Fashion sustainability: 4 έξυπνοι τρόποι να αποφύγεις τις λάθος και άσκοπες αγορές

0
7

Όλοι έχουμε στη γκαρνταρόμπα μας ορισμένα items είτε μιλάμε για ρούχα, παπούτσια ή αξεσουάρ που λίγο μετά αφού τα αγοράσαμε, αποφασίσαμε πως η καλύτερη θέση για αυτά είναι στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Μπορεί να είμαστε fashion lovers, όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν κάνουμε λάθη στις αγορές μας. Όλοι την έχουμε πατήσει και έχουμε αγοράσει ένα item που ήμασταν σίγουρες πως δεν θα απουσιάζει από τα looks μας, το οποίο τελικά δεν ήταν καθόλου αυτό που είχαμε στο μυαλό μας.

Προκειμένου, λοιπόν, να σταματήσεις να ξοδεύεις άσκοπα τα χρήματά σου και να  γεμίζεις τη ντουλάπα σου με κομμάτια που δεν θα φορέσεις ποτέ – βάζοντας δηλαδή το λιθαράκι σου στην οικονομική και οικολογική κρίση που βιώνουμε- σου προτείνουμε να υιοθετήσεις 4 συνήθειες τη στιγμή που είσαι έτοιμη να κάνεις τα ψώνια σου.

4 έξυπνοι τρόποι να αποφύγεις τις λάθος αγορές

1.Αρχικά, οφείλεις να δεις τι πήγε λάθος στις προηγούμενες αγορές σου, ερευνώντας ποιο είναι το στοιχείο που σε κάνει μη θες να φορέσεις ένα ρούχο. Βγάλε από τη ντουλάπα σου εκείνα τα ρούχα και φόρεσέ τα. Δες τι είναι αυτό που σε ενοχλεί. Είναι τα υλικά, η φόρμα, το μέγεθος, η αίσθηση; Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, πρέπει να το γνωρίζεις ώστε την επόμενη φορά να ξέρεις τι να απορρίψεις. Αν για παράδειγμα ένα item που σκέφτεσαι να αποκτήσεις, έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνα που βρίσκονται στο πίσω μέρος της ντουλάπας σου, πρέπει οπωσδήποτε να το αφήσεις πίσω στο ράφι.

2. Όταν βρεθείς στο κατάστημα ή στο δοκιμαστήριο οφείλεις να δεις με προσοχή το εν λόγω ρούχο ή παπούτσι που επέλεξες να φορέσεις. Έχει κάποιο ελάττωμα, υπάρχει κάπου ξήλωμα, σου κάθεται καλά, από τι υλικό είναι φτιαγμένο, πώς είναι η αίσθηση στο σώμα σου; Όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να μπορείς να τα απαντήσεις για να είσαι σίγουρη πως έχεις δει με λεπτομέρεια το κομμάτι, ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεως στο σπίτι όταν δεν θα μπορείς να το επιστρέψεις πίσω.

3. Μη διστάσεις να κάνεις “test drive” τα ρούχα που αγόρασες, αν μάλιστα έχεις περιθώριο να τα φορέσεις σπίτι σου. Φόρεσε τα και κάνε μία βόλτα στο σαλόνι σου, τρέξε, χοροπήδησε, τέντωσε τα χέρια σου και δες πώς αντιδρούν τα κομμάτια. Φόρεσέ τα με πανωφόρια και μπουφάν και δοκίμασε συνδυασμούς που θα έκανες στην καθημερινότητά σου. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου για να σιγουρευτεί πως έχεις βρει ένα ποιοτικό ρούχο, το οποίο θα δεσμευτείς να φοράς. Αν πάλι καταλάβεις πως κάτι δεν πάει καλά, το καλύτερο είναι να το επιστρέψεις.

4. Αναμφίβολα, το ζήτημα της τιμής είναι κάτι που πρέπει να σε προβληματίσει. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η μόδα δεν είναι μία απλή και φθηνή υπόθεση. Όσο κι αν υπάρχουν καταστήματα με πολύ χαμηλές τιμές, πρέπει να σκεφτείς πως αυτό αντικατοπτρίζεται και στην ποιότητα του item. Από την άλλη, σημαίνει πως οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τη δημιουργία των items δεν συμφωνούν με τις ηθικές σου αξίες και τα οικολογικά standards που όλοι πρέπει να τηρούμε. Επομένως, αν βάλεις στο καλάθι σου κάτι που κοστίζει κάτω από 10 ευρώ – και δεν αναφερόμαστε στις περιόδους εκπτώσεων- καταλαβαίνεις πως δεν αποτελεί ένα κομμάτι που θα μακροημερεύσει στη γκαρνταρόμπα σου. Επομένως, στην πραγματικότητα δεν κάνεις save up, παρά θα αναγκάσεις τον εαυτό σου να ξαναψωνίσει, επομένως να ξοδέψεις κι άλλα χρήματα. Με λίγα λόγια, είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε ένα κομμάτι λίγο πιο ακριβό και σίγουρα ποιοτικό, το οποίο θα μείνει για καιρό στις επιλογές σου, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο το σημαντικό έργο της βιωσιμότητας της μόδας.

Κεντρική φωτογραφία: Pexels

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Πηγή