Δημοσιεύθηκε
Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων κ. Νίκο Παναγιωτίδη και τον Καλ/κό Δ/ντή του Δ.Ω.Β, μέλος του Δικτύου Δ/ντών Δημοτικών Ωδείων, κ. Ανδρέα Μιμαίο. Αφορμή αποτέλεσαν οι μαζικές αντιδράσεις των καλλιτεχνών στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, που επηρεάζει δραματικά το σύνολο των επαγγελματιών της τέχνης και καταργεί βασικά δικαιώματά τους
«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 οικογένειες σπουδαστών μουσικής στη Μαγνησία υπονομεύονται από τις επιλογές της κυβέρνησης» τόνισε ανοίγοντας τη συζήτηση ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Σύμφωνα με το Βουλευτή, το ΠΔ αποτελεί ευθεία μισθολογική και ακαδημαϊκή υποβάθμιση των εκπροσώπων της τέχνης, αναιρεί τα πτυχία και τα έτη σπουδών τους και ακυρώνει στην πράξη την επαγγελματική τους υπόσταση, κατατάσσοντάς τους στην κατηγορία ΔΕ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.
Οι αμοιβές των μουσικών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα πλέον δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση, ανέφερε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων. Η πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης επί της ουσίας δεν καταργεί το Π.Δ. και εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής του ΠΔ μόνο όσους καλλιτέχνες παρέχουν αμιγώς καλλιτεχνικό έργο, αφήνοντας στην κατάταξη ΔΕ όσους καλλιτέχνες παρέχουν εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο.
Το νέο προσοντολόγιο όπως διαμορφώνεται με το ΠΔ δίνει το δικαίωμα στους φορείς του Δημοσίου να προκηρύσσουν τις θέσεις για τις προσλήψεις των μουσικών ως ΔΕ. Ο νόμος για τους μουσικούς που εργάζονται στους ΟΤΑ μπορεί να μην άλλαξε, ωστόσο δεν δίνεται κανένα νομοθετικό εχέγγυο ότι οι αποκεντρωμένες διοικήσεις θα δέχονται να γίνονται οι Προκηρύξεις των διαγωνισμών με τον χαρακτηρισμό ΤΕ και δεν θα ακολουθούν το ΠΔ. Όπως σημείωσε ο Δ/ντής του Δ.Ω.Β, τέτοιες προκηρύξεις γίνονται κάθε χρόνο στα δημοτικά ωδεία για τους περισσότερους καθηγητές. Πάγια θέση των εκπροσώπων του κλάδου αποτελεί, ότι τόσο στο προσοντολόγιο όσο και στο ειδικό μισθολόγιο θα έπρεπε ο νόμος να εγγυάται ότι οι αμοιβές δεν θα είναι σε καμία περίπτωση κατώτερες της κατηγορίας ΤΕ.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μουσικών της Μαγνησίας, η διαβάθμιση των τίτλων σπουδών είναι χρόνιο πρόβλημα, το οποίο όμως σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει δεδομένη λύση. Οι επαγγελματικές μουσικές σχολές στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων έχουν καταταγεί ως προς το επαγγελματικό δικαίωμα στο επίπεδο που αντιστοιχεί με τα δικά μας (πρώην) ΤΕΙ6. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί οι Έλληνες καλλιτέχνες να εξαιρεθούν, μόνοι αυτοί, από την ευρωπαϊκή ισοτιμία την οποία δικαιούνται.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι η τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας στους μουσικούς και η ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών σε αντιστοιχία με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είναι όροι απαραίτητοι για την εξασφάλιση της αξιοπρέπειας στην επαγγελματική ζωή των καλλιτεχνών. «Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, το κόστος των μουσικών σπουδών των παιδιών τους θα πρέπει να βρίσκει το ανάλογο αντίκρισμα».
Ο Βουλευτής ευχαρίστησε θερμά τους εκπροσώπους των μουσικών για τον γόνιμο διάλογο, και επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει τον αγώνα των καλλιτεχνών για την απόσυρση όλων των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το ΠΔ και την έναρξη του διαλόγου με τους εργαζόμενους στον πολιτισμό για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους και την κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.