Κατανάλωση Ψαριών και Εγκυμοσύνη: Νέα Έρευνα με Νέα Δεδομένα

0
2
Κατανάλωση Ψαριών και Εγκυμοσύνη: Νέα Έρευνα με Νέα Δεδομένα

Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται από το πανεπιστήμιο του Bristol της Μ. Βρετανίας και αντιτίθεται στις οδηγίες οι οποίες δίνονται σε εγκυμονούσες σε ότι αφορά την αποφυγή στην κατανάλωση συγκεκριμένων ψαριών κατά την εγκυμοσύνη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε υδράργυρο, όπως είναι για παράδειγμα ο κονσερβοποιημένος τόνος, που η κατανάλωση του είναι απαγορευτική. Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση ψαριών κατά την εγκυμοσύνη έχει πολύ θετική επίδραση στο έμβρυο λόγω των θρεπτικών συστατικών τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά που γεννιούνται να έχουν καλύτερη όραση και υψηλότερους δείκτες νοημοσύνης, αλλά η απαγόρευση στην κατανάλωση συγκεκριμένων ψαριών μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και κάποιες εγκυμονούσες να επιλέγουν την μηδενική κατανάλωση ψαριών για περισσότερη ασφάλεια.

Οι επιστήμονες της εν λόγω έρευνας μελέτησαν συγκεντρωτικά 4.131 εγκυμονούσες από μια Βρετανική έρευνα της δεκαετίας του ενενήντα, οι οποίες ζούσαν σε βιομηχανοποιημένη περιοχή της Μ. Βρετανίας, με κατ’ επέκταση χαμηλή κατανάλωση ψαριών, σε συνδυασμό με εγκυμονούσες γυναίκες από τις Σεϋχέλλες, οι οποίες είχαν υψηλή κατανάλωση ψαριών. Στους δυο αυτούς πληθυσμούς εγκύων τα επίπεδα υδραργύρου μετρήθηκαν, καθώς τα παιδιά που γεννήθηκαν από αυτές τις γυναίκες μελετήθηκαν μέχρι την παιδική τους ηλικία. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι για εγκυμονούσες που κατανάλωναν ψάρια συχνά κατά την εγκυμοσύνης τους τα επίπεδα υδραργύρου τους δεν επηρέασαν αρνητικά τα έμβρυα, γιατί κατά πάσα πιθανότητα τα θρεπτικά στοιχεία των ψαριών όπως είναι τα λιπαρά οξέα, το ιώδιο, η βιταμίνη D και το σελήνιο λειτούργησαν προστατευτικά στο έμβρυο. Σε αντίθεση εγκυμονούσες που δεν κατανάλωναν ψάρια κατά την εγκυμοσύνη τους τα επίπεδα υδραργύρου της μητέρας είχαν αρνητική επίπτωση στην υγεία των παιδιών που γεννήθηκαν από αυτές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρέπει να σταματήσουμε να περιορίζουμε τις εγκυμονούσες ποια ψάρια μπορούν και δεν μπορούν να καταναλώσουν, διότι μπορεί να προκαλέσει την μηδενική κατανάλωση ψαριών από αυτές τις γυναίκες. Το σωστότερο είναι κατά την εγκυμοσύνη να καταναλώνονται 2 μερίδες ψαριών εβδομαδιαίως, μια εκ των οποίων να είναι λιπαρές ψάρι, χωρίς περιορισμό στο τι ψάρι πρέπει να είναι.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: ScienceDirect

Πηγή