Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι προκειμένου να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.
Η Datakalab ειδικεύεται στη συμπίεση αλγορίθμων και στα ενσωματωμένα συστήματα AI. Η εξαγορά, που οριστικοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, διεξήχθη αθόρυβα, αλλά σημειώθηκε σε μια κατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εντοπίστηκε από το γαλλικό Challenges.
Αν και οι οικονομικές λεπτομέρειες της συναλλαγής παραμένουν άγνωστες, η κίνηση αποτελεί σχεδόν σίγουρα μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Apple να φέρει πιο εξελιγμένη τεχνολογία AI στις συσκευές της, όπως αυτές που αναμένεται να εισαχθούν στο iOS 18.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016 από τους Xavier και Lucas Fischer και έκανε σημαντικά βήματα στην τεχνολογία AI εστιάζοντας σε αλγόριθμους deep learning χαμηλής κατανάλωσης και υψηλής απόδοσης που λειτουργούν χωρίς να βασίζονται σε συστήματα που βασίζονται σε cloud. Αυτή η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με τη συχνά διαφημιζόμενη δέσμευση της Apple για το απόρρητο των χρηστών, την ασφάλεια των δεδομένων και την αξιόπιστη απόδοση, καθώς η τοπική επεξεργασία δεδομένων ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο παραβίασης δεδομένων και εξασφαλίζει ταχύτερους χρόνους επεξεργασίας. Η τεχνογνωσία της startup στη συμπίεση νευρωνικών δικτύων ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά σε φορητές συσκευές όπως smartphone και tablet είναι πιθανότατα βασικός παράγοντας προς το συμφέρον της Apple.
Ο Mark Gurman του Bloomberg ανέφερε ότι το LLM της Apple θα τρέχει εξ ολοκλήρου on device, αντί μέσω του cloud όπως οι περισσότερες υπάρχουσες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης. Τα εργαλεία ΑΙ της Apple μπορεί να είναι λιγότερο ικανά σε ορισμένες περιπτώσεις από τους άμεσους ανταγωνιστές της που βασίζονται στο cloud, αλλά ο Gurman υπονόησε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να «καλύψει τα κενά» παίρνοντας την άδεια χρήσης της τεχνολογίας από την Google και άλλους παρόχους υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης.
Πριν από την εξαγορά της, η Datakalab συμμετείχε σε διάφορα έργα υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων συνεργασιών με τη γαλλική κυβέρνηση και τη Disney. Η εταιρεία ανέπτυξε τεχνολογία ικανή να αναλύει τα ανθρώπινα συναισθήματα μέσω αναγνώρισης προσώπου και οπτικών δεδομένων, τα οποία αργότερα χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση των αντιδράσεων του κοινού σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια των κινηματογραφικών προβολών.