ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Πάνω στα θρανία βρίσκονται τα βιβλία και η μάσκα που παραλαμβάνουν οι μαθητές κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στο11ο Δημοτικό Καλαμαριάς, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020. Ένα διαφορετικό «πρώτο κουδούνι» χτυπάει σήμερα στα σχολεία. Η πανδημία του κορονοϊού έφερε νέα δεδομένα και έτσι, το παζλ της λειτουργίας των σχολείων φέτος συνθέτουν κομμάτια από μία μακρά λίστα μέτρων πρόληψης, βασικότερα εκ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο σχολαστικός καθαρισμός χεριών, αιθουσών και εξοπλισμού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Φτάνει πια! Η προστασία της υγείας των μαθητών δεν είναι κόστος!

Δεν αρκούσαν παρά λίγες μόνο μέρες από το άνοιγμα των σχολείων, για να γίνουν κουρελόχαρτο τα πρωτόκολλα-λάστιχο της κυβέρνησης από την επέλαση της πανδημίας και στη Σκόπελο. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί ζουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, δοκιμάζονται η υγεία και οι ψυχικές τους αντοχές.

Δεκάδες τα κρούσματα σε όλες τις  βαθμίδες εκπαίδευσης, με διασπορά στα όρια και πιθανής αναστολής τμημάτων, με τους  Σκοπελίτες μαθητές να περνάνε πιο πολλές ώρες πλέον στις ουρές του Κέντρου Υγείας παρά στις τάξεις, που τείνουν να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Κατάσταση που επιβαρύνεται από την επερχόμενη κακοκαιρία, τα μεγάλα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές, που μπάζουν από παντού, και με ένα καράβι στη γραμμή…

 Οι όροι ανοίγματος των σχολείων, που ήταν σχεδόν ίδιοι με τους όρους που έκλεισαν -ενώ η κατάσταση είχε επιδεινωθεί-, αγνόησαν προκλητικά τις μεγάλες ανησυχίες γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών. Αντίστοιχα προκλητικές ήταν και οι αναφορές της υπουργού «Παιδείας» στις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών, όταν η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις συνθήκες της πανδημίας, ενώ συχνά-πυκνά ενοχοποίησε τη νεολαία για τη διασπορά του ιού.

Από τον Σεπτέμβρη του 2020, ο εκπαιδευτικός κόσμος, γονείς και μαθητές διεκδικούν και απαιτούν  να ληφθούν μέτρα για ανοιχτά σχολεία και για την ασφαλή λειτουργία αυτών, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με βάση τις προτάσεις των μαχόμενων υγειονομικών. Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να υλοποιήσει τα λογικά και αυτονόητα αιτήματα, όμως δεν το έκανε γιατί τα θεωρεί “κόστος” και γιατί αντιμετωπίζει εχθρικά τη μόρφωση και την υγεία του λαού και των παιδιών του. Προτιμά να μπουκώνει εφοπλιστές, τραπεζίτες και τη μεγαλοεργοδοσία με παχυλές επιδοτήσεις και προνόμια, να αβαντάρει τα αρπακτικά της «πράσινης ανάπτυξης»…

Υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από την απαράδεκτη περικοπή στις ώρες των σχολικών καθαριστριών των διδακτηρίων  της Σκοπέλου, που «βρωμούν και ζέχνουν», με τη δημοτική αρχή να σφυρίζει αδιάφορα;

Υπάρχει πιο τρανταχτή απόδειξη από την αποψίλωση του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου από γιατρούς και νοσηλευτές;  

Σε συνθήκες εκτίναξης της πανδημίας, τα σχολεία πρέπει να προστατευθούν ουσιαστικά κι αυτό δεν εξασφαλίζεται με τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του 50%+1, ούτε με κάποια σελφ-τεστ παραπάνω! 

Αυτή η εγκληματική πολιτική έβγαλε σήμερα πανελλαδικά στους δρόμους του αγώνα μαθητές, φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, που διεκδικούν εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής τους! 

Καλούμε τους μαθητές,  τους εκπαιδευτικούς,  τους συλλόγους γονέων, όλους τους μαζικούς φορείς του νησιού να  πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους! Ο εφησυχασμός που καλλιεργούν τα κυβερνητικά στελέχη και τα ντόπια παπαγαλάκια τους με δηλώσεις περί «ηπιότερης συμπτωματολογίας της ‘’Ομικρον’’», «ταχείας αποκλιμάκωσης» και σενάρια περί τέλους της πανδημίας λόγω μαζικής ανοσοποίησης του πληθυσμού δεν πρέπει να βρει καμία ανταπόκριση, είναι επικίνδυνος και θα έχει βαριές  συνέπειες για την υγεία του λαού, άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες.

Χωρίς καμιά καθυστέρηση, να εντείνουν την πάλη τους διεκδικώντας: 

–Να αραιώσουν τώρα οι σχολικές τάξεις, να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων. Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών παντού, ώστε να μην υπάρξει καμία διδακτική ώρα χαμένη και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα μαθησιακά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα που όξυνε η πανδημία. 

-Αμεση ενίσχυση  του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου με προσλήψεις μόνιμων ιατρών ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού. Μονιμοποίηση τώρα των συμβασιούχων. Να αρθεί η αναστολή καθηκόντων σε εργαζόμενους λόγω υποχρεωτικότητας και να λειτουργήσουν πλήρως ακτινολογικό και μικροβιολογικό.

-Λειτουργία κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο νησί, για να αποσυμφορηθεί ο δυσβάσταχτος φόρτος των εργαζομένων στο ΚΥ και να διενεργείται τεκμηριωμένη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, με δωρεάν τακτικά τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

–Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές. Δωρεάν μοριακά τεστ για όλους σε περίπτωση κρούσματος στις σχολικές τάξεις για να γίνει ουσιαστική ανάσχεση της μεταδοτικότητας.  

–Να χορηγούνται δωρεάν -με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση- οι ειδικές μάσκες που απαιτούνται σε όλους τους μαθητές και τους εργαζόμενους στα σχολεία. 

–Επιστημονικά τεκμηριωμένη καμπάνια εμβολιασμού στα σχολεία. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, εξατοµικευµένης παρακολούθησης συνδεδεμένα με τα σχολεία. 

–Προσλήψεις όλου του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού για τα σχολεία, όπως στην καθαριότητα, σχολικούς νοσηλευτές κ.ά. 

–Ούτε σκέψη για διεξαγωγή εξετάσεων με τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.  

Τούτη την κρίσιμη ώρα, μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που βάζει τα κέρδη μπροστά από τις ζωές, οργανώνοντας τον αγώνα για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του!  


Σκόπελος, 20/01/2022

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ