Χρέη οδηγού ασθενοφόρου του περιφερειακού ιατρείου Αλοννήσου χρειάστηκε να εκτελέσει ο δήμαρχος Πέτρος Βαφίνης, αφού διαθέτει μόνο έναν οδηγό, ο οποίος καθημερινά εργάζεται στην πρωινή βάρδια. Η λειτουργία του περιφερειακού ιατρείου Αλοννήσου είναι μία πονεμένη ιστορία, εξαιτίας της υποστελέχωσής του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ολόκληρο το καλοκαίρι, με τον πληθυσμό να φτάνει μέχρι και τους 11.000 κατοίκους, τουρίστες και ντόπιους, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του νησιού βασίστηκε στην παρουσία δύο αγροτικών γιατρών, που έχουν κάνει τη νύχτα μέρα στο περιφερειακό ιατρείο «χτυπώντας» πολλές φορές ακόμη και 20 ώρες στο πόδι, για να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά που προκύπτουν. Σε έναν μήνα ο ένας αγροτικός γιατρός θα αποχωρήσει, καθώς λήγει η σύμβασή του και αν μέχρι τότε δεν έρθει άλλος, το νησί θα παραμείνει με έναν αγροτικό γιατρό… για όλα.
Το ίδιο ισχύει και για το νοσηλευτικό προσωπικό. Εκτός από μία υπάλληλο, χειρίστρια του ακτινολογικού, το βάρος σηκώνει μία ακόμη νοσηλεύτρια, η οποία απασχολείται μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ. Ο δήμαρχος Αλοννήσου, με αφορμή την υπολειτουργία, υπό τις προαναφερθείσες συνθήκες, του περιφερειακού ιατρείου, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Βόλου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. «Δυστυχώς η λειτουργία του περιφερειακού ιατρείου παραμένει προβληματική», παρατήρησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Οι δύο αγροτικοί γιατροί, που απασχολούνται, δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες του νησιού, ειδικά την τουριστική περίοδο» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Βαφίνη, θα πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον άλλοι δύο γιατροί στο ιατρείο, ώστε η κατάσταση να είναι υποφερτή. Οπως προαναφέρθηκε, κενές είναι επίσης οι δύο βάρδιες του ασθενοφόρου, που διαθέτει το περιφερειακό ιατρείο. «Αν προκύψει περιστατικό και επίκειται διακομιδή επιστρατεύομαι ακόμη και εγώ. Υπάρχουν πάντα στο γραφείο μου κλειδιά του οχήματος για να μπορώ να το κινήσω ανά πάσα στιγμή», αποκάλυψε ο κ. Βαφίνης. Η τελευταία φορά που ο δήμαρχος, ελλείψει δεύτερου οδηγού, υποχρεώθηκε να οδηγήσει ο ίδιος το ασθενοφόρο ήταν πριν λίγο διάστημα, όταν χρειάστηκε να γίνει μία επείγουσα διακομιδή από το περιφερειακό ιατρείο στο λιμάνι, ώστε ο ασθενής να διακομιστεί με σκάφος στον Βόλο.
Φθορές και συντήρηση Θα πρέπει να σημειωθεί πως το περιφερειακό ιατρείο Αλοννήσου, εκτός από το προσωπικό, χωλαίνει και στο θέμα των συντηρήσεων. Με τη συνδρομή του Δήμου ελλείψεις και βλάβες που προκύπτουν στο εσωτερικό του κτιρίου καλύπτονται και επιδιορθώνονται αντίστοιχα.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την εξωτερική όψη του κτιρίου, που παραμένει ασυντήρητη εδώ και χρόνια, αφού κονδύλι για τέτοιες παρεμβάσεις είναι προφανώς «πολυτέλεια» για την 5η ΥΠΕ, που είναι η αρμόδια αρχή για να προχωρήσει σε εξωραϊσμό του κτιρίου.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ taxydromos