Τ.Ε. Μαγνησίας ΚΚΕ: «“Βαριά ασθενής” το ΕΚΑΒ στον Βόλο»

0
14
Τ.Ε

Αντιπροσωπεία της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Κώστα Στεργίου, μέλους της Τ.Ε. και τον Αποστόλη Ριζόπουλο, μέλους της Τ.Ε. και Δημοτικό Σύμβουλο Βόλου πραγματοποίησε συνάντηση με τον κ. Σαμαρά Απόστολο και κ. Θεοδωρόπουλο Βαγγέλη, Αντιπρόεδρο και Γραμματέα αντίστοιχα, του Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων στο ΕΚΑΒ στον Βόλο. Οι εκπρόσωποι του σωματείου αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, την εντατικοποίηση της εργασίας, τις ελλείψεις σε προσωπικό, κ.ά. Πιο συγκεκριμένα:
• Παρατηρείται σημαντική έλλειψη προσωπικού. Σήμερα στο ΕΚΑΒ στον Βόλο προσφέρουν υπηρεσία 40 εργαζόμενοι, όταν για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο χρειάζεται 10 άτομα (2 άτομα ανά βάρδια επί τρεις βάρδιες συν τα ρεπό). Από τους 40 εργαζόμενους, οι 9 είναι επικουρικοί – συμβασιούχοι, που βιώνουν μια διαρκή εργασιακή ομηρία. Χαρακτηριστικό των ελλείψεων είναι ότι σε πολλούς εργαζόμενους του ΕΚΑΒ οφείλονται συσσωρευμένες άδειες 60 – 80 ημερών στον καθένα, στοιχείο που αποδεικνύει και την εντατικοποίηση της εργασίας. Επίσης οι μόνιμοι εργαζόμενοι, που διαρκώς έρχονται σε επαφή με βαριά νοσούντες ή τραυματίες, δεν εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
• Το πρόβλημα των ελλείψεων γίνεται ακόμη πιο έντονο, αφού το ΕΚΑΒ συμβάλλει στη διακομιδή ασθενών από όλη τη Μαγνησία, λόγω της έλλειψης πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των Κ.Υ. Έτσι τα πληρώματα του Βόλου αναγκάζονται σε χρονοβόρες διακομιδές πολλών χιλιομέτρων, κυρίως από τους Δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου και Ν. Πηλίου, με αποτέλεσμα να λείπουν από τον Βόλο. Το καλοκαίρι, αυτές, μεγεθύνονται, αφού οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ μετακινούνται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και στα νησιά, αδυνατίζοντας ακόμη περισσότερο την κεντρική υπηρεσία στον Βόλο. Έγιναν, δε, ιδιαίτερα αισθητές μέσα στην πανδημία, όταν τα πληρώματα του ΕΚΑΒ από τον Βόλο έπρεπε και πρέπει να μεταφέρουν ασθενείς covid, με όλη τη σχετική προετοιμασία προστασίας και απολύμανσης, απ’ όλη τη Μαγνησία, μειώνοντας την επιχειρησιακή ικανότητα.
• Εκτιμώντας τις πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας στον Βόλο είπαν ότι απαιτούνται τουλάχιστον 15 ασθενοφόρα (6 πρωινή βάρδια, 5 για την απογευματινή και 4 για την βραδινή). Σήμερα αξιοποιούνται 10 ασθενοφόρα, από τα οποία τα 3 είναι εικοσαετίας και πρόκειται να αποσυρθούν. Τα προβλήματα μεγαλώνουν όταν τα ασθενοφόρα παρουσιάζονται βλάβες που αναγκάζουν σε πολυήμερα στασιμότητα για τις απαραίτητες επισκευές.
Τα μέλη της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ στη συζήτηση με τους εργαζόμενους τόνισαν ότι το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, που, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, συνεχίζει να είναι βαριά υποστελεχωμένο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Την ίδια στιγμή που δισεκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους με επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και κάθε είδους στήριξη, με ευρωπαϊκά προγράμματα και σκανδαλώδεις αναπτυξιακούς νόμους, οι δαπάνες για την Υγεία και για τις συνολικές ανάγκες του λαού μειώνονται ακόμη περισσότερο.
Επισήμαναν ότι το ΚΚΕ έχει κάνει πολύμορφες παρεμβάσεις και στη Βουλή, απαιτώντας να καλυφθούν οι εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις πανελλαδικά, να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό με βάση τις ανάγκες, όπως αυτές διαμορφώνονται από τον γεωγραφικό χάρτη της χώρας, με τα εκατοντάδες νησιά και τη δύσβατη ηπειρωτική περιφέρεια και να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης, ότι η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ παρακολουθεί τις ελλείψεις σε τοπικό επίπεδο και θα συμβάλει με διαρκείς παρεμβάσεις ώστε να καλυφθούν οι σημαντικές ανάγκες στο ΕΚΑΒ σε όλη την περιοχή που έχει και σημαντικό ηπειρωτικό ανάγλυφο και νησιά. Κάλεσαν τα μέλη του Δ.Σ. των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ να πάρουν μέρος στην Εκδήλωση της Ε.Π. Θεσσαλίας, με Θέμα: 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ Υγεία κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα, που θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 26/2, 6:30 μμ, στο Αμφιθέατρο του 4ου & 37ου Δ.Σ. Λάρισας (Κουμουνδούρου & Φαρμακίδου), με ομιλητή τον Γιώργο Σιδέρη, Υπεύθυνου του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή