H γη της Σκοπέλου και τα φημισμένα δαμάσκηνα

0
40
Σκοπελου
Η Σκόπελος είναι ένα καταπράσινο νησί, που αναμειγνύει το μπλε της θάλασσας σε έναν απίθανο συνδυασμό, μαγνητίζοντας χιλιάδες τουρίστες ετησίως. Ωστόσο, η Σκόπελος πέρα από το φυσικό κάλλος που τη διακρίνει, διαθέτει πληθώρα γαστρονομικών επιλογών, ενώ η φιλοξενία των μόνιμων κατοίκων του νησιού είναι σαφώς επηρεασμένη από τον Ξένιο Ζευς. Κατά την άφιξή σας, σε ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού, τα γραφικά χωριουδάκια, με τα πολυσύχναστα ταβερνάκια, σας περιμένουν με φρέσκα ψάρια και σκοπελίτικες τυρόπιτες.Το νησί είναι γεμάτο με πυκνά δάση που καλύπτουν σχεδόν το 80% της έκτασής του και για αυτόν τον λόγο θεωρείται το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου. Έχει έκταση περίπου 96 τετραγωνικά χλμ και περίμετρο 67 χιλιόμετρα. Έχει δύο βουνά, το Παλούκι (565 μ. ύψος) και το Δελφί (680 μ. ύψος) και το έδαφός της είναι εύφορο για την παραγωγή δαμάσκηνου. Άλλωστε, τα δαμάσκηνα Σκοπέλου είναι φημισμένα όχι μόνο στο ελληνικό προσκήνιο, αλλά η φήμη τους ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, διεκδικώντας μία ταυτότητα ΠΟΠ.

Ο άνθρωπος πίσω από τις 3.000 δαμασκηνιές

Ο Θανάσης Γρυπιώτης είναι το πρόσωπο-κλειδί. Γέννημα θρέμμα Σκοπελίτης, μεγάλωσε μέσα στα δαμάσκηνα, έμαθε να τα αγαπά, να τα σέβεται, ενώ φρόντισε αυτή του την αγάπη να τη μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά του και συγκεκριμένα στη μοναχοκόρη του Ελένη. «Θυμάμαι τη μυρωδιά τους από πολύ μικρός» λέει ο ίδιος, που είναι τρίτη γενιά δαμασκηνοπαραγωγός, ενώ όλες τους τις γνώσεις του τις έχει μεταλαμπαδεύσει ο παππούς του αλλά και ο πατέρας του, που με τα χρόνια βελτίωσε την ποσότητα και την ποιότητα. Ο πατέρας του είχε 500 ρίζες δαμασκηνιές, ενώ με σκληρή δουλειά και πολλή προσωπική εργασία, σήμερα ο Θανάσης Γρυπιώτης έχει καταφέρει να έχει περισσότερα από 3.000 δέντρα.

Έτσι, το Κτήμα Γρυπιώτη είναι μια οικογενειακή επιχείρηση η οποία συνεχίζει την παράδοση της καλλιέργειας και της παραγωγής των φημισμένων δαμάσκηνων Σκοπέλου. Το συγκεκριμένο κτήμα, που καλύπτει έκταση οκτώ στρεμμάτων, βρίσκεται στην περιοχή Καλόγηρος, με θέα στη Χαλκιδική, τον Αγιο Γεώργιο και το εκκλησάκι του Αη Γιάννη στο Καστρί όπου γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία «Μάμα μία». Στο κτήμα, που θα καταστεί επισκέψιμο στο ευρύ κοινό, θα δημιουργηθεί παράλληλα ένας κήπος με λαχανικά εποχής, τα οποία θα μπορεί να γευτεί όποιος επιθυμεί, έχοντας παράλληλα πλήρη εικόνα από τους παραδοσιακούς φούρνους, τα τελάρα, τον τρόπο που ψήνονται τα δαμάσκηνα.

Η καλλιέργεια γίνεται αποκλειστικά με βιολογικό τρόπο και η αποξήρανση με τον παραδοσιακό τρόπο σε φούρνους με ξύλα.  Οι ποικιλίες, τα γλυκά μαύρα και τα ξινά, αποξεραίνονται και η ποικιλία αυγάτα γίνεται γλυκό κουταλιού και μαρμελάδα.

Δείτε το βίντεο:

Η ταυτότητα ΠΟΠ και ο διεθνής δρόμος του καρπού
Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για να δοθεί η πιστοποίηση της παραγωγής ενός προϊόντος ΠΟΠ είναι πολλές και ο Θανάσης Γρυπιώτης αντιμετωπίζει δυσκολίες στην τοπική κοινωνία. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναθέσει την υπόθεση σε μελετητή, ώστε το δαμάσκηνο Σκοπέλου να χαρακτηριστεί ΠΟΠ προϊόν, πάντοτε μέσω του Συνεταιρισμού Σκοπέλου. Οι πιθανότητες είναι με το μέρος του, ενώ το αποτέλεσμα αναμένεται σύντομα.

«Κανονικά το δαμάσκηνο Σκοπέλου δεν έπρεπε να λέγεται δαμάσκηνο. Είναι ένα ξεχωριστό προϊόν, το οποίο έχει γεννηθεί στη Σκόπελο και δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα δαμάσκηνα. Είναι τέτοια η γεύση, η μυρωδιά και η ομορφιά του που υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να ονομάζεται αλλιώς» σημειώνει ο κ. Γρυπιώτης.

Ο Θανάσης Γρυπιώτης, ο οποίος έχει το βλέμμα στραμμένο και στις εξαγωγές, υλοποιεί με σταθερά βήματα έναν ακόμη φιλόδοξο στόχο, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές, προκειμένου να καταστεί επισκέψιμη στο ευρύ κοινό, μεγάλη έκταση. Πρόθεση του ίδιου παραγωγού είναι να γίνει ευρύτερα γνωστή η καλλιέργεια του Σκοπελίτικου δαμάσκηνου σε όλους τους ενδιαφερόμενους, με εκπαιδευτικές προεκτάσεις και για τα παιδιά. Το συγκεκριμένο κτήμα, που καλύπτει έκταση οκτώ στρεμμάτων, βρίσκεται στην περιοχή Καλόγηρος, με θέα στη Χαλκιδική, τον Αγιο Γεώργιο και το εκκλησάκι του Αη Γιάννη στο Καστρί όπου γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία «Μάμα μία».
Η δαμασκηνιά για να αποδώσει καρπό θέλει αγάπη. Πότισμα, κλάδεμα, βιολογικό λίπασμα και ιδιαίτερη προσοχή, όπως επισημαίνει ο κ. Γρυπιώτης. Η χαρά της συγκομιδής είναι απερίγραπτη, ιδιαίτερα όταν μπορείς να αντιληφθείς τα θαυμαστά έργα της Φύσης. Ο «ιερός» τόπος της Σκοπέλου είναι το μέρος εκείνο που το ιδιαίτερο αυτό δέντρο αποφάσισε να ευδοκιμήσει και να χαρίσει καρπούς. Η ονομασία είναι κάτι που θα κάνει την Σκόπελο ξακουστή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, με το δαμάσκηνο να είναι ο κύριος πρωταγωνιστής. Ο αγροτουρισμός είναι πλέον το επόμενο βήμα, που αναμένεται να γνωρίσει σημαντική αύξηση τα χρόνια που θα ακολοθήσουν, στο νησί.

www.cnn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ