Αναβιώνει ο Αλοννησιώτικος γάμος

0
51

Πόλος έλξης για ντόπιους και επισκέπτες είναι ο Αλοννησιώτικος γάμος, που θα αναβιώσει για μια ακόμη χρονιά σήμερα, ανήμερα της εορτής του Δεκαπενταύγουστου στην παλιά χώρα της Αλοννήσου. Πρόκειται για ένα παμπάλαιο έθιμο που αποτελεί πλέον θεσμό και προσελκύει πλήθος κόσμου, στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.

Την ευθύνη της διοργάνωσης ανέλαβε φέτος ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιάς Χώρας Αλοννήσου, σε συνδιοργάνωση και με την αρωγή του δήμου Αλοννήσου, με την συμμετοχή του χορευτικού του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλοννήσου.

Οι επισκέπτες του νησιού ανεβαίνουν στην παλιά χώρα για να δουν από κοντά τα έθιμα του Αλοννησιώτικου γάμου, της σημαντικότερης, ίσως, εκδήλωσης που πραγματοποιείται στο νησί επί σειρά ετών, για να διατηρηθεί ζωντανή η τοπική παράδοση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που προηγήθηκαν, χθες το απόγευμα τελέστηκε Εσπερινός στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην παλιά χώρα και ακολούθησε η περιφορά της εικόνας.

Σήμερα, το πρωί θα τελεστεί λειτουργία στην ίδια εκκλησία και στις 11π.μ. θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο ηρώο των πεσόντων αγωνιστών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην πλατεία της Χώρας, από τις αρχές του νησιού.

Η αναπαράσταση του παραδοσιακού Αλοννησιώτικου γάμου αρχίζει στις 7 το απόγευμα, και περιλαμβάνει όλο το εθιμοτυπικό, που διατηρείται αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου. Ο κουμπάρος με τα όργανα και τους συγγενείς του ξεκινάει από το σπίτι του και πηγαίνει στο σπίτι του γαμπρού να τον συναντήσει.

Εκεί ο γαμπρός πρέπει να ασημώσει τα όργανα όταν φτάσει ο κουμπάρος, να κεράσει τους καλεσμένους με τα παραδοσιακά γλυκά καθώς και με τσίπουρο ή κρασί. Κατόπιν ξεκινούν όλοι μαζί να πάνε στο σπίτι της νύφης, με τη συνοδεία των οργάνων.

Ο γαμπρός καλείται σύμφωνα με το έθιμο, να παραδώσει τα δώρα του (παραδοσιακά γλυκά, τα λεγόμενα «χαμαλιά»), να «τάξει» στην πεθερά του κάποιο δώρο και όταν ικανοποιηθεί με την προσφορά του γαμπρού, η πεθερά ανοίγει η πόρτα και ο γαμπρός μπορεί τότε να πάρει την νύφη για να πάνε στην εκκλησία.

Ολα αυτά θα διαδραματιστούν στην παλιά χώρα του νησιού. Ο ρόλος των συγγενών ανήκει στους επισκέπτες της Αλοννήσου, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μεταξύ άλλων και τα παραδοσιακά γλυκά της περιοχής.

Το καλύτερο, βέβαια, θα ακολουθήσει αργότερα, όταν θα ξεκινήσει το γλέντι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου όλοι αρχικά θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το παραδοσιακό φαγητό του γάμου, τη φημισμένη κοκκινιστή γίδα με τα μακαρόνια, που παρασκευάζεται με μεράκι, για να προσφερθεί στον κόσμο, μαζί με τσίπουρο και κρασί, χωρίς να λείπουν, βέβαια, τα τοπικά παραδοσιακά γλυκά, αμυγδαλωτά και λουκουμάδες.

Οσο για το γλέντι και τον χορό, θα διαρκέσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε γιορτινό κλίμα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ