες για να φτιάξουν τα χειμωνιάτικα καλύβια τους και να καλλιεργήσουν τα χωράφια.

Το ολοκαύτωμα της Κερασιάς
Η Κερασιά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης διετέλεσε κεντρικό σημείο αναφοράς στη Μαγνησία. Καθόλου τυχαίος λοιπόν ο χαρακτηρισμός της ως “Ανταρτομάνα του Πηλίου”. Εκεί το 1943 δημιουργήθηκε το 54ο Συντάγμα του ΕΛΑΣ. Η δράση του εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το Πήλιο και στην Όθρυ. Είχε όλα τα χαρακτηριστικά μονάδος τακτικού στρατού και έφτασε να αριθμεί περί τους 3.000 στρατιώτες. Οι κάτοικοι πρόσφεραν κάθε δυνατή βοήθεια στους μαχητές του αγώνα διαθέτοντας κάθε χρήσιμο εξοπλισμό. Έτσι μοιραία πλήρωσαν βαρύ τίμημα για αυτήν τους τη βοήθεια αφού οι Γερμανοί μετά την ιστορική Μάχη στα Κοκκινόγεια και την ηρωική αντίσταση των αγωνιστών, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν τον οικισμό της Άνω Κερασιάς καταστρέφοντάς τον ολοκληρωτικά. Δεκάδες άμαχοι κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους ενώ ολάκερο το χωριό καταστράφηκε από τους εισβολείς.

Σήμερα
Επισκεπτόμενοι το γραφικό αυτό χωριό σήμερα και προχωρώντας στο καλντερίμι συναντάμε το τοξωτό γεφύρι. Χρονολογείται από το 1886 και έχει αναγνωριστεί ως Διατηρητέο Μνημείο. Διασχίζοντάς το οδηγούμαστε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που είναι ο πολιούχος του χωριού.

Στον κεντρικό δρόμο προς τα Κανάλια στο χώρο του παλιού Δημοτικού λειτουργεί το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου. Την περίοδο (από Μάρτιο έως τέλος Μαΐου) άνθησης της ορχιδέας οι επισκέπτες εκτός από την ενημέρωση σε θεωρητικό επίπεδο, μπορούν να συμμετέχουν σε εξορμήσεις στη φύση με τους υπευθύνους του Κέντρου. Κατόπιν συνεννόησης πάντα, οι επισκέπτες μπορούν να μυηθούν στον μυστικό και ιδιαίτερο κόσμο της άγριας ορχιδέας.

Στο κέντρο του χωριού μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στην μεγάλη πλατεία, εκεί που γίνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Στη Κάτω Κερασιά θα βρεί φυσικά κανείς νόστιμο φαγητό στις ταβέρνες του χωριού και παραδοσιακά προϊόντα από τους παραγωγούς του χωριού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή