Επιστολή στον δήμαρχο Σκοπέλου Σταμάτη Περίσση απέστειλε ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, ενημερώνοντάς τον για την πρωτοβουλία κατάθεσης πρότασης προς τους αρμόδιους διοικητικούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα προς τον γενικό διευθυντή Δασών του Υ.Π.ΕΝ. Ευάγγελο Γκουντούφα, με σκοπό την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση του δάσους της Σκοπέλου.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Οι τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας αναδεικνύουν με επείγοντα τρόπο την ανάγκη εκπόνησης μελετών και προγραμμάτων για την προστασία του δασικού πλούτου μας. Το νησί της Σκοπέλου ένα από τα πιο πράσινα της Μεσογείου και η ύπαρξη του απαράμιλλης ομορφιάς δάσους καθιστούν αναγκαία την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ολιστική διαχείριση και προστασία του. Οι φόβοι όλων μας για την τύχη και το μέλλον του δάσους της Σκοπέλου, ιδιαίτερα μετά τα θλιβερά γεγονότα στη χώρα μας, είναι βάσιμοι και υπαρκτοί.
Στην τελευταία συνάντησή μας στη Σκόπελο, συμφωνήσαμε να αναληφθούν πρωτοβουλίες εκπόνησης μακροπρόθεσμων πολιτικών, ώστε αυτό το μνημείο της φύσης να προστατευθεί. Είναι αδήριτη ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι μας στην εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων που θα θωρακίσουν το οικοσύστημα του νησιού.
Γνωρίζω ότι έχετε αποστείλει τεκμηριωμένη πρόταση στο Πράσινο Ταμείο. Θέλω να σας γνωστοποιήσω ότι απέστειλα επιστολή με πανομοιότυπο περιεχόμενο προς τους αρμόδιους διοικητικούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα στον γενικό διευθυντή Δασών του Υ.Π.ΕΝ. Ευάγγελο Γκουντούφα, ο οποίος δεσμεύτηκε να μελετήσει την πρόταση και στο τέλος του μήνα να συναντηθούμε και να τη συζητήσουμε εκτενώς.
Αγαπητέ δήμαρχε, γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι το δάσος της Σκοπέλου αποτελεί ένα οικοσύστημα εθνικής σημασίας, πλην όμως ο κατακερματισμός και η πολυϊδιοκτησία του δυσχεραίνουν τη συνολική του διαχείριση από τις δασικές υπηρεσίες. Πιστεύω βαθύτατα ότι είναι ανάγκη για ανασχεδιασμό μέτρων και υιοθέτηση νέων και καινοτόμων διαχειριστικών εργαλείων.
Τα έργα απάντησης στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, οι αντιπυρικές ζώνες, η διαχείριση βιομάζας και οι χάρτες καύσιμης ύλης, η υπογειοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, η δημιουργία υδατοδεξαμένων και η κατάρτιση σύγχρονου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, η χάραξη και η δημιουργία ποδηλατικών και περιπατητικών διαδρομών, η προστασία οικισμών σε περιοχές σμίξης με το δάσος, τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, βοσκοϊκανότητας και τα σχέδια απόληψης δευτερογενών προϊόντων όπως αρωματικά φυτά, μανιτάρια, ρετσίνι κ.τ.λ. καθώς και άλλες ποικίλες δράσεις είναι ανάγκη να ενσωματωθούν σε σύγχρονες μελέτες και η υλοποίηση των οποίων να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν. Είναι ο ίδιοι οι δασολόγοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η πρόληψη μπορεί να σώσει τα δάση μας. Άλλωστε οι βέλτιστες πρακτικές των πιο δασοσκεπών κρατών της Ευρώπης μπορούν να μας δείξουν τον δρόμο.
Κύριε δήμαρχε, αναλαμβάνω αυτή την πρωτοβουλία και θέτω όλες τις δυνάμεις μου στη διάθεση των θεσμικών φορέων της Σκοπέλου, προκείμενου μαζί να διεκδικήσουμε και να πραγματώσουμε την ιερή υποχρέωση όλων μας, που δεν είναι άλλη από την προστασία και την ορθή διαχείριση αυτού του σπάνιου πλούτου που είναι το δάσος της Σκοπέλου».