Σήμερα θα μιλήσουμε για το Galaxy S6 Edge, το μοντέλο που όχι μόνο έκανε mainstream την κυρτή οθόνη, αλλά ήταν και η μεγάλη αλλαγή πλεύσης της Samsung. Μέχρι και το Galaxy S5 η Samsung είχε μία συγκεκριμένη στρατηγική: πλαστικές συσκευές, με αποσπώμενο καπάκι για εύκολη πρόσβαση στη μπαταρία, αλλά και επεκτάσιμη μνήμη μέσω microSD.
Μάλιστα, η εταιρεία χρησιμοποίησε αρκετές φορές αυτά τα πλεονεκτήματα για να… τρολάρει την Apple και τα iPhone. Οι φανατικοί της Samsung βέβαια λάτρευαν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά και λογικό, όμως παράλληλα ο ανταγωνισμός απαιτούσε από τη Samsung να αλλάξει στρατηγική και να παρουσιάσει μία premium συσκευή. Όπως και έγινε.
Η μεγάλη αλλαγή
Το 2015 λοιπόν, η Samsung ανακοίνωσε τη νέα της σειρά: Galaxy S6. Αν και το design θύμιζε, ιδιαιτέρως στο μπροστινό μέρος, τα παλιά μοντέλα, η νέα σειρά ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Αρχικά είδαμε τη χρήση αλουμινίου περιμετρικά και όχι βαμμένου πλαστικού. Επιπλέον, η πλάτη της συσκευής ήταν από γυαλί, κάνοντας της αυτόματα την πιο premium σε αίσθηση και υλικά συσκευή που είχαμε δει ποτέ από την εταιρεία.
Το Galaxy S6 Edge έφερε για πρώτη φορά την κυρτή οθόνη στις μάζες. Μπορεί το πειραματικό Galaxy Note Edge να μην κέρδισε το κοινό, όμως η Samsung κατάφερε να προσφέρει μία κυρτή οθόνη που ήταν και όμορφη και χρήσιμη. Όλα αυτά έκαναν το Galaxy S6 Edge να είναι ένα πανέμορφο, φουτουριστικό κινητό που ήταν όντως μπροστά από την εποχή του, καθώς σχεδιαστικά οδήγησε τις εξελίξεις.
Η οθόνη βέβαια δεν ήταν εντυπωσιακή μόνο για την κυρτότητά της, αλλά και για την ανάλυση: 2560x1440p Super AMOLED οθόνη 5,1 ιντσών, με 577ppi. Πραγματικά όταν κρατούσες αυτή την οθόνη δεν υπήρχε ανταγωνισμός, ούτε από το στρατόπεδο του Android ούτε κάποια άλλη συσκευή της Apple.
Για να χαρείτε ακόμα περισσότερο αυτή την οθόνη, η Samsung κυκλοφόρησε την πλατφόρμα Oculus VR, η οποία αξιοποιούσε αυτή την τεράστια πυκνότητα της οθόνης και πρόσφερε την καλύτερη VR εμπειρία που μπορούσε να βρει κανείς. Ναι, αν το χρησιμοποιούσατε πάνω από μία ώρα η συσκευή έπαιρνε κυριολεκτικά φωτιά, όμως αυτό είναι ένα δείγμα των περιορισμών της τεχνολογίας και το πόσο μπροστά ήταν το όλο σκεπτικό.
Τα παράπονα
Έχουμε λοιπόν το πρώτο πραγματικό redesign της Samsung από το πρώτο Galaxy S μέχρι τότε. Όμως, δεν πήγαν όλα όσο καλά περίμενε η εταιρεία. Αρχικά μόλις έναν χρόνο πριν, με την κυκλοφορία του Galaxy S5 η Samsung μας παρουσίασε την πρώτη της συσκευή με πιστοποίηση προστασίας από νερό και σκόνη. Ένα χρόνο μετά, η εταιρεία μας το παίρνει πίσω.
Επιπλέον, δύο αγαπημένα χαρακτηριστικά των χρηστών της Samsung απλά εξαφανίζονται: επεκτάσιμη μνήμη και αποσπώμενη μπαταρία. Για “δικαιολογία” του πρώτου η Samsung διπλασίασε τον αποθηκευτικό χώρο στα 32GB. Όμως, μιλάμε για το 2015, όπου το TouchWiz είχε ήδη φουσκώσει τόσο πολύ, που οι επιπλέον λειτουργίες της Edge οθόνης μόνο καλό δεν έκαναν. Το αποτέλεσμα; Ελάχιστον χώρος για τους χρήστες.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η αποσπώμενη μπαταρία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι κάτι αντίστοιχο με τη μνήμη θα γινόταν και με τη μπαταρία, αλλά όχι. Η μπαταρία δεν ήταν αποσπώμενη, ενώ ταυτόχρονα ήταν και 200mAh μικρότερη. Το ακόμα χειρότερο; Η εντυπωσιακή 1440p οθόνη ήταν αχόρταγη σε κατανάλωση μπαταρίας. Πραγματικά θυμάμαι να πηγαίνω στη δουλειά χωρίς φορτιστή και να είναι σίγουρο πως θα κλείσει πριν το οκτάωρο.
Το μέλλον
Από την κυκλοφορία του Galaxy S6 Edge, γνωρίζαμε ότι αυτό θα είναι το μέλλον… Η κυρτή του οθόνη, το αλουμίνιο περιμετρικά και η γυάλινη πλάτη είναι κάτι που ακόμα και σήμερα βλέπουμε στο Galaxy S21 Ultra. Από την άλλη, αυτό που βλέπουμε να επιστρέφει επίσης είναι η έλλειψη microSD, κάτι που έχει απογοητεύσει αρκετούς χρήστες.
Όμως, η κληρονομιά που άφησε το εν λόγω μοντέλο είναι τεράστια. Όχι μόνο έφερε ένα concept που ούτε η ίδια η Samsung δε ξέρει αν ήταν όντως χρήσιμο και το έκανε mainstream, ακόμα και σε συσκευές ανταγωνιστικών εταιρειών, αλλά έφερε μία νέα φιλοσοφία: premium flagships, με premium υλικά κατασκευής (και premium τιμές).
Ναι, η μπαταρία του ήταν για κλάματα ή μπορούσες να ψήσεις αυγά μετά από πολύωρη χρήση, όμως σκεφτείτε το σαν ένα πετυχημένο πείραμα. Τόσο μάλιστα που με τη σειρά Galaxy S8 είπαμε αντίο στις flat οθόνες των flagships, αν και επέστρεψαν με το Galaxy S10e και φέτος με τα Galaxy S21 και S21+.
Το Galaxy S6 Edge ήταν το μέλλον της Samsung και το βλέπουμε ακόμη και σήμερα. Όποιος πρόλαβε τότε να το κρατήσει για πρώτη φορά και να θαυμάσει την οθόνη του, ξέρει ακριβώς την αίσθηση.
Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.