Παρέμβαση της Μαίρης Διαμάντη για τα προβλήματα των νησιών στην πανελλήνια συνέλευση του κλάδου
Στα κοινά προβλήματα που ταλανίζουν τα νησιά αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου Μαίρη Διαμάντη, απαριθμώντας τα αιτήματα που ζητούν επειγόντως λύση, στην πανελλήνια συνέλευση του κλάδου.
Προτάσσοντας τις υποδομές και την ακτοπλοϊκή σύνδεση, υπογράμμισε την ανάγκη εδραίωσης τακτικών δρομολογίων από τα μεγάλα αστικά κέντρα, μέσω των λιμανιών Μαντουδίου και Θεσσαλονίκης, με αιχμή του δόρατος τον Βόλο και την ανύπαρκτη, μέχρι στιγμής, ενδοσποραδική γραμμή που θα εξυπηρετεί τους τουρίστες που επιθυμούν να μεταβούν από το αεροδρόμιο της Σκιάθου, στη Σκόπελο και την Αλόννησο. Το συγκεκριμένο αίτημα διατυπώνεται προ πολλών ετών, χωρίς επί της ουσίας να έχει δοθεί ακόμη λύση.
Αναλύοντας τα ζητήματα που περιστρέφονται γύρω από το μείζον θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, η κ. Διαμάντη στάθηκε με έμφαση στην ανάγκη επιδότησης για ακτοπλοϊκές γραμμές όπως, για παράδειγμα, της Θεσσαλονίκης, αίτημα που διατυπώνεται και από την Περιφέρεια, τονίζοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν προσιτές οι τιμές των εισιτηρίων, για να έρθουν περισσότεροι επισκέπτες στα νησιά».
Τα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά είναι πολυεπίπεδα, με την πρόεδρο να απαριθμεί την σημασία ενός στελεχωμένου κέντρου υγείας με άρτιες υποδομές, την ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων λιμανιών και το κυριότερο, άρτιο οδικό δίκτυο, που θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τα νησιά. Σε αυτό το σημείο, η εκπρόσωπος των ξενοδόχων της Σκοπέλου αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται από την Περιφέρεια, τα οποία θα βελτιώσουν, όπως είπε, την εικόνα του νησιού, διότι αποτελούν «βαρόμετρο» για την τόνωση της τουριστικής κίνησης και κατ’ επέκταση της τοπικής οικονομίας.
«Σε ένα νησί με προβλήματα σε υποδομές είναι πάρα πολύ δύσκολο να επεκτείνουμε την σεζόν και να επενδύσουμε στον εναλλακτικό τουρισμό. Όταν δεν υπάρχει σύγχρονο κέντρο υγείας είναι δύσκολο να δεχτούμε τουρίστες με ανάλογα στάνταρντ και εάν παραστεί ανάγκη, να τους περιθάλψουμε» είπε.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις λιμενικές υποδομές, τα λιμάνια και τις μαρίνες που θα «απογειώσουν» τα νησιά, όταν υλοποιηθούν, και κυρίως την προβολή μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες της πολιτείας, που θα καταστήσουν ευρύτερα γνωστά τα νησιά των Βορείων Σποράδων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
«Πρέπει να κοιτάξει και την υπόλοιπη Ελλάδα η πολιτεία, ώστε να αναπτυχθούμε κι εμείς, να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα δικά μας οικονομικά προβλήματα γιατί είναι μικρή η σεζόν και δεν μπορούμε να καλύψουμε τα λειτουργικά μας έξοδα» τόνισε, διερωτώμενη, παράλληλα, «πώς θα γίνει αναβάθμιση αν δεν υπάρχουν έσοδα, ώστε να μπορεί να εισπράξει και το κράτος από μας;».