Εισηγήσεις για την επιβολή μίνι lockdown στη Θεσσαλονίκη κάνουν προς την κυβέρνηση τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εντάσσοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό ελληνική πόλη σε αυξημένο συναγερμό, ενώ την ίδια στιγμή Πολιτική Προστασία την «κοκκινίζει».
Ειδικότερα, η Πολιτική Προστασία εντάσσει, εκτός της Θεσσαλονίκης, τρεις ακόμα περιφερειακές ενότητες στο «κόκκινο» λόγω της επιδημιολογικής τους εικόνας. Πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής και Κιλκίς, ενώ σε πορτοκαλί επίπεδο «πέφτει» η Αργολίδα.
Παράλληλα στο «κόκκινο» παραμένουν Καστοριά, Δράμα, Ημαθία, Ξάνθη, Πιερία, Πέλλα και η Καβάλα.
Έτσι, από την ώρα που μία περιοχή γίνει κόκκινη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τεθεί σε lockdown, όπως αναφέρουν οι επιδημιολόγοι. Βεβαίως, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει εδώ και μήνες, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ξανά απαγορευτικά, καθώς αφενός αυτό θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας, αφετέρου τα επιδόματα έχουν τελειώσει. Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι αδιάψευστα και δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, αύριο στην ενημέρωση της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας πολύ πιθανό, να ανακοινωθεί το lockdown στη Θεσσαλονίκη.
Η συμπρωτεύουσα καταγράφει πλέον πολύ ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα- με 435 κατεγεγραμμένα κρούσματα τη Δευτέρα. Το γεγονός ότι οι νοσηλείες στις ΜΕΘ έχουν αρχίζει να πιέζουν το υγειονομικό σύστημα, αλλά και το γεγονός ότι αρκετοί πολίτες συνεχίζουν να γυρίζουν την πλάτη στον εμβολιασμό, έχουν ως αποτέλεσμα, η πόλη να βρίσκεται σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού, δηλαδή στο κόκκινο.
Τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων όμως, διαπίστωσαν σήμερα ότι και η Λάρισα(με 183 νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν την Τρίτη) βρίσκεται στην ίδια… «κόκκινη μοίρα», και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και αυτή, την πορεία της συμπρωτεύουσας.
Μέλη της Επιτροπής, σχολίαζαν στο CNN Greece, ότι δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο πόλεις βρίσκονται σήμερα στο κόκκινο, καθώς είναι πόλεις που κατοικούνται από πολλούς φοιτητές, και άρα υπάρχει έντονος συγχρωτισμός, διενέργεια πολλών κορωνοπάρτυ και φυσικά καθόλου προσοχή και τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.
Επίσης αυτό που αποφασίσθηκε σήμερα, Τετάρτη, στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής, είναι ότι σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, οι πολίτες πλέον θα εισέρχονται μόνο υπό τρεις προϋποθέσεις: ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή πιστοποιητικό νόσησης, ή rapid test.
Τι προβλέπεται για τις περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο»
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Yπενθυμίζεται ότι τόσο στις «κόκκινες» περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.