Η αλλεργία στο αυγό είναι η πιο συνήθης αλλεργία μετά την αλλεργία στα γαλακτοκομικά προϊόντα και είναι αποτέλεσμα της λανθασμένης εντύπωσης του ανοσοποιητικού συστήματος ότι η πρωτεΐνη του αυγού αποτελεί «ξένο εισβολέα». Αυτή η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να είναι από ήπια έως έντονη. Υπολογίζεται ότι τα δύο τρίτα των παιδιών με αλλεργία στο αυγό μπορεί να παρουσιάσουν συμπτωματολογία είτε αγγίζοντας, είτε καταναλώνοντας αυγά ωμά ή και ελαφρώς μαγειρεμένα. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν την αλλεργική αντίδραση στο αυγό μεγαλώνοντας. Το 70 % των παιδιών με αλλεργία στο αυγό θα το έχουν ξεπεράσει μέχρι να κλείσουν το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας τους.
Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν οι πάσχοντες επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του σώματος. Τα συμπτώματα που συνήθως παρουσιάζονται είναι δερματολογικά, όπως η κνίδωση με ήπιο έως έντονο πρήξιμο, οφθαλμολογικά, όπως δακρύρροια, ερυθρότητα και φαγούρα, αναπνευστικά, όπως δύσπνοια, βήχας, συριγμός και δυσκολία στην αναπνοή, στομαχικά, όπως επαναλαμβανόμενοι εμετοί, κοιλιακό άλγος, κράμπες, ναυτία και διάρροια, λαρυγγοφαρυγγικά, όπως σφίξιμο και δυσκολία στην εισπνοή ή αναπνοή, εγκεφαλικά, όπως εναλλαγές στην διάθεση ή την συμπεριφορά και ζάλη, και τέλος συμφόρηση στα ιγμόρεια με φτέρνισμα, φαγούρα και αυξημένη έκκριση μύξας. Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα μπορεί να παρατηρηθεί έντονη μείωση της αρτηριακής πίεσης και φυσικά αναφυλαξία. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις η διακομιδή του ασθενούς σε θεραπευτική μονάδα είναι απαραίτητη. Η κύρια αιτία αυτών των συμπτωμάτων είναι η έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και η αυξημένη παραγωγή ισταμίνης από το σώμα.
Η διάγνωση στην αλλεργία στα αυγά μπορεί να επιτευχθεί με την επαφή του ασθενούς με ένα αλλεργιολόγο για να δει αν υπάρχουν συμπτώματα μετά την κατανάλωση αυγών και προϊόντων που εμπεριέχουν αυγά ή την δερματική επαφή με αυγά ή μετά την χρήση προϊόντων που εμπεριέχουν αυγά. Οι αλλεργιολόγοι μπορούν να διαγνώσουν την αλλεργία στα αυγά με την χρήση αιματολογικών τεστ καθώς και τα τεστ νυγμού. Το αιματολογικό τεστ ανιχνεύει την ύπαρξη αντισωμάτων στο αίμα του ασθενή ανοσοσφαιρίνης Ε στην πρωτεΐνη των αυγών. Με τα τεστ νυγμού ο αλλεργιολόγος τοποθετεί μια μικρή ποσότητα αυγού στο δέρμα του ασθενή και μετά με μια μικρή βελόνα διανοίγει μια μικρή τρύπα στο δέρμα για να εισχωρήσει το αυγό στο δέρμα και σε χρονικό διάστημα 15 με 20 λεπτών κρίνει από την αντίδραση που παρατηρεί. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα αυτών των τεστ δεν είναι επαρκή τότε γίνεται πρόκληση εντέρου με την κατανάλωση αυγών για να δει ο αλλεργιολόγος την αντίδραση του ασθενή. Επίσης, ο αλλεργιολόγος μπορεί να προτείνει την ολική αποβολή αυγών από την διατροφή του ασθενή με απώτερο σκοπό την ολοκληρωτική απαλοιφή των συμπτωμάτων, στη συνέχεια ο ασθενής επαναφέρει τα αυγά στην διατροφή και αν τα συμπτώματα επανεμφανιστούν τότε ο ασθενής έχει αδιαμφισβήτητα αλλεργία στο αυγό.
Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της αλλεργίας στα αυγά η ολική απαλοιφή τους από την διατροφή είναι απαραίτητη, καθώς και τον διατροφικών προϊόντων που τα εμπεριέχουν. Η χρήση αντιισταμινικών ενδείκνυται σε περίπτωση που ο ασθενής έρθει σε επαφή με αυγό, για τον περιορισμό των συμπτωμάτων. Επίσης, ο θεράπων ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ενέσεις επινεφρίνης να έχει μαζί του ο ασθενής όταν υπάρχει κίνδυνος αναφυλακτικής αντίδρασης στα αυγά. Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να διαβάζει πολύ προσεκτικά τις ετικέτες τον τροφίμων για να γνωρίζει αν το εκάστοτε τρόφιμο εμπεριέχει αυγό στα συστατικά του ή ίχνη αυγού από το εργοστάσιο παραγωγής του. Μερικά βιομηχανοποιημένα προϊόντα τα οποία μπορεί να εμπεριέχουν αυγό είναι συσκευασμένες σούπες, σάλτσες για σαλάτες, η μαγιονέζα, προϊόντα αρτοποιίας, βιομηχανοποιημένα προϊόντα κρέατος και το παγωτό, που θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα τα οποία έχουν αλλεργία στο αυγό. Τέλος, παλιότερα τα εμβόλια για την γρίπη εμπεριείχαν αυγό, αλλά τα σύγχρονα εμβόλια δεν έχουν, ενώ το εμβόλιο για τον κίτρινο πυρετό, που γίνεται για επίσκεψη χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής εμπεριέχει αυγό.
Η ενεργή συμμετοχή και γνώση του ασθενή που πάσχει από αλλεργία στα αυγά είναι απαραίτητη για καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασής του. Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει τα τρόφιμα τα οποία πρέπει να αποφεύγει και να ξέρει πώς να συμπεριφερθεί σε περίπτωση που έρθει σε επαφή με αυγό έχοντας τα κατάλληλα φαρμακευτικά σκευάσματα για να το αντιμετωπίσει.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian