Περίπου 300 πρόσφυγες/μετανάστες πέρασαν περπατώντας την συνοριακή πύλη της Αδριανούπολης στην Ελλάδα αμέσως μετά το άκουσμα της είδησης ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα εμποδίσει τους πρόσφυγες από το Ιντλίμπ να φτάσουν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN Türk, όσοι πέρασαν χθες τη νύχτα στην Ελλάδα προέρχονταν από Συρία, Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν και Μαρόκο.
Στο «κόκκινο» είναι η ένταση στη Συρία μεταξύ των δυνάμεων του Ασάντ και της Ρωσίας με την Τουρκία, μετά τον θάνατο τουλάχιστον 33 Τούρκων στρατιωτών. Το βράδυ της Πέμπτης οι δυνάμεις του Ασάντ που στηρίζονται από την Ρωσία, βομβάρδισαν στρατιωτικές θέσεις της Τουρκίας στην επαρχία Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 33 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες.
Η επίθεση προκάλεσε την οργή του Ερντογάν που κάλεσε την νύχτα έκτακτο στρατιωτικό συμβούλιο, όπου μετά από 3 ώρες σύσκεψης, αποφάσισαν να απαντήσουν στην Συρία με βομβαρδισμό σε θέσεις του Ασάντ στα βορειοδυτικά της χώρας, αλλά και να ανοίξουν ένα άλλο πολύ μεγάλο πονοκέφαλο στην Ευρώπη: να αφήσουν ελεύθερους τους Σύρους μετανάστες να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, είτε από θάλασσα είτε από στεριά.
Τούρκος αξιωματούχος: Ελεύθεροι να φύγουν στην Ευρώπη οι πρόσφυγες
Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, ανέφερε στο Reuters πως υπάρχει απόφαση να επιτρέψουν στους Σύρους πρόσφυγες να περάσουν ανενόχλητοι τα σύνορα προς την Ευρώπη, είτε από την στεριά, είτε από την θάλασσα, προκαλώντας έναν νέο πονοκέφαλο (αν τελικά ισχύσει αυτή η σκέψη) στην Ελλάδα (κυρίως), αλλά και την ΕΕ.
«Τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριακοί φύλακες», όπως αναφέρει το πρακτορείο, «διατάχθηκαν να σταματήσουν να τους εμποδίζουν, μετά την έκτακτη στρατιωτική σύσκεψη που έκανε στην Αγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΠ, Ομέρ Τσελίκ, προσπάθησε να ανασκευάσει εν μέρει τις δηλώσεις του αξιωματούχου, λέγοντας πως «η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της», με την Τουρκία να ασκεί μεγάλη πίεση πλέον στην ΕΕ.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού. Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Ερντογάν επικοινώνησε με την αρχηγό του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, ενημερώνοντάς την για τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη σύσκεψη.
Στα όρια οι σχέσεις Τουρκίας- Ρωσίας, η Αγκυρα πιέζει το ΝΑΤΟ
Την ίδια ώρα, οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας κρέμονται από μία κλωστή. Οι συνομιλίες αξιωματούχων των δύο χωρών στην Αγκυρα, δεν οδήγησαν κάπου, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν χωρίς θετική εξέλιξη, κάτι που ουσιαστικά κάνει την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί να καταρρέει. Οι Ρώσοι κατηγόρησαν την Τουρκία πως τους επιτέθηκε με στην Ιντλίμπ, κάτι που αρνείται ο τουρκικός στρατός.
«Κατά παράβαση των συμφωνιών του Σότσι, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να στηρίζει αυτές τις ένοπλες παράνομες ομάδες στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, με πυρά του πυροβολικού», ανέφερε το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας, με την Τουρκία να απαντά πως δεν ισχύει η είδηση και ότι θα θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Μόσχα για επίλυση του προβλήματος.
Εν τω μεταξύ, από πλευράς Τουρκίας διέρρευσε πως ο υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλενμπεργκ, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συζητήσεων. Λίγο αργότερα ωστόσο, από την τουρκική πλευρά διέρρεαν πως θα ξεκινήσουν σήμερα διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως περιμένουν «συγκεκριμένα βήματα».
Ο Στόλενμπεργκ από την πλευρά του, καταδίκασε τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία στην Ιντλίμπ και ζήτησε «αποκλιμάκωση» της έντασης.
«Ο κ. Στόλενμπεργκ καταδίκασε τη συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων που γίνονται αδιακρίτως από το συριακό καθεστώς και τη σύμμαχό του Ρωσία στην επαρχία της Ιντλίμπ και κάλεσε Δαμασκό και Μόσχα να σταματήσουν την επίθεσή τους, να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να εξευρεθεί ειρηνική λύση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του NATO, Οάνα Λουνγκέσκου.
Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ «παρότρυνε όλα τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της φοβερής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή».
Οι ΗΠΑ στο μέρος της Τουρκίας- Ζητούν διακοπή των επιθέσεων από τον Ασάντ
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απαίτησε το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία να βάλουν τέλος στην «αποτροπιαστική επίθεσή τους» στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, όπου τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν χθες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Τουρκίας, τονίζοντας πως εξετάζουν πως μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στις δυνάμεις του Ερντογάν.
«Υποστηρίζουμε τη σύμμαχό μας στο NATO Τουρκία και συνεχίζουμε να ζητούμε να υπάρξει άμεση διακοπή αυτής της αποτροπιαστικής επίθεσης του καθεστώτος του Άσαντ, της Ρωσίας και δυνάμεων υποστηριζόμενων από το Ιράν. Μελετάμε τον καλύτερο τρόπο για να προσφέρουμε βοήθεια στην Τουρκία σε αυτή την κρίση», συνεχίζει το κείμενο», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επεσήμανε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Άγκυρα για να ενημερωθεί σχετικά με τα αεροπορικά πλήγματα.
Οι Τούρκοι τώρα «βλέπουν τη Ρωσία όπως είναι στ’ αλήθεια», βλέπουν «τι κάνει», κι όταν δέχονται επίθεση «Τούρκοι στρατιώτες», αυτό πια «ξεπερνά ό,τι κι αν ενώνει την Τουρκία και τη Ρωσία», έκρινε η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στο NATO Κέι Μπέιλι Χάτσινσον. Η αμερικανική κυβέρνηση, διαβεβαίωσε η ίδια, είναι «ο σύμμαχος του παρελθόντος και του μέλλοντος» για τους Τούρκους.
Συρία: Τουλάχιστον 33 νεκροί Τούρκοι στρατιώτες, αντίποινα στον Ασάντ
Κατά την επίθεση των συριακών δυνάμεων, το υπουργείο Αμυνας ενημέρωσε πως τουλάχιστον 33 άτομα σκοτώθηκαν από τους βομβαρισμούς. Αυτό έκανε έξαλλο τον Ερντογάν που μετά το έκτακτο συμβούλιο έδωσε εντολή για αντίποινα, βομβαρδίζοντας τα ξημερώματα της Παρασκευής, θέσεις των δυνάμεων του Ασάντ στα βορειοδυτικά της Συρίας.