Δημοσιεύθηκε
Η εξέλιξη της πανδημίας «φέρνει» μαζί της και παρατάσεις «πολλών ταχυτήτων» στα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ορισμένα από αυτά θα συνεχιστούν το 2020 ενώ κάποια άλλα θα χρειαστεί να επεκταθούν και το 2021.
Η πιθανή παράταση των περιοριστικών μέτρων εντός του Δεκεμβρίου οδηγεί σε αντίστοιχη παράταση των μέτρων στήριξης. Στο τραπέζι παραμένει και το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις το 2021 με στόχο την ελάφρυνση από τα βάρη που συσσωρεύονται λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.
Η παράταση του lockdown οδηγεί σε επέκταση της διάρκειας μέτρων όπως
η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους η σύμβαση τίθεται σε αναστολή
η υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% με αποζημίωση του ιδιοκτήτη με κατάθεση απευθείας στον τραπεζικό του λογαριασμό του 50% της απώλειας που έχει υποστεί. Μάλιστα παρατάθηκε η υποβολή της δήλωσης COVID του μηνός Οκτωβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, η αποζημίωση που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα συμψηφίζεται με άλλες υποχρεώσεις.
Η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νοσοκομεία έχει φέρει στα όρια του στο ελληνικό σύστημα υγείας αλλά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε πολλές περιοχές της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι θα προκηρυχθούν νέες θέσεις ώστε όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥ να καταστούν αορίστου χρόνου, μετά από κρίση.
Παράλληλα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι μελετάται το ενδεχόμενο να δοθεί το Δεκέμβριο έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. «Η κυβέρνηση μελετά σε εκείνους που βρίσκονται στην αιχμή της μάχης κατά του κορονοϊού να έχουν μία ειδική μισθολογική μεταχείριση at hoc το Δεκέμβριο» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Την ίδια ώρα, ανοιχτά οι φορείς της αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα χρέη που θα έχουν συσσωρευθεί σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία μετά και τις αναστολές πληρωμής που έχουν δοθεί έως το τέλος Απριλίου του 2021.
Αν και έχει ψηφιστεί η ρύθμιση για καταβολή των χρεών αυτών σε 12 άτοκες ή 24 μηνιαίες δόσεις, ωστόσο φαίνεται ότι δύσκολα επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα μπορέσουν να τα εξοφλήσουν καθώς τότε θα πρέπει να «τακτοποιηθούν» και οι τρέχουσες οφειλές.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι τα δεδομένα εξετάζονται σε καθημερινή βάση από το υπουργείο Οικονομικών και συμπλήρωσε ότι «προφανώς σκέψεις υπάρχουν πολλές σε συνάρτηση με την εξέλιξη της υγιειονομικής κρίσης… τις συζητάμε με τους θεσμούς.
Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει πιθανότατα την Άνοιξη οπότε, αν όλα πάνε καλά στο μέτωπο της πανδημίας, θα ξεκινήσει η διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης στην οικονομία.