Η Poco είναι ένα brand που από το 2018 παρουσιάζει κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συσκευές στην χαμηλή και μεσο-χαμηλή κατηγορία τιμής έχοντας δημιουργήσει τον δικό της μύθο με τους fans να την ακολουθούν τυφλά σε κάθε νέα παρουσίαση συσκευής.
Η αλήθεια είναι ότι και εμείς εδώ στο Techblog υποδεχθήκαμε θερμά το νέο Poco M3 έχοντας ακούσει ότι με 159 ευρώ μπορούμε να έχουμε κάμερα 48 Megapixel, μπαταρία 6000 mAh και επεξεργαστή Snapdragon.
Στην πορεία όμως είδαμε κάποια πράγματα που δεν μας άφησαν και τόσο ικανοποιημένους. Πάμε να δούμε μαζί ποια είναι αυτά και αν το Poco M3 αξίζει και ας είναι τόσο δελεαστικά φθηνό.
Εισαγωγή
Τα προηγούμενα χρόνια, αν επέλεγες ένα Android smartphone στα 159 ευρώ, το πιο πιθανό ήταν να σου έβγαινε πατάτα. Το όριο τιμής για ένα “καλό” φθηνό smartphone ήταν το λιγότερο τα 199 ευρώ και με τίποτα δεν θα έπρεπε να πας πιο κάτω αν ήθελες να μην χτυπάς το κεφάλι σου. Εκτός αν επέλεγες κάποιο μοντέλο Nokia κάτω από τα 200 ευρώ, εκεί ακόμα και σήμερα τσιμπάς συσκευή με αξιώσεις και σχεδιασμό που διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό.
Μετά ήρθε η Realme να ταράξει τα νερά και με το πρόσφατο μοντέλο 7i στα 169 ευρώ να αποδείξει ότι εν έτη 20-21 μπορείς να τα κάνεις όλα καλά έχοντας ξοδέψει λίγο πάνω από ενάμιση κατοστάρικο.
Σχεδιασμός, ποιότητα κατασκευής
Το Poco M3 δημιουργήθηκε για να βρει και αυτό τη θέση του στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής και να δώσει μια πειστική απάντηση σε όσους ρωτάνε ποιο φτηνό κινητό να αγοράσουν. Αυτό που μου άρεσε σε αυτό από την πρώτη στιγμή ήταν η διαφοροποίηση που κάνει σχεδιαστικά στην πλάτη με αυτό το μονοκόμματο παραλληλόγραμμο πλαστικό πλαίσιο να περιλαμβάνει τις τρεις κάμερες μαζί με το flash και το λογότυπο POCO!
Από πλαστικό είναι το σασί και η πλάτη του κινητού συνολικά δημιουργώντας όμως την εντύπωση ότι είναι από δέρμα χάρη έχει αυτό το ανάγλυφο φινίρισμα και την απαλή αίσθηση που αφήνει στο άγγιγμα σε σχέση κάποιο άλλο κλασσικό σκληρό πλαστικό.
Έχει έξοδο ακουστικών, IR Blaster για να χρησιμοποιηθεί ως τηλεκοντρόλ και δύο ηχεία που προσπαθούν να αποδώσουν στερεοφωνικό ήχο, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Η περισσότερη ισχύς βγαίνει από το βασικό ηχείο στο κάτω μέρος της συσκευής, το ακουστικό απλά συνοδεύει. Ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται στο πλάι μέσα στο power button και ξεκλειδώνει άμεσα τη συσκευή χωρίς καθυστερήσεις.
Εσωτερικός κόσμος
Εσωτερικά το POCO M3 “τρέχει” με τον επεξεργαστή Snapdragon 622, έχει 4GB μνήμη RAM, 128GB ενσωματωμένη μνήμη και είναι 4G. Διαθέτει συρταράκι που μπορεί να δεχθεί ταυτόχρονα και δύο κάρτες SIM και κάρτα μνήμης micro SD έως 512GB. Σίγουρα στα έξτρα ξεχωρίζω την ύπαρξη ραδιοφώνου FM αλλά και το ξεκλείδωμα με το πρόσωπο, σημειώνω όμως στα αρνητικά την απουσία NFC.
Οθόνη
Η οθόνη του έχει διαγώνιο 6.53″ και είναι τεχνολογίας LCD IPS με ανάλυση FullHD+, τον κλασσικό ρυθμό ανανέωσης 60Hz – καμία έκπληξη εδώ – και προστατεύεται από γυαλί Gorilla Glass 3. Προσφέρει ωραία πλούσια χρώματα και καλές γωνίες θέασης, θα ήθελα όμως φτάνει πιο ψηλά η φωτεινότητά της. Έχει πιστοποίηση χαμηλού μπλε φωτισμού και dot drop στο επάνω μέρος που φιλοξενεί την selfie camera.
Κάμερα
Το πακέτο των τριών αισθητήρων της κάμερας του Poco M3 αποτελείται από τον βασικό των 48 Megapixel που βγάζει όλη τη δουλειά, έναν macro 2 Megapixel και έναν 2 Megapixel depth για portrait mode με bokeh. Διαθέτει night-mode και pro-mode για να πειράξετε όλες τις ρυθμίσεις, τραβάει τις κλασσικές φωτογραφίες σε 12 Megapixel με 4 σε 1 Super Pixel για να μην πιάνουν χώρο στο κινητό αλλά και native 48 Megapixel για να μπορείτε αργότερα αν θέλετε να κάνετε crop σε συγκεκριμένο τμήμα της εικόνας.
Οι φωτογραφίες γενικά όταν έχει καλό φως είναι καλές έως πολύ καλές ανά περίπτωση. Και το night-mode κάνει καλή δουλειά. Εκεί που δεν τα πάει καλά είναι στις φωτογραφίες macro, που δεν κατάλαβα καν αν ο αισθητήρας χρησιμοποιείται και στις συνθήκες με χαμηλό φωτισμό. Αν δεν επιλέξεις το nigh-mode και δεν τραβήξεις με σταθερό χέρι, λήψη δεν έχεις!
Video
Σε ότι αφορά το βίντεο, χωρίς εκπλήξεις και εδώ το POCO M3 μπορεί να τραβήξει υλικό έως FullHD με 30fps αλλά και slow-motion video.
Selfie
H Selfie κάμερα είναι 8 Megapixel και επιλογές για HDR και AI. Δεν τα πάει άσχημα, όμως και εδώ θέλετε καλό φωτισμό και σταθερό χέρι.
Μπαταρία
Το πιο δυνατό χαρτί του POCO M3 είναι η μπαταρία του που έχει χωρητικότητα 6000mAh και δείχνει στον ανταγωνισμό ότι χωράει μια τόσο μεγάλη μπαταρία στο σασί κάθε κινητού χωρίς να το κάνει bulky. Η μπαταρία συνεργάζεται άψογα με τον επεξεργαστή και το UI και προσφέρει σχετικά εύκολα 2 μέρες χωρίς φόρτιση. Κάποιες μέρες μου έβγαζε 2 κάποιες μιάμιση, ανάλογα με τη χρήση. Πάντως έχει μεγάλη μπαταρία. Στη συσκευασία περιλαμβάνεται καλώδιο USB σε USB Type-C, φορτιστής 22.5W με το κινητό μπορεί να φορτίσει γρήγορα έως τα 18W και μια διάφανη θήκη σιλικόνης που αγκαλιάζει αυτό το μονοκόμματο camera bump που μου έχει κάνει εντύπωση από την αρχή.
UI
Το POCO M3 τρέχει το αγαπημένο MIUI και την στιγμή που δοκιμάζαμε το κινητό την σταθερή έκδοση 12.0.5.0 for Poco βασισμένη στην έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android 10 και υποστηρίζει Dark Mode. Μου άρεσε η νέα λειτουργία του “Κέντρου Ελέγχου” που θυμίζει iOS και επιτρέπει στο swipe down από τα αριστερά να εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις και από δεξιά για το κέντρο ελέγχου. Αν δεν σας αρέσει μπορείτε να το απενεργοποιήσετε.
Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.