Αρκετές μέρες θα πρέπει να περάσουν για να εκτιμηθεί η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας μετά τη δόνηση μεγέθους 5,4 ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 13:48 στο Βόρειο Αιγαίο, στη Χαλκιδική, νότια της χερσονήσου του Άθω.
«Στο Βόρειο Αιγαίο οι περισσότεροι σεισμοί είναι επιφανειακοί και παρατηρούμε συχνά μικρο-εξάρσεις. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε αν θα επιμείνει η ακολουθία, ή αν θα διευρυνθεί η δραστηριότητα στον χώρο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, εξηγώντας πως το επίκεντρο του σεισμού ανήκει στη ζώνη της τάφρου του Βορείου Αιγαίου, που είναι συνέχεια του ρήγματος της Ανατολίας στο χώρο του Αιγαίου.
«Είναι μία μεγάλη ζώνη, που δίνει και πολύ ισχυρούς σεισμούς, οι περισσότεροι επιφανειακοί και στον θαλάσσιο χώρο. Περνάει νότια από τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, βόρεια από τη Λήμνο, νότια από τις ακτές του Αγίου Όρους και φτάνει μέχρι τις Βόρειες Σποράδες […] είναι μία μεγάλη ρηξιγενής ζώνη, που αν δει κανείς τον χάρτη του πυθμένα στο Βόρειο Αιγαίο, χωρίς να είναι σεισμολόγος, θα μπορέσει σχετικά εύκολα να αναγνωρίσει το ρήγμα», ανέφερε ο καθηγητής.
Τα ρήγματα αυτά – συνέχισε – δεν προκαλούν τσουνάμι, ακόμη και σε ισχυρότερους σεισμούς, λόγω του συνδυασμού κανονικής και οριζόντιας μετατόπισης του ρήγματος, αλλά και του αυξημένου τους βάθους (10-15 χιλιόμετρα), με αποτέλεσμα να μη φτάνει η σεισμική διάρρηξη μέχρι την επιφάνεια.
Οι πιο πρόσφατοι σεισμοί που προήλθαν από την περιοχή του σημερινού σεισμού, το 1982 και το 1983, ήταν μεγέθους 7 Ρίχτερ (πιο νότια) και 6,8 Ρίχτερ (πιο ανατολικά). Η δε πιο πρόσφατη σημαντική σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, σημειώθηκε στην περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου το 2014, όπου παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού (6,9 ρίχτερ) δεν είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις.
Το χρονικό του σεισμού
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι (στις 13:48) σε θαλάσσιο χώρο στη Χαλκιδική.
Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη λύση του Γεωδυναμικού, ο σεισμός είχε επίκεντρο στα 20 χλμ. ΝΝΔ του Άθω, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 19,3 χιλιόμετρα.
Στις 14:26 καταγράφηκε ένας ισχυρός μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ, στα 17 χλμ νότια νοτιοδυτικά του Άθω, με εστιακό βάθος στα 17,5 χιλιόμετρα. Παράλληλα, καταγράφηκαν κι άλλες μικρότερες δονήσεις 2,8 Ρίχτερ (στα 20 χλμ ΝΝΔ του Άθω με εστιακό βάθος στα 10 χλμ), 2,6 Ρίχτερ (στα 33 χλμ ΒΑ του Παλιουρίου Κασσάνδρας με εστιακό βάθος 10 χλμ), 2,7 Ρίχτερ (στα 18 χλμ ΝΝΔ του Άθω, με εστιακό βάθος 10 χλμ) και 2,9 Ρίχτερ (στα 19 χλμ ΝΝΑ του Άθω με εστιακό βάθος στα 10 χλμ).
Το Ευρωμεσογειακό έδωσε τον σεισμό στα 5,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο στα 142 χιλιόμετρα Ανατολικά-Νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης και εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη), ενώ αναφορές υπάρξαν και από Λάρισα, Βόλο, Μυτιλήνη και κεντρικη Ευβοια, σε περιοχες όπως Χαλκίδα και Αλιβέρι. Η δόνηση έγινε αισθητή και σε περιοχές της Αττικής.
Δήμαρχος Σιθωνίας: Ισχυρός ο σεισμός, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί ως τώρα
Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Χαλκιδική και ιδιαιτέρως στον δήμο Σιθωνίας. Ο δήμαρχος Πάρης Ντέμπλας μιλώντας στο ThessToday.gr τόνισε ότι έως τώρα δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ υπογράμμισε ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση επηρέασε όλο τον δήμο Σιθωνίας.
«Ήταν πάρα πολύ έντονος ο σεισμός και είχε διάρκεια. Έγινε αισθητός σε όλο τον δήμο Σιθωνίας, από τη Συκιά έως τον Μαρμαρά και τη Νικήτη». Μάλιστα, ο ίδιος συνέχισε και επισήμανε ότι «έως τώρα δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά σε κτίριο ή τραυματισμοί», ωστόσο, «αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε κινητοποίηση του μηχανισμού».