Τρία σημαντικά ναυάγια με τη δική τους ιστορία στις θάλασσες της Μαγνησίας…

0
42
Alonissos Diving

Απελευθερώνονται, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οργανωμένες και καθοδηγούμενες καταδύσεις σε 91 ναυάγια πλοίων και βυθισμένα αεροπλάνα. Τα ναυάγια αποδίδονται στην καταδυτική κοινότητα για καταδύσεις αναψυχής, με τη Μαγνησία να «εκπροσωπείται» από τρία σημαντικά ναυάγια, που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.

Μετά τα επίσημα εγκαίνια του πρώτου υποβρύχιου μουσείου στην Περιστέρα της Αλοννήσου, έρχεται η σειρά ναυαγίων της νεότερης περιόδου, να αναδειχθούν και να καταστούν προσβάσιμα για τους λάτρεις των καταδύσεων στην ιστορία.

Στη λίστα που κοινοποίησε το Υπουργείο Πολιτισμού, περιλαμβάνονται το πολεμικό αεροσκάφος Junkers 88, που βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας, στο νησάκι Ψαθούρα Βορείων Σποράδων, στην περιοχή της Αλοννήσου. Το πολεμικό αεροσκάφος προσθαλασσώθηκε, την 27η Μαΐου 1942, έμπροσθεν του φάρου της Ψαθούρας και είναι βυθισμένο σε μέγιστο βάθος 32 μέτρα.

Επίσης το γερμανικό ατμόπλοιο VOLOS βυθίστηκε στον ύφαλο Λευτέρης, στη Μαγνησία, από σφάλμα, την 21η Φεβρουαρίου 1931 και βρίσκεται σε μέγιστο βάθος 57 μέτρα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, παράλληλα, τα υπολείμματα του μικρού φορτηγού Σλέπι ΧΡΗΣΤΟΣ, που βυθίστηκε κοντά στον Πτελεό, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και βρίσκεται σε μέγιστο βάθος 22 μέτρων.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, τα 91 ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων, που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, αποτελούν την πρώτη ομάδα ναυαγίων, τα οποία θα αποδοθούν στην καταδυτική κοινότητα για καταδύσεις αναψυχής, με συγκεκριμένους όρους.

Τα επιλεγμένα ναυάγια από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ανήκουν σε μεταλλικά πλοία και αεροσκάφη τα οποία βυθίστηκαν από το 1868 έως και το 1970, τα περισσότερα από την περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου, και βρίσκονται σε βάθη που κυμαίνονται από 10 έως και 120 μέτρα. Ο βαθμός τεκμηρίωσής τους δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις ο ίδιος.

Μεταξύ των 91 αυτών ναυαγίων συμπεριλαμβάνονται ναυάγια, τα οποία βρίσκονται ήδη υπό καθεστώς εντατικής διερεύνησης από την Εφορεία και ναυάγια για τα οποία υπάρχουν λεπτομερείς αναφορές και στα οποία έχουν πραγματοποιηθεί εκτενείς φωτογραφικές σαρώσεις και κινηματογραφήσεις.

Τέλος, για κάποια ναυάγια διατίθεται ελάχιστο υλικό τεκμηρίωσης, κυρίως λόγω του μεγάλου βάθους ή των συνθηκών θολερότητας της θάλασσας στις περιοχές που βρίσκονται.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεκμηρίωση των ναυαγίων αυτών, προβλέπονται συγκεκριμένοι τρόποι δράσης σε συνεργασία με τους παρόχους καταδυτικών υπηρεσιών, οι οποίοι θα ενταχθούν στο τελικό κείμενο της ΚΥΑ, που θα υπογραφεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στον υποβληθέντα κατάλογο, διαχωρίζονται, επίσης, με ειδική σήμανση, τα ναυάγια πολεμικών πλοίων, αεροπλάνων και υποβρυχίων που βυθίστηκαν κατά τις εχθροπραξίες του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία αντιμετωπίζονται ως ειδική ομάδα, καθώς το άνοιγμά τους για καταδύσεις αναψυχής προϋποθέτει την υπογραφή σχετικής ΚΥΑ του Υπουργείoυ Πολιτισμού και Aθλητισμού με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.