Χρ.Μπουκώρος: Το έργο της ενίσχυσης της ενεργειακής τροφοδοσίας των Β. Σποράδων πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα

0
17
Xristos Mpokoros

Για την προσπάθεια της κυβέρνησης και της Διοίκησης της Δ.Ε.Η. για εξυγίανση της επιχείρησης μίλησε, την περασμένη Πέμπτη, ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Παράλληλα έθεσε το θέμα της ενίσχυσης της ενεργειακής τροφοδοσίας των Βορείων Σποράδων επισημαίνοντας πως ενώ υπάρχει ώριμη μελέτη και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση το έργο έχει καθυστερήσει τρία χρόνια.

Στην τοποθέτησή του ο Χρ. Μπουκώρος υπογράμμισε ότι πιθανή ενεργειακή χρεοκοπία θα σημάνει και ολοσχερή οικονομική χρεοκοπία, για αυτό είναι αναγκαία η υπερψήφιση της δέσμης μέτρων.
Πιο αναλυτικά, στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας ανέφερε τα εξής: «Είναι αναγκαίο, σήμερα περισσότερο από ποτέ, να εκπονούνται πολιτικές και να θεραπεύονται επείγοντα προβλήματα. Η θεραπεία πάντα κοστίζει πολύ περισσότερο από την πρόληψη.
Πιστεύω, ότι έστω και την ύστατη ώρα αυτό κάνει και η δέσμη μέτρων, που μας παρουσιάσατε σήμερα εδώ, γιατί επί της ουσίας ουδείς από τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε στο ερώτημα, τι θα γίνει αν ο ορκωτός λογιστής της Έρνεστ Γιανγκ, όχι στο πολύ μακρινό μέλλον, αλλά τις επόμενες 25 μέρες εκτιμήσει, ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη.
Σε αυτό το ερώτημα δεν τοποθετείται κάνεις, αντιθέτως, ορισμένοι της αντιπολίτευσης το χαρακτηρίζουν συκοφαντία. Όμως, αν αυτό συμβεί θα είναι ολοκληρωτική καταστροφή και όχι απλά συκοφαντία. Ο ι κυβερνήσεις και οι υπουργοί οφείλουν να εκπονούν πολιτικές που θα στέκονται εμπόδιο σε τέτοια ενδεχόμενα. Αυτό νομίζω όλοι μπορούμε να το συνομολογήσουμε και να συμφωνήσουμε.
Δεν θέλω να κάνω κριτική στην απελθούσα κυβέρνηση. Το μείγμα της πολιτικής της στη Δ.Ε.Η. ήταν καταστροφικό και θα το πω πάρα πολύ απλά. Παραχώρησε το 40% των πελατών της χωρίς κανένα αντάλλαγμα και πούλησε μέσα από τις ΝΟΜΕ υποτιμολογημένο το προϊόν της, χαρίζοντας περίπου 600 εκατομμύρια στους ανταγωνιστές της. Όταν διώχνεις τους πελάτες χωρίς αντάλλαγμα και πουλάς το προϊόν σου με ζημία, δεν υπάρχει καταστροφικότερο μείγμα για μια επιχείρηση είτε είναι μονοπωλιακού, είτε ολίγο-πωλιακού κρατικού χαρακτήρα είτε είναι ιδιωτικού χαρακτήρα.

Σε αυτά νομίζω όλοι συμφωνούμε, ότι και αν λέμε χάριν εξυπηρέτησης κάποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων – συγκυριών κ.τ.λ.. Σε αυτά είμαι βέβαιος, ότι συμφωνούμε όλοι, καθώς και ποια ήταν η ειδοποιός διαφορά των δύο κυβερνήσεων, της παλαιάς κυβέρνησης της Ν.Δ. και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς είχαμε επιλέξει τη μικρή ΔΕΗ, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ΝΟΜΕ, γιατί αν πηγαίναμε σε μικρή ΔΕΗ, δεν θα υπήρχε η αναγκαιότητα για ΝΟΜΕ.
Ως εκ τούτου, θέλω να επισημάνω, ότι στηρίζουμε το σχέδιο για τη σωτηρία της Δ.Ε.Η., αλλά στηρίζουμε και τα μέτρα που ανέφερε ο νέος Πρόεδρος -στον οποίο εύχομαι καλό έργο – γιατί πραγματικά είναι μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την οικονομία, αλλά και για την κοινωνία.
Θα ήθελα, επιπλέον, να μοιραστώ δύο σκέψεις μαζί σας. Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, βλέπουμε ότι το τελευταίο δίμηνο η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία στην ελληνική κοινωνία τόσο στις οφειλές προς το δημόσιο, βελτιώνοντας τις 120 δόσεις, όσο και στις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δίνοντας μια πραγματική ανάσα στην οικονομία και την κοινωνία.
Σκέπτομαι μήπως πρέπει να ακολουθηθεί ένα ανάλογο μοντέλο, όχι φυσικά των 120 δόσεων, άλλα κάποιων δεκάδων δόσεων και για τους οφειλέτες της Δ.Ε.Η. Δεν αναφέρομαι φυσικά στους 60.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές που οφείλουν συνολικά 800 εκατομμύρια ευρώ! Ούτε αναφέρομαι στις επιχειρήσεις «κουφάρια» που άφησαν χρέη στη Δ.Ε.Η., τα οποία είναι ανεπίδεκτα εισπράξεως, ούτε αναφέρομαι βεβαίως στο κοινωνικό τιμολόγιο, στο οποίο δεν αλλάζει κάτι. Αναφέρομαι όμως σε όλους τους υπόλοιπους.

Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, υπάρχει η μεσαία τάξη και η μικρομεσαία θα έλεγα εγώ, που τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια της φορολογικής λαίλαπας πλήρωναν τους λογαριασμούς ρεύματος του καταστήματος, του μανάβικου, του τσαγκάρικου, του αρτοποιείου για να μπορούν να δουλεύουν και να πληρώνουν τους φόρους και δεν πλήρωναν του σπιτιού τους. Μήπως θα μπορούσε να υπάρξει κάποια μελέτη, παρότι η δέσμη μέτρων έχει ανακοινωθεί και να πάμε σε μια λογική δόσεων; Το αντιλαμβάνομαι ως μια τελευταία ευκαιρία, ως μια ευκαιρία επιστροφής στον ενάρετο κύκλο πολλών ανθρώπων, που είτε λόγω αδυναμίας, είτε παρασυρμένοι από το κλίμα της εποχής και από τα «Δεν πληρώνω» του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν αυτές τις οφειλές.
Αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ καλά και την τιτλοποίηση και το «factoring», το οποίο θα αναθερμάνει άμεσα τα ταμεία της Δ.Ε.Η., αλλά βεβαίως ξέρετε, ότι όλα αυτά τα χρήματα δεν θα πάνε στα ταμεία της Δ.Ε.Η., θα πάνε και κάποια στα ταμεία των τραπεζών που θα χρηματοδοτήσουν την όλη διαδικασία. Θα έλεγα όμως, ότι παραμένει ακόμη σήμερα ένα κοινό, το οποίο θα ήθελε μια τελευταία ευκαιρία, για να τραβήξει μια «κόκκινη» γραμμή με το προβληματικό του παρελθόν. Το κάνει η κυβέρνηση σε άλλους τομείς, θα ήθελα να σας προτείνω να το μελετήσετε. Υπάρχουν χιλιάδες ανθρώπους που θα ήθελαν να παραμείνουν στην παραγωγική διαδικασία, τώρα που το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται.
Στον νέο πρόεδρο, θα ήθελα να πω, ό,τι παρά τα προβλήματα της Δ.Ε.Η., κάποιες σημειακές επενδύσεις τοπικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι πολύ πλουτοπαραγωγικές για τη Δ.Ε.Η. και αυτές είναι οι αμιγώς τουριστικές περιοχές, να μην εγκαταλειφθούν οι επενδύσεις.

Σας δίνω ένα παράδειγμα που βρίσκεται στην περιοχή μου, στη Μαγνησία. Είναι ανάγκη να ποντιστεί το πέμπτο καλώδιο στο δίκτυο από το Πήλιο προς τις Βόρειες Σποράδες, όπου συνεχώς έχουμε διακοπές ρεύματος στη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο. Το έργο αυτό, για το οποίο υπάρχει ώριμη μελέτη και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθυστερεί τρία χρόνια τώρα. Φαντάζομαι, υπάρχουν και αλλού στην Ελλάδα τέτοια έργα, όπως αυτό της διασύνδεσης των Βορείων Σποράδων, τα οποία δεν είναι ζημιογόνα για τον όμιλο της Δ.Ε.Η. Το έργο της ενίσχυσης της ενεργειακής τροφοδοσίας των Βορείων Σποράδων πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα» κατέληξε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας.
Τέλος, στη συζήτηση για τη Δ.Ε.Η. παρέστησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γεώργιος Στάσσης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ