«Έφυγε» απ΄τη ζωή ο Απόστολος Κυρίτσης

0
6
«Έφυγε» απ΄τη ζωή ο Απόστολος Κυρίτσης
Ο Απόστολος Κυρίτσης

Πολύπλευρος καλλιτέχνης και δάσκαλος, με γονείς από το Πήλιο

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο, ο σημαντικός καλλιτέχνης του χρωστήρα Απόστολος Κυρίτσης.
Γεννήθηκε στο Κάιρο στις 14 Αυγούστου 1924 από γονείς Πηλιορείτες (Κατηχώρι και Μακρυνίτσα) και σπούδασε στη Σαλβάγειο Εμπορική Σχολή και στο τμήμα αρχιτεκτονικής της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής της Ελληνικής Κοινότητας στην Αλεξάνδρεια.
Διδάχθηκε ζωγραφική στα εργαστήρια των καθηγητών ζωγράφων Νικόλα Γώγου και Αριστομένη Αγγελόπουλου στην Αλεξάνδρεια, Jaro Hilbert στο Κάιρο και αισθητική κοντά στον ποιητή και φιλόσοφο Ευστράτιο Νέο στην Αλεξάνδρεια.
Υπηρέτησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην 13η Μοίρα της Ελληνικής Αεροπορίας και από το 1956 μέχρι το 1967 δίδαξε ελεύθερο σχέδιο στο τμήμα αρχιτεκτονικής και στην Επαγγελματική Σχολή Αμφιέσεως της Ελληνικής Κοινότητας στην Αλεξάνδρεια όπου και πραγματοποίησε τις πρώτες ατομικές του εκθέσεις στις γκαλερί Lehman, Apkar και στο Ελληνικό Κέντρο του Καΐρου.
Το 1967 εγκαθίσταται με την οικογένειά του μόνιμα στην Αθήνα και έκτοτε εργάζεται στο προσωπικό του ατελιέ ως επαγγελματίας ζωγράφος.
Από το 1970 μέχρι το 1988 ήταν μόνιμο καλλιτεχνικό στέλεχος στον ΕΟΕΧ και ΕΟΜΜΕΧ σχεδιάζοντας αντικείμενα και διακοσμητικά έργα για χειροτέχνες και βιοτέχνες ενώ παράλληλα ανέπτυσσε δραστηριότητες για την προβολή τους μέσω εκθέσεων, όπως η «Πανελλήνιες Κεραμικής» όπου και διετέλεσε μέλος των κριτικών επιτροπών.
Το 1982 φιλοτέχνησε επτά Σχέδια Αναπαράστασης του αρχαίου Αλεξανδρινού Ναού Σεράπειο για την παράσταση «Υπάτεια» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και από το 1984 συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Κεντρο Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος ως σύμβουλος προγραμμάτων του εικαστικού του αρχείου.
Το 2015 το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα διοργάνωσε αφιερωματική έκθεση του Απόστολου Κυρίτση στη διάρκεια της οποίας ο Αιγύπτιος Πρέσβης Αhmed Fouad el-Bidewy επέδωσε στον καλλιτέχνη τιμητική διάκριση του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου.
Το έργο του Κυρίτση παρουσιάσθηκε σε τέσσερις Εκθέσεις του Ζαππείου και σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ίδιος πραγματοποίησε σαράντα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο, στην Ιταλία, στον Καναδά, στην Ελβετία και στις Η.Π.Α. (Βιρτζίνια, Βοστώνη).
Με τη ζωγραφική του ασχολήθηκαν γνωστοί έλληνες και ξένοι τεχνοκρίτες και άνθρωποι των γραμμάτων, ανάμεσά τους ο Γλαύκος Αλιθέρσης, ο Φώτος Γιοφύλλης, ο Μανώλης Γιαλουράκης, η Ελένη Βακαλό, ο Κίτσος Μακρής, ο Μίλτης Παρασκευαΐδης, ο Στέλιος Λυδάκης, η Μαρία Ρογκάν, ο Νίκος Αλεξίου, η Μαρία Καραβία, ο Βάσος Κουντουρίδης, ο Ευάγγελος Ανδρέου, ο Γιάννης Χατζηφώτης, Vittorio Scorza («Il Giornale del Mezzogiorno»), Bruno Morini (“Il Giornale d’ Italia”), Franco Paolo Catalano (“Auditorium”), John Graham (“Winnipeg Free Press”), Henri Maître (“Valais Demain”), Bob Trotter (“The Virginian – Pilot”), κ.ά.

Έκθεση στο Μορφωτικό Κέντρο της Αιγύπτου στην Αθήνα. Ο Απόστολος Κυρίτσης με τον Μορφωτικό Ακόλουθο Δρ. Hussein Marie Mahmoud, την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά Ειρήνη Νταϊφά και τον Πρόεδρο EUARCE, Ευάγγελο Ανδρέου
Έργο του Απόστολου Κυρίτση από το ζωγραφικό κύκλο «Αιγυπτιακά Οράματα 2015»
Ο Απόστολος Κυρίτσης

Πηγή