“Όχι” από Apple σε TSMC για αύξηση της τιμής κατά 3% για την παραγωγή του A17 Bionic

0
14
“Όχι” από Apple σε TSMC για αύξηση της τιμής κατά 3% για την παραγωγή του A17 Bionic

Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Economic Daily News, η ηγέτιδα εταιρεία στην κατασκευή τσιπ, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Ltd (TSMC), επιδίωκε μια αύξηση τιμών για την επόμενη γενιά του κορυφαίου της τσιπ.

Η TSMC πρόκειται να ξεκινήσει να αποστέλλει τσιπ κατασκευασμένα με χρήση του κόμβου διεργασίας 3nm αργότερα φέτος. Καθώς οι αριθμοί του κόμβου διεργασίας κατεβαίνουν, τα τρανζίστορ που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία των τσιπ είναι μικρότερα, επιτρέποντας σε περισσότερα από αυτά να χωρέσουν σε ένα μικρό πυκνό μέρος όπως το εσωτερικό ενός τσιπ. Αυτό είναι σημαντικό γιατί όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τρανζίστορ ενός τσιπ, τόσο πιο ισχυρό και ενεργειακά αποδοτικό είναι ένα τσιπ.

Θυμίζουμε πως το 5nm A15 Bionic που χρησιμοποιείται στη γραμμή iPhone 13 και το iPhone 14 και το iPhone 14 Plus διαθέτει 15 δισεκατομμύρια τρανζίστορ μέσα σε κάθε τσιπ. Το νέο 4nm A16 Bionic, το οποίο τροφοδοτεί τα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max, έχει σχεδόν 16 δισεκατομμύρια τρανζίστορ μέσα σε κάθε εξάρτημα, καθιστώντας το πιο ισχυρό και λιγότερο επιβαρυντικό για την μπαταρία.

Όσον αφορά το A17 Bionic του επόμενου έτους, που αναμένεται να τροφοδοτεί τα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Ultra, η TSMC θα χρησιμοποιήσει τον κόμβο διεργασίας 3nm. Ένα άρθρο στην Economic Daily News λέει ότι η TSMC προσπαθούσε να αυξήσει τις τιμές για το A17 Bionic κατά 3%. Αλλά επικαλέστηκε πηγές που αποκάλυψαν πώς η Apple είπε στην TSMC ότι δεν θα πληρώσει το υψηλότερο τίμημα. Η Apple είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της και φέρεται να είναι υπεύθυνη για το 25% του ετήσιου ακαθάριστου κεφαλαίου της TSMC.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, πελάτες της TSMC όπως η AMD, η Nvidia και η MediaTek φέρεται πως χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν μια αύξηση της τιμής κατά 20% από την TSMC. Υποτίθεται ότι η Apple έλαβε πολύ μικρότερη αύξηση τιμής ύψους 3%. Μετά την αύξηση των τιμών πέρυσι, η TSMC είπε φέτος το καλοκαίρι ότι αναμένει μια αύξηση της τιμής έως και 8% φέτος, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών για τις αποστολές του 2023.

Από τη στιγμή που η TSMC παράγει ένα τόσο σημαντικό συστατικό όπως είναι το τσιπ και παίρνοντας σαν δεδομένο ότι μόνο η Samsung Foundry έχει την τεχνολογία για να παρέχει τσιπ τέτοιου επιπέδου, οι περισσότεροι πελάτες της εταιρείας πληρώνουν ευχαρίστως την αύξηση της τιμής. Ωστόσο, η Apple βρίσκεται σε τέτοια θέση ισχύος και την χρειάζεται τόσο πολύ για πελάτη η TSMC που μπορεί απλώς να αρνηθεί να πληρώσει παραπάνω και το θέμα να τελειώσει εκεί.

Βέβαια, θα έλεγε κανείς πως η Apple θα φοβόταν να μην έχει καλές σχέσεις με την TSMC εξαιτίας της έλλειψης χυτηρίων με τέτοιες δυνατότητες. Λόγω και της πολιτικής κρίσης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, το ζήτημα της αυτάρκειας όταν πρόκειται για προηγμένα τσιπ και ο έλεγχος της TSMC είναι κάτι που σίγουρα απασχολεί τον Πρόεδρο Xi Jinping.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ