Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Σκόπελο

0
20
καθίζηση δρόμο Μύλου Σκόπελος

Στο δημοτικό συμβούλιο η απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας  Αμεση κινητοποίηση για την επίλυση του προβλήματος ……

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Δημοτική Ενότητα Σκοπέλου με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Ταφύλη, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε πρόσφατα στην περιοχή του Κάστρου και την καθίζηση σε δρόμο της περιοχής Μύλου. Μία ολόκληρη πλαγιά έχει διαβρωθεί κάτω από τα σκαλάκια που οδηγούν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και μία ολόκληρη γειτονιά βρέθηκε κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού στο ιστορικό Κάστρο της Σκοπέλου, θέτοντας τους πάντες σε επιφυλακή.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν η περιοχή του Κάστρου, όπου σημειώθηκε κατολίσθηση, καθώς επίσης και η περιοχή του Μύλου, όπου θα ξεκινήσει εντός των ημερών το έργο επιδιόρθωσης ρήγματος 20 περίπου εκατοστών που σημειώθηκε στο μέσο του δρόμου. Η απόφαση ελήφθη μετά από έγγραφο που κοινοποίησε ο Δήμος Σκοπέλου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και προωθήθηκε άμεσα στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση που κοινοποιήθηκε στον Δήμο Σκοπέλου και συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κηρύχτηκε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητας Σκοπέλου, του Δήμου Σκοπέλου, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Β. Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση κατολισθητικών φαινομένων και καθιζήσεων στις 12 Ιανουαρίου στην παραπάνω περιοχή».

Η διάρκεια της κήρυξης ορίζεται μέχρι τις 12 Ιουλίου προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα. Οπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης «μόλις συνταχθεί η μελέτη αποκατάστασης θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος».

Κατολίσθηση στο Κάστρο

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή Κάστρο της Σκοπέλου από την Παναγίτσα του Πύργου μέχρι τον Μύλο, κινητοποιώντας άμεσα τους πάντες, καθώς βρίσκονται στον αέρα σπίτια, αλλά και σημαντικά μνημεία.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε δίπλα από την Παναγίτσα του Πύργου, το σήμα κατατεθέν της Σκοπέλου, όπου βρίσκεται το μεταβυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων έχουν υποσκαφτεί και το εξωκκλήσι, αλλά και ο δρόμος που υπάρχει στην περιοχή. Για λόγους ασφαλείας έχει απαγορευτεί η διέλευση προς τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκαν άμεσα το Υπουργείο Πολιτισμού και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης. Η μακροχρόνια διάβρωση είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση ρωγμών κατά μήκος όλου του δρόμου, ενώ όπως εκτιμά ο δήμαρχος Σκοπέλου οι έντονες χιονοπτώσεις, αλλά και οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στο νησί λειτούργησαν αθροιστικά, επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Η άποψη του ειδικού

Αυτοψία πραγματοποίησε, στο μεταξύ, ο Αιμίλιος Κωμοδρόμος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Γεωτεχνικής Μηχανικής, σύμβουλος μηχανικός σε θέματα γεωτεχνικής μηχανικής και αλληλεπίδρασης εδάφους – κατασκευών, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διακεκριμένο καθηγητή, ο οποίος ανέφερε ότι υπήρχε εσοχή στην πλαγιά του λόφου όπου προκλήθηκε το κατολισθητικό φαινόμενο κάτω από τον ναό του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο της Σκοπέλου, η οποία διευρύνθηκε. Αναλύοντας το φαινόμενο είπε ότι: «Οφείλεται σε διάβρωση μιας ζώνης φιλητών οι οποίοι είναι αδύναμος βραχώδης σχηματισμός. Αυτό δεν κρίνω ότι θα επεκταθεί περαιτέρω μέσα στον άμεσο χρόνο, μέσα στους επόμενους δύο – τρεις μήνες, αλλά θα χρειασθεί να γίνουν έργα βελτίωσης των συνθηκών ευστάθειας. Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει άμεσα αποκατάσταση για να μην προχωρήσει η διάβρωση». Παράλληλα ο κ. Κωμοδρόμος συνομίλησε με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σκοπέλου και συνέστησε στους μηχανικούς του Δήμου να παρακολουθούν το φαινόμενο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει πιθανή μεταβολή του ρήγματος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ  taxydromos  (φωτο Κώστας Αμπελάκιας)