YouTube: Κατηγορείται για παράνομη ‘κατασκοπεία’ λόγω ανίχνευσης ad blocker

0
2

Πρόσφατα το Youtube αποφάσισε να αντιμετωπίσει δυναμικά τη χρήση ad blocker στην πλατφόρμα του, μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις.

Το Youtube θέλει να ωθήσει τους χρήστες του να αποκτήσουν συνδρομή στο Premium αν δε θέλουν να βλέπουν διαφημίσεις (αυξάνοντας και την τιμή του συνδρομητικού πακέτου).

Σύμφωνα με το The Register, ένας σύμβουλος απορρήτου ετοιμάζεται να υποβάλει ποινικές διώξεις κατά του YouTube στην Ευρώπη. Ο λόγος είναι τα script που εντοπίζουν και περιορίζουν τη χρήση προγραμμάτων αποκλεισμού διαφημίσεων στην πλατφόρμα.

Ο Alexander Hanff κινείται νομικά κατά του Youtube βάσει του νόμου της Ιρλανδίας για την κατάχρηση υπολογιστών. Ο σύμβουλος απορρήτου ανέφερε ότι προειδοποίησε την Εθνική Αστυνομία σχετικά με το σχέδιό του να μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με την ποινική καταγγελία, ενώ η αστυνομία, από την πλευρά της, έχει, προφανώς, αναγνωρίσει την καταγγελία και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες.

Ο Hanff υποστηρίζει ότι το YouTube εμπλέκεται στη χρήση μη εξουσιοδοτημένων script παρακολούθησης με στόχο τον εντοπισμό ad blocker. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η δραστηριότητα αποτελεί μη εξουσιοδοτημένη παρακολούθηση πολιτών της ΕΕ.

Παράλληλα, ο Hanff έχει υποβάλει αστική καταγγελία κατά του συστήματος ερευνών του προγράμματος περιήγησης YouTube, το οποίο έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των αποκλειστών διαφημίσεων. Αυτή η καταγγελία έχει υποβληθεί στην Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων.

Η ρυθμιστική αρχή επικοινώνησε με την Google και τώρα περιμένει την εταιρεία να μοιραστεί την άποψή της για τον ισχυρισμό του Hanff. Ακόμα, ο τελευταίος ισχυρίζεται ότι η Meta ήταν επίσης στο παιχνίδι της «παράνομης» υποκλοπής μεταδόσεων δεδομένων μέσα σε ένα πληροφοριακό σύστημα για να παρακολουθεί τη συμπεριφορά του.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απόφασή του να υποβάλλει μια ποινική καταγγελία, ο Hanff εξήγησε: “Επέλεξα να ακολουθήσω τον δρόμο της ποινικής καταγγελίας επειδή ιστορικά, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ έχουν αποτύχει παταγωδώς στην εφαρμογή της Οδηγίας για την ηλεκτρονική ιδιωτικότητα.”

Με τον πρόσφατα εγκριθέντα νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ωστόσο, η ΕΕ καθορίζει σαφή κριτήρια για τους gatekeepers, όπως είναι η Meta, η Google, η Microsoft και η Apple. Έτσι, αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να ανανεώσουν τις πολιτικές τους και ορισμένες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Πηγή