Google Nexus 5: Stock Android για τις μάζες [Throwback]

0
13
Google Nexus 5: Stock Android για τις μάζες [Throwback]

Σήμερα θα θυμηθούμε το Google Nexus 5, τη συσκευή που έκανε τη σειρά αναγνωρίσιμη για πολλούς και μας έδωσε ένα όντως “flagship killer”. Πάμε πίσω στο 2013, όπου ήδη οι τιμές των flagships έχουν αυξηθεί αρκετά, ενώ η κατηγορία των “οικονομικών” συσκευών σημαίνει είτε κάποια μοντέλα Android με… κακή εμπειρία χρήσης είτε κάποιο Windows Phone 8 χωρίς… εφαρμογές.

Πέραν όμως των κατασκευαστών, υπήρχε και η ίδια η Google, η οποία κάθε χρόνο συνεργαζόταν με κάποιον κατασκευαστή για να δημιουργήσει το “δικό της” smartphone. Η σειρά Nexus ήταν ακριβώς αυτό: το Android όπως το οραματίστηκε η Google. Όμως, μέσα στα χρόνια η σειρά αφορούσε μόνο μερικούς developers ή τους φανατικούς της εταιρείας. Όλα άλλαξαν όμως το 2013.

Nexus 5: Stock Android για τις μάζες [Throwback]

Nexus για τις μάζες

Η σειρά Nexus της Google πάντα θα είχε κάποια έλλειψη σε σχέση με τον ανταγωνισμό: χειρότερες κάμερες, χειρότερη οθόνη ή μικρή διαθεσιμότητα. Μετά το αμφιλεγόμενο Nexus 4, η LG ανέλαβε και την κατασκευή του Google Nexus 5, την ίδια χρονιά μάλιστα που για την ίδια είχε κυκλοφορήσει το καταπληκτικό LG G2. Το αποτέλεσμα; Μικρές εκπτώσεις, όμως σε σημεία που ο μέσος χρήστης δε θα είχε πρόβλημα.

Το Google Nexus 5 ήρθε με χορταστική οθόνη 4,95 ιντσών τεχνολογίας LCD IPS με ανάλυση FHD και προστασία Gorilla Glass 3. Ενσωμάτωνε τον τελευταίο πανίσχυρο επεξεργαστή Snapdragon 800, ενώ ακόμα και η κάμερα του πλέον δεν ήταν εντελώς “για πέταμα” όπως με τα προηγούμενα Nexus Μοντέλα, με αισθητήρα 8MP με οπτικό σταθεροποιητή εικόνας και HDR+.

Αν βάλει κάποιος όλο το πακέτο, δηλαδή υποστήριξη NFC, ασύρματης φόρτισης, 2.300mAh μπαταρία και τιμή 399 ευρώ στην Ελλάδα, τουλάχιστον για την έκδοση των 16GB, καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για ένα flagship killer, πόσο μάλλον όταν την ίδια χρονιά το Samsung Galaxy S4 κόστιζε 739 ευρώ στην Ελλάδα.

Η ομορφιά της απλότητας

Σε αντίθεση με όλα τα μοντέλα της αγοράς που προσπαθούσαν είτε να προσφέρουν premium κατασκευή, όπως το HTC One, ή premium ψευδαίσθηση, όπως το “αλουμίνιο” περιμετρικά του Galaxy S4, το Google Nexus 5 ήταν πλαστικό. Μάλιστα, δεν προσπαθούσε καν να το κρύβει με κάποιον τρόπο, όμως προσέφερε μία μαλακή σε αίσθηση πλάτη, η οποία άφηνε στον χρήστη μία υπέροχη αίσθηση κατά τη διάρκεια την χρήσης.

Επίσης, λόγω της πλαστικής του κατασκευής, το Google Nexus 5 ήταν από τις ελαφρότερες συσκευές που μπορούσε κάποιος να βρει στην αγορά, κάτι που πάλι συμβάλει στην υπέροχη αίσθηση χρήσης. Σοβαρά, ακόμα και σήμερα, προσωπικά θεωρώ ότι στο χέρι είναι η καλύτερη εμπειρία χρήσης που είχα ποτέ μου, τουλάχιστον για τα δικά μου χέρια.

Η μαγεία του “καθαρού”

Μένουμε στην “απλότητα” και πρέπει να μιλήσουμε για το λογισμικό: stock, καθαρό, χωρίς κανένα bloatware, ή αλλιώς το Android στα καλύτερά του. Μιλάμε για την εποχή πριν από τις Android One συσκευές, πριν από το “κοντά στο stock” λογισμικό όπως το OxygenOS ή το UI της Sony, την εποχή που κάθε κατασκευαστής έβαζε όσα περισσότερα δικά του πράγματα μπορούσε.

Σε αυτή την εποχή λοιπόν, με 399 ευρώ όπως είπαμε, κάποιος μπορούσε να πάρει ένα Google Nexus 5 και να έχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία Android, χωρίς κανένα απολύτως bloatware, χωρίς κολλήματα λόγω μπουκώματος του λειτουργικού, χωρίς τίποτα. Μία συσκευή που λάμβανε τις αναβαθμίσεις κατευθείαν από τη Google, που άφηνε όλο το χώρο και τη RAM ελεύθερη στον χρήστη.

Μπορεί να είχε το νεότερο επεξεργαστή του 2013, όμως οι επιδόσεις του Google Nexus 5 απλά άφηναν πολύ πίσω οτιδήποτε έφερναν οι άλλοι κατασκευαστές, λόγω της άριστης συνεργασίας software και hardware. Όσοι δεν προλάβατε τη σειρά Nexus, σκεφτείτε το σαν τη σειρά Google Pixel σήμερα. To Android στα καλύτερά του και όπως θα έπρεπε να τρέχει σε κάθε συσκευή.

Οι εκπτώσεις

Προφανώς όμως, δε μιλάμε για flagship killer, όσο και αν φαίνεται έτσι, αλλά για μία εξαιρετικά ισορροπημένη συσκευή μεταξύ αυτών που χρειάζεται ο χρήστης και αυτών που δε χρειάζεται. Όμως, το μεγαλύτερο λάθος για πολλούς εκείνη την εποχή ήταν η χρήση 16GB μνήμης σε συσκευή χωρίς επέκταση μνήμης μέσω microSD.

Επιπλέον, αν και είχε υπέροχη οθόνη, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν AMOLED, το μοναδικό πρόβλημα της ήταν η φωτεινότητα, καθώς δεν ανέβαινε αρκετά για να είναι άνετη η ανάγνωση κάτω από συνθήκες υψηλού φωτισμού από τον ήλιο.
Ένα ακόμα πρόβλημα ήταν η ίδια η μπροστινή κάμερα. Ήταν πολύ κακή, ακόμα και για τα standards της εποχής. Η πίσω κάμερα ήταν αρκετή καλή, όμως πάλι ένα βήμα πίσω από τους μεγάλους παίκτες στην κατηγορία. Το ίδιο ακριβώς βλέπουμε και στο ηχείο του Google Nexus 5, το οποίο ήταν ίσως το χειρότερο μεταξύ των υπόλοιπων ναυαρχίδων.

Μία ακόμα έκπτωση, ίσως η πιο περίεργη, ήταν η μπαταρία. Μιλάμε για 2.300mAh, θεωρητικά δηλαδή όσο οι υπόλοιπες ναυαρχίδες, αλλά λίγο μικρότερη από το Galaxy S4. Όμως, η μπαταρία του Google Nexus 5 ήταν κακή για κάποιον λόγο, χειρότερη από το HTC One που είχε ακριβώς τα ίδια mAh.

Η κληρονομιά που άφησε

Με το Google Nexus 5 η σειρά έγινε γνωστή σε πολλούς περισσότερους χρήστες σε σχέση με το μικρό target group που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Επιπλέον, ήταν μία σημαντική αναβάθμιση σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στην κάμερα, ακόμα και αν ήταν πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Η συσκευή ήταν κατασκευασμένη για τις μάζες και αυτό φάνηκε στα πάντα: από την τιμή της, μέχρι τις εκπτώσεις που έκανε, που για το μέσω χρήστη δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να τον αποτρέψει από τη αγορά. Επιπλέον, ήταν τόσο βολικό και εύκολο στη χρήση που μπορούσε κανείς εύκολα να ξεχάσει ότι είναι απλά “πλαστικό”, καθώς η τελική αίσθηση ήταν υπέροχη.

Μη ξεχνάμε πως 2 χρόνια αργότερα η Google προσπάθησε να επαναφέρει τη συσκευή στο προσκήνιο, με το Nexus 5X, το οποίο δυστυχώς μόνο το ίδιο όνομα μοιράστηκε με τον προκάτοχό του και δε μπόρεσε να έχει την ίδια απήχηση. Ακόμα και σήμερα λοιπόν, όταν ακούω για τη σειρά Nexus, το Google Nexus 5 είναι το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό για το πόσο σωστές εκπτώσεις είχε και την εμπειρία που μπόρεσε να προσφέρει.

Ίσως ακουστεί υπερβολικό για κάποιους, όμως το Google Nexus 5 ήταν η απόλυτη ισορροπία software, hardware, αίσθησης στο χέρι και τιμής που είχαμε δει μέχρι τότε.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Πηγή