Οι Κορεάτες ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθήκες πυρηνικής σύντηξης σε θερμοκρασία 100 εκ. βαθμών Κελσίου για 20 δευτερόλεπτα. Ο επονομαζόμενος και ως “Τεχνητός Ήλιος” KSTAR είναι μια συσκευή που προσομοιάζει τις συνθήκες που επικρατούν στο άστρο του Ηλιακού μας Συστήματος.
Το όνομα KSTAR προκύπτει από τις λέξεις Korea Superconducting Tokamak Advanced Research και αναφέρεται σε μία διάταξη ισχυρότατων μαγνητικών πεδίων που ενεργοποιούν και σταθεροποιούν το καυτό plasma με απώτερο στόχο τη δημιουργία συνθηκών πυρηνικής σύντηξης, η οποία -άλλωστε- έχει θεωρηθεί και ως το… ενεργειακό “άγιο δισκοπότηρο” του μέλλοντος.
Οι επιστήμονες θέλουν να είναι σε θέση να χειριστούν την μορφή αυτή παραγωγής ενέργειας, η οποία θεωρείται ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα τόσο σε απόδοση όσο και σε σχέση με την επιβάρυνση στον πλανήτη. Το KSTAR έφτασε στη θερμοκρασία των 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου και μάλιστα μπόρεσε να μείνει σε αυτή την κατάσταση για 20 συνεχόμενα δευτερόλεπτα.
Το προηγούμενο ρεκόρ σε αυτές τις θερμοκρασίες ήταν τα 8 δευτερόλεπτα, επομένως η νέα επίδοση θεωρείται μία μεγάλη πρόοδος. Από εκεί και πέρα, τα νερά στα οποία πλέει η επιστημονική κοινότητα στον τομέα αυτό είναι ακόμα αχαρτογράφητα και απαιτούν αρκετή ακόμα μελέτη. Πάντως, οι ερευνητές που απασχολούνται με το έργο KSTAR προβλέπουν ότι θα είμαστε σε θέση να φτάσουμε στην θερμοκρασία των 100 εκ. βαθμών Κελσίου για χρονικό διάστημα έως και 300 δευτερολέπτων.