Η τεχνητή νοημοσύνη μας απασχολεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τους τελευταίους μήνες και, λόγω της αυξανόμενης χρήσης της στη δημιουργίας μουσικής, η Ακαδημία Ηχογράφησης ενημέρωσε τους κανονισμούς της για τα 66α ετήσια βραβεία Grammy σχετικά με τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στα υποψήφια κομμάτια.
Σύμφωνα με το Reuters, για να μπορεί να συμμετάσχει στα βραβεία, ένα τραγούδι θα πρέπει να είναι ανθρώπινη δημιουργία. Η αμιγώς αλγοριθμικά δημιουργημένη μουσική δεν μπορεί να κερδίσει ένα Grammy.
Όπως αναφέρεται στο φυλλάδιο Κανόνων & Οδηγιών για τα 66α Βραβεία Grammy, έργα που δημιουργούνται αποκλειστικά από τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι επιλέξιμα για τα βραβεία. Ωστόσο, η Ακαδημία δεν αποκλείει εντελώς τον πιθανό ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία δημιουργίας. Τα έργα που ενσωματώνουν στοιχεία “υλικού που δημιουργείται από AI” είναι επιλέξιμα εάν πληρούν δύο βασικά κριτήρια.
1.”Τα στοιχεία του έργου που έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο πρέπει να έχουν νόημα και να είναι περισσότερα από “de minimis”. (Το φυλλάδιο ορίζει το “de minimis” ως “στερείται σημασίας ή σημασίας ή τόσο ασήμαντο ώστε να αξίζει να αγνοηθεί.”)
2.”Αυτά τα στοιχεία που έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο πρέπει να σχετίζονται με την κατηγορία στην οποία έχει εισαχθεί το έργο. Για παράδειγμα, εάν το έργο υποβάλλεται σε μια κατηγορία τραγουδιών, θα πρέπει να υπάρχει σημαντική ανθρώπινη συγγραφή στη μουσική ή/και στους στίχους. Ομοίως, για μια κατηγορία απόδοσης, το στοιχείο της ανθρώπινης απόδοσης πρέπει να είναι σημαντικό”.
Οι κανόνες ορίζουν επίσης ότι εάν ένα έργο ενσωματώνει υλικό που δημιουργήθηκε από AI, τα άτομα ή οι ομάδες που προγραμμάτισαν ή λειτούργησαν το AI για τη δημιουργία αυτού του υλικού δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη για βραβείο Grammy με βάση αυτή τη συνεισφορά. Με άλλα λόγια, εάν ένα τραγούδι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει μια μελωδία, στίχους ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, τα άτομα που δημιούργησαν ή χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη δεν λαμβάνουν τα εύσημα για το Grammy για το συγκεκριμένο μέρος που δημιουργήθηκε από AI.
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να αναδύεται ως ένα δημιουργικό αλλά αμφιλεγόμενο εργαλείο στις τέχνες, η εισαγωγή του νέου κανονισμού στα Grammy χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση σχετικά με τη σημασία της ανθρώπινης δημιουργικότητας στη μουσική βιομηχανία.