12 κορυφαία Highlights που έθεσαν ψηλά τα Standard μας για τη φετινή Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης
12 κορυφαία highlights που έθεσαν ψηλά τα standard μας για τη φετινή Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης

Cover photo NYFW 2018 – SavagexFenty show Getty Images

Ο πιο σημαντικός μήνας στη μόδα είναι και επίσημα εδώ, και η ώθηση για την συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Καθώς η Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης επανέρχεται σε μια κανονικότητα μετά από πρωτοφανείς περιορισμούς που προκλήθηκαν από την πανδημία, οι συμμετέχοντες σχεδιαστές αναμένεται να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν οι πρωτοπόροι της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με την Έκθεση Ποικιλότητας του The Fashion Spot από τον μήνα μόδας φθινόπωρο/χειμώνας 2021, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, πρέπει να σημειωθεί πρόοδος (και ορόσημα που πρέπει να γιορταστούν!) καθώς μπαίνουμε στους παγκόσμιους εορτασμούς της μόδας αυτό το Σεπτέμβρη. Η φυλετική ποικιλομορφία στα runways έφτασε σε υψηλό ρεκόρ, με το 43 τοις εκατό των παραστάσεων να συμπεριλαμβάνουν έγχρωμες γυναίκες και άνδρες.

Αντίθετα, μόνο 19 μοντέλα plus-size εμφανίστηκαν στις πασαρέλες της περασμένης σεζόν, έναντι 34 κατά την προηγούμενη σεζόν. Και όταν πρόκειται για τη διαφορετικότητα των φύλων, το The Fashion Spot ανέφερε ότι 12 trans και non-binary μοντέλα περπάτησαν στην πασαρέλα την περασμένη σεζόν, μια απότομη μείωση σε σύγκριση με τα 20 μοντέλα στη σεζόν άνοιξη/καλοκαίρι του 2021. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για τις σημαντικές στιγμές που μας ενέπνευσαν να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας καώς και οποιοδήποτε τρόπο έκφρασης μέσω αυτού.

Ας θυμηθούμε κάποιους επαναστατικούς οίκους μόδας, σχεδιαστές και μοντέλα που έκαναν την αρχή για μια νέα εποχή στις προηγούμενες εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, παρακάτω.

Ήρθε η στιγμή για όλους να λάμψουν

View this post on Instagram

A post shared by 🚨Urgent365🚨 (@urgent365)

Στην πρώτη επίδειξη της Rihanna στην Savage X Fenty συλλογή στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης για το φθινόπωρο/χειμώνα 2018, η σταρ κατέστησε σαφές ότι κάθε γυναίκα κατέχει μια σημαντική θέση στον κόσμο, καθώς μοντέλα όλων των σχημάτων, σωμάτων, εθνοτήτων- και ακόμη και ορισμένες έγκυες – περπάτησαν περήφανα και άνετα στα σχέδια της σειράς εσωρούχων της.

«Οι γυναίκες είναι οι πιο δυνατοί άνθρωποι στη γη», είπε η τραγουδίστρια στο E! News τότε. «Τα σώματά μας είναι φτιαγμένα για να κάνουν τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα και έχουν σχεδιαστεί με τόσους πολλούς διαφορετικούς μοναδικούς τρόπους. Εάν έχετε την ευλογία να είστε σε θέση να φέρετε τη ζωή σε αυτόν τον κόσμο, θα πρέπει επίσης να γιορτάζεται. Δεν θα πάω ποτέ να πω σε μια γυναίκα ότι δεν μπορεί να δουλέψει μαζί μου επειδή δεν μπορώ να έχω έγκυες κυρίες (μοντέλα) για τα εσώρουχα ή τη σειρά καλλυντικών μου. Θα γιορτάζω πάντα τις γυναίκες σε όλα τους τα ταξίδια».

Στην πραγματικότητα, το μοντέλο Slick Woods μπήκε σε τοκετό λίγες στιγμές αφότου τελείωσε την πασαρέλα για τον οίκο SavageXFenty της Rih-Rih.

Το one-size ΔΕΝ είναι για όλους

View this post on Instagram

A post shared by T E S S H🍒L L I D A Y (@tessholliday)

Χάρη στο πρωτοποριακό όραμα της δημιουργικής διευθύντριας και ιδρύτριας Becca McCharen-Tran, το brand Chromat συνεχίζει να  προωθεί όλα τα σωστά μηνύματα στην εβδομάδα μόδας. Τι σημαίνει αυτό; Η συλλογή τους για την σεζόν άνοιξη/καλοκαίρι του 2019, όπου οι γυναίκες που δεν ταιριάζουν με τα πρότυπα αρχαϊκού μεγέθους της βιομηχανίας μοντέλων κλόνισαν την έννοια sample size στην πασαρέλα.

Η Tess Holliday διαμόρφωσε μια αναβαθμισμένη έκδοση της τάσης για το επόμενο έτος. Η ακτιβίστρια θετικότητας του σώματος χαρακτήρισε την ευκαιρία “μία από τις πιο αξέχαστες και συναισθηματικές στιγμές ολόκληρης της καριέρας μου”, γράφοντας τότε στο Instagram, «Να ξέρω ότι έχω περάσει ολόκληρη την καριέρα μου υποστηρίζοντας περισσότερη διαφορετικότητα στη βιομηχανία της μόδας και το να μπορέσω να μοιραστώ την πασαρέλα με τόσους άλλους με την ίδια αποστολή ήταν ένα συναίσθημα που δεν θα ξεχάσω ποτέ».

Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός

Δεν συμβαίνει κάθε μέρα η γιαγιά ενός σχεδιαστή να περπατά στην πασαρέλα, αλλά ήταν μια πολύ καλή μέρα όταν το brand «Mammaw» του σχεδιαστή Brandon Maxwell έκανε για την επίδειξη άνοιξη/καλοκαίρι του 2019 στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης. Ο στυλ σάντουαντ συνόδευσε την αγαπημένη του γιαγιά, την 81χρονη τότε Louise Johnson, στην πασαρέλα καθώς φόρεσε ένα vivid κόκκινο παντελόνι με δικό του σχέδιο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Maxwell  τιμά την Louise Johnson – πρωταγωνίστησε επίσης στην καμπάνια του για το φθινόπωρο του 2018. «Απλώς σκέφτηκα αυτή τη στιγμή, είμαι σε ένα σημείο στη ζωή μου όπου σκέφτομαι πολύ ποιός είμαι και από πού έρχομαι και τι με έκανε αυτό που είμαι, και πολύ βασικό ρόλο σε αυτήν την ιστορία είχε προφανώς η δική μου γιαγιά», είπε στο Glamour. «Με ώθησε πραγματικά να κάνω αυτό που κάνω σήμερα. Και νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το τιμήσω από το να της δώσω αυτόν τον χώρο.»

Change makers

Οι παρουσιάστριες Lindsay Peoples Wagner και Sandrine Charles συνίδρυσαν το Black in Fashion Council για να ανεβάσουν και να υποστηρίξουν τα μαύρα άτομα που εργάζονται στον κόσμο της μόδας και της ομορφιάς. Μετά από μια επιτυχημένη έναρξη το 2020, ο οργανισμός θα συνεργαστεί ξανά με την IMG για να αναδείξει 13 μαύρους σχεδιαστές σε έναν εκθεσιακό χώρο του NYFW.

«Αυτού του είδους οι ευκαιρίες είναι ακριβώς αυτές που χρειάζονται οι μαύροι σχεδιαστές», ανέφεραν οι Peoples Wagner και Charles, «ειδικά εν μέσω αυτής της πανδημίας, καθώς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις δημιουργικές τους προσπάθειες και τους βοηθάμε να οδηγήσουν τα πράγματα στο επόμενο επίπεδο.»

Το να είσαι trans είναι όμορφο

View this post on Instagram

A post shared by Gigi Gorgeous Getty 👸🏼💕 (@gigigorgeous)

Η μάρκα εσωρούχων Marco Marco έγραψε ιστορία στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης το 2018, χρησιμοποιώντας για την πασαρέλα της μια 100% τρανς και μη δυαδική σειρά μοντέλων. Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στην πρωτοποριακή στιγμή περιλαμβάνονται οι αστέρες της σειράς Pose, Dominique Jackson και Angelica Ross, η σταρ Trace Lysette και η διάσημη persona του YouTube Gigi Gorgeous.

«Παρόλο που είχα πάντα τρανς και μη δυαδικούς ανθρώπους στις εκπομπές μου, μου φάνηκε ότι η παρουσία τους συχνά επισκιάστηκε από cis gay άνδρες ή cis gay άνδρες σε drag αμφίεση», δήλωσε ο σχεδιαστής Marco Morante στο Mic. «Ήθελα να δημιουργήσω έναν χώρο για να γιορτάζουμε τα τρανς σώματα. Αυτή ήταν μια ευκαιρία η παρουσία τους να είναι αδιαμφισβήτητη και να ενισχύσει την πεποίθηση ότι το να είσαι τρανς είναι πράγματι όμορφο»

Ορισμός νέας νόρμας

View this post on Instagram

A post shared by Ericka Hart, M.Ed. She/They (@ihartericka)

Ενώ ορισμένοι σχεδιαστές συνεχίζουν να παλεύουν με τους καταναλωτές τους να προβληματίζονται στις πασαρέλες τους, η Becca McCharen-Tran της Chromat αφήνει αυτές τις δικαιολογίες πίσω επιδεικνύοντας μοντέλα διαφορετικών μεγεθών, εθνοτήτων, ηλικιών, φύλων και ικανοτήτων στξν πασαρέλα της κάθε χρόνο.

Για την επιζώντα του καρκίνου του μαστού Ericka Hart, η οποία υπερηφανεύτηκε για τα σημάδια της μαστεκτομής της σε πασαρέλες για το brand Chromat, η ευκαιρία δεν περνά απαρατήρητη. «Βάλτε τους επιζώντες από καρκίνο του μαστού σε χώρους που δεν έχουν καμία σχέση με τον καρκίνο του μαστού», έγραψε στα κοινωνικά μέσα.

Ομοίως, το μοντέλο Mama Cax, που απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2019, έριξε φως στο θέμα για τους επιζώντες και τους ακρωτηριασμένους από καρκίνο περπατώντας στο runway του ίδιου brand.

View this post on Instagram

A post shared by Mama Cāx 🇭🇹 (@mamacax)

Αναθεώρηση προτύπων ομορφιάς

Η Melanie Gaydos, που γεννήθηκε με μια σπάνια γενετική πάθηση που ονομάζεται εξωδερμική δυσπλασία, έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης το 2015.

Καταλαβαίνει πώς τα φυσικά χαρακτηριστικά της μπορεί να την βοήθησαν να ξεχωρίσει σε μια θάλασσα πρωτότυπων κοριτσιών εξωφύλλου, αλλά δεν είναι αυτό που κινεί το πάθος της.

«Όταν είμαι στην εβδομάδα μόδας, μπορώ να καταλάβω τι σκέφτονται οι άνθρωποι για μένα λόγω του τρόπου που αλληλεπιδρούν μαζί μου», είπε στο Harper’s Bazaar το 2017. «Ποτέ, ποτέ δεν με ενόχλησε η εμφάνισή μου. Δεν έχει καμία σχέση με μένα».

View this post on Instagram

A post shared by Melanie Gaydos (@melaniegaydos)

Για τις προοδευτικές αλλαγές στον κόσμο του modeling, η Gaydos είπε: «Κάθε χρόνο φαίνεται να διευρύνεται και να γίνεται λίγο πιο ανοιχτόμυαλος. Πραγματικά πιστεύω ότι η μόδα επαναπροσδιορίζει τα ιδανικά της, αλλά είναι μόνο επειδή άνθρωποι σαν κι εμένα την ωθούν πραγματικά προς αυτή την κατεύθυνση.»

Μια αληθινή πρωτοπορία

Η Halima Aden έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο στίγμα στη βιομηχανία της μόδας. Αφού έγινε η πρώτη που φορούσε χιτζάμπ στο διαγωνισμό Miss Minnesota USA το 2016, έκανε το ντεμπούτο της στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης για τον οίκο Yeezy του Kanye West και έγραψε ιστορία, καθώς έγινε το πρώτο μοντέλο με χιτζάμπ που υπέγραψε  συμβόλιο σε μεγάλο πρακτορείο.

View this post on Instagram

A post shared by Halima (@halima)

Έκτοτε, ανοίγει πόρτα πόρτα για άλλα ανερχόμενα αστέρια σαν αυτήν. Το 2020 είπε στο Harper’s Bazaar, «Ποτέ δεν είδα τέτοιου είδους εκπροσώπηση, ούτε ένα μοντέλο που φορούσε χιτζάμπ, πριν έρθω. Και για να δω όλες τις αλλαγές τα τελευταία τρία χρόνια που ήμουν στη βιομηχανία, όπως να βλέπω ένα μοντέλο με χιτζάμπ στην πασαρέλα, ήταν εκπληκτικό. Φέτος, ειδικά, αισθάνομαι ότι κάθε πρακτορείο έχει τουλαχιστον ένα μοντέλο που φοράει χιτζάμπ. Βλέπουμε τόση εκπροσώπηση και μεγαλώνει. Με έχει ξεπεράσει.»

Η δύναμη της εγκυμοσύνης

View this post on Instagram

A post shared by Lily Aldridge (@lilyaldridge)

Τα baby bumps ή οι φουσκωμένες κοιλίτσες ανήκουν όλο και περισσότερο στα όμορφα σώματα που εμφανίζονται στην εβδομάδα μόδας. Το  μοντέλο Lily Aldridge έτρεξε στο σόου του Brandon Maxwell για την άνοιξη/καλοκαίρι του 2019, ενώ ήταν πέντε μηνών έγκυος στο δεύτερο παιδί της  με το σύζυγοό της, Caleb Followill.

«Περπάτησα σε αρκετές πασαρέλες στη ζωή μου και αυτή είναι μια στιγμή που θα αναπολώ για πάντα με μεγάλη συγκίνηση», έγραψε η Aldridge στα κοινωνικά μέσα. «Ήταν τόσο διασκεδαστικό να είσαι στα παρασκήνια με όλα τα κορίτσια. Όλοι ήταν τόσο ενθουσιασμένοι και έτριβαν την κοιλιά μου γιορτάζοντας αυτό το όμορφο ταξίδι μαζί μου. Τίποτα άλλο παρά ενδυνάμωση στο show του Brandon Maxwell.»

Ένα πιο συμπεριληπτικό μέλλον

View this post on Instagram

A post shared by Runway of Dreams (@runwayofdreams)

Ο Tommy Hilfiger είναι από τις λίγες κυρίαρχες μάρκες μόδας που σχεδιάζουν ειδικές συλλογές προσαρμοστικών ρούχων, οι οποίες βοηθούν άτομα με αναπηρίες ή περιορισμένη κινητικότητα. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Runway of Dreams συνεργάστηκε με τον Tommy Hilfiger, καθώς και με λιανοπωλητές όπως τα Target, JCPenny και Kohl’s, για να δημιουργήσουν μια προσαρμοστική επίδειξη μόδας, η οποία θα παρουσιαστεί στο NYFW 2021 στις 9 Σεπτεμβρίου.

Plus-size δυναμισμός

Ενώ τα μοντέλα plus-size δεν έχουν γίνει ακόμα πρότυπα σε κάθε πασαρέλα, όλο και περισσότεροι σχεδιαστές δεσμεύονται να κάνουν τη βιομηχανία της μόδας έναν πιο προοδευτικό, χωρίς αποκλεισμούς χώρο. Τέτοιες μάρκες περιλαμβάνουν Christian Siriano, Prabal Gurung, Tommy Hilfiger, Cushnie et Ochs και Chromat.

View this post on Instagram

A post shared by A S H L E Y G R A H A M (@ashleygraham)

Ο πρόεδρος του Runway alum Christian Siriano βρίσκεται στην πρώτη γραμμή τέτοιων αλλαγών και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από το φθινόπωρο/χειμώνα του 2018 στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης. Το 10χρονο επετειακό σόου γιορτάστηκε με μια τεράστια γκάμα μεγεθών και σχημάτων σώματος στο κόκκινο χαλί. Τα μοντέλα περιλάμβαναν την Ashley Graham, την Candice Huffine, καθώς και τις ηθοποιούς Danielle Brooks και Selma Blair.

Κάνε μια δήλωση

View this post on Instagram

A post shared by Gigi Taylor (@hairbygigi.t)

Η Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης έχει να κάνει με μια δήλωση και τη σεζόν 2018 – ήταν πολιτική. Ο Christian Siriano και ο Jeremy Scott δυνάμωσαν τη φωνή τους και ενσωμάτωσαν τα δικά τους μηνύματα στα shows τους.

Για τον Siriano, αυτό σήμαινε την έκφραση υποστήριξης στην υποψήφια κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης, Cynthia Nixon. Εκτός από το να στέλνει ένα μοντέλο κάτω από την πασαρέλα φορώντας ένα μαύρο μπλουζάκι που έγραφε «Ψηφίστε για τη Cynthia», περπάτησε και ο ίδιος (με ένα μπλουζάκι που έγραφε «Ψηφίζω για τη Cynthia») κλείνοντας το show.

Εν τω μεταξύ, ο Scott επικεντρώθηκε στη διαμαρτυρία για τον τότε υποψήφιο του Ανώτατου Δικαστηρίου, Brett Kavanaugh. «Πείτε στον γερουσιαστή σας όχι για τον Kavanaugh», έγραφε το μπλουζάκι του, μαζί με έναν αριθμό τηλεφώνου. «Δικαιώματα των γυναικών, δικαιώματα αναπαραγωγής, δικαιώματα LGBT, καταφατική δράση – ξέρετε, όλα διακυβεύονται με αυτόν τον άντρα», δήλωσε ο σχεδιαστής στο AP, μέσω της Marie Claire.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ