Τετάρτη, 14/04/2021 · Νίκος Καϊμακάμης
Το Facebook έχει γίνει αυτό το κάτι που όλοι αγαπάμε να… μισούμε και τώρα υπάρχει ακόμα ένας λόγος για αυτό. Σύμφωνα με μία έρευνα για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, το Facebook φαίνεται ότι έκανε ελάχιστες κινήσεις για να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση.
Είναι κοινός τόπος ότι όσοι ήθελαν να προωθήσουν προκλητικές ιδέες, παραπληροφόρηση, fake news και άλλες παρόμοιες δημοσιεύσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2020 στις ΗΠΑ, έστρεφαν τα βέλη της παραπληροφόρησης ή της προπαγάνδας προς το Facebook. Τα στοιχεία μίας πρόσφατης έρευνας από το Avaaz δείχνουν ότι το Facebook καθυστέρησε υπερβολικά πολύ για να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στον αλγόριθμό του και να καταφέρει να καταπολεμήσει έτσι τις πηγές της παραπληροφόρησης.
Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι εάν το Facebook είχε δράσει νωρίτερα θα μπορούσε να έχει σταματήσει έως και 10.1 δισεκατομμύρια αλληλεπιδράσεις και προβολές πηγών παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων. Μία δημοσκόπηση που έγινε τον Οκτώβριο του 2020 πιστοποίησε ότι το 44% των ψηφοφόρων είδαν στο Facebook κάποια ψευδή είδηση ή παραπλανητική αναφορά για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος, με ένα ποσοστό 35% από αυτούς (περίπου 72 εκατομμύρια άνθρωποι) να πιστεύουν τις αναφορές αυτές.
Από τη μεριά του το Facebook αρνείται ότι δεν ανέλαβε δράση εγκαίρως εναντίον της παραπληροφόρησης, θεωρώντας ότι η μεθοδολογία του Avaaz είναι προβληματική.
Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed.