Σε συνέντευξή του στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα, o μεγιστάνας Elon Musk προχώρησε στην αποκάλυψη πως στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης του ζήτησαν απευθείας να αποκλείσει την πρόσβαση στο Starlink εντός της Κίνας.
Όπως σημείωσε το περιοδικό, «το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφή την αποδοκιμασία του για την πρόσφατη εγκατάσταση του Starlink…στην Ουκρανία» και «αναζήτησε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα πουλήσει το Starlink στην Κίνα».
Αυτό που δεν ξεκαθαρίζεται είναι το εάν ο Musk ήταν σύμφωνος με αυτό το αίτημα, ωστόσο παρατηρούμε πως ο χάρτης υπηρεσιών του Starlink δεν δείχνει σχέδια για ανάπτυξη στην Κίνα. Κοντινές χώρες, όπως η Ταϊβάν, η Μογγολία και το Βιετνάμ αναφέρονται ως «εκκρεμείς ρυθμιστική έγκριση».
Καθώς προσφέρει σύνδεση στο διαδίκτυο που παρακάμπτει τους συμβατικούς παρόχους υπηρεσιών, το Starlink έγινε δημοφιλές για την αντιμετώπιση της λογοκρισίας στο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο. Θυμίζουμε πως πρόσφατα το Starlink επέτρεψε την πρόσβαση στο Ιράν ως απάντηση στις εκτεταμένες διαμαρτυρίες και τη συνοδευτική λογοκρισία. Ωστόσο, η λογοκρισία του διαδικτύου στην Κίνα είναι πολύ πιο οργανωμένη και επίμονη. Αυτό σημαίνει πως εάν ο Musk επεδίωκε να αποφύγει αυτή τη λογοκρισία, η κινεζική κυβέρνηση δεν θα το άφηνε χωρίς αντίποινα.
Αν και ο Musk υποστηρίζει ένθερμα το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, έχει δεχτεί -και αποδεχτεί- τις πιέσεις της κινεζικής κυβέρνησης. Όπως επισημαίνουν οι FT, η Tesla διατηρεί ένα εργοστάσιο στη Σαγκάη και η εταιρεία φέρεται να έχει πουλήσει περισσότερα από 80.000 αυτοκίνητα στην Κίνα. Έτσι, ο CEO της αυτοκινητοβιομηχανίας, έμεινε ευρέως ευθυγραμμισμένος με την κινεζική κυβέρνηση, γράφοντας ακόμη και μια στήλη για ένα περιοδικό που διευθύνεται από την υπηρεσία λογοκρισίας του Διαδικτύου της χώρας.