Ο Βολιώτης που κρατά στα χέρια του την ιστορία των Ελλήνων της Αμερικής

0
2

Ο Νίκος Αλεξίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Queens College της Νέας Υόρκης μίλησε στο Ράδιο Ένα 102,5

Το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚεΒιΜαΣύ) πραγματοποιεί αύριο Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 12.00, στο βιβλιοπωλείο Χάρτα (Σκενδεράνη 16, Βόλος) την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του καθηγητή του Δημόσιου Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης , Queens College, Νίκου Αλεξίου «Ελευσίς» με τις εικαστικές δημιουργίες «Περσεφόνη» της Κατερίνας Σαμαρά.
Την έκδοση θα παρουσιάσει η κ. Σταματία Μωραΐτη, εκπαιδευτικός – συγγραφέας. Επίσης για τις εικαστικές δημιουργίες «Περσεφόνη», της Κατερίνα Σαμαρά θα μιλήσει η κ. Μάγδα Κουμπαρέλου, ιστορικός τέχνης. Συντονίζει ο Πασχάλης Δήμου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης – Γραμματέας ΚεΒιΜαΣύ.
Η ποιητική συλλογή «Ελευσίς» σχεδιάστηκε από τον Νίκο Αλεξίου με αφορμή την επιλογή της πόλης της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023. Ο ποιητικός λόγος συνδέεται με τις εικαστικές δημιουργίες ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ της Κατερίνας Σαμαρά σε μια διαλεκτική σύνθεση παράλληλης διαχρονικής διαδρομής.

Ένα μεγάλο αρχείο από τη ζωή των Ελλήνων της Αμερικής

Ο Καθηγητής μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την έκτη του αυτή ποιητική συλλογή, αλλά και τη διαρκή του ενασχόληση με την βιβλιοθήκη «Αργοναύτες» που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Queens της Νέας Υόρκης, όπου διδάσκει και συγκεντρώνει ουσιαστικά ένα μεγάλο αρχείο από τη ζωή των Ελλήνων της Αμερικής, αποτυπώνοντας την ιστορία της ίδιας της πόλης.
Ο κ. Αλεξίου ζει και εργάζεται στη Ν. Υόρκη, όμως οι ποιητικές του συλλογές είναι γραμμένες στα ελληνικά. «Επιμένω να γράφω ελληνικά σε μια χώρα που δεν μιλιούνται πια τα ελληνικά. Είναι μια προσπάθεια να κρατήσω την επαφή με τη γλώσσα μας που είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ταυτότητάς μας ως Έλληνες», επεσήμανε ο ίδιος.
Για την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Ελευσίς» ο Καθηγητής ανέφερε ότι η επιλογή της Ελευσίνας ως πολιτιστική πρωτεύουσα ήταν μια μοναδική ευκαιρία σε παγκόσμια κλίμακα να περάσουν τα μηνύματα που εκπορεύονται από την Ελευσίνα, αυτά της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, καθώς η Ελευσίνα ήταν ένα σύμβολο για την παγκόσμια κοινότητα, που δυστυχώς όπως είπε ο ίδιος παρέμεινε ένα γεγονός περιθωριοποιημένο. Με την νέα αυτή συλλογή ευελπιστεί να βάλει από την πλευρά του ένα μικρό λιθαράκι για τις επόμενες γενιές, για να γνωρίσουν το μυστήριο και το βάθος της Ελευσίνας.

Το αρχείο των Ελλήνων της Αμερικής
αναδεικνύει την ιστορία του ίδιου του κράτους

Εκτός όμως από τη μεγάλη του αγάπη στην ποίηση, ο κ. Αλεξίου έχει ακόμη μία μεγάλη αγάπη. Τη διάσωση της ιστορίας, που αποτελεί για εκείνον έργο ζωής. Ο ίδιος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Queens της Ν. Υόρκης, σε μια περιοχή πολύ κοντά στην Αστόρια, όπου ζει ο μεγαλύτερος όγκος του ελληνισμού κατάφερε να δημιουργήσει εντός του Πανεπιστημίου μια βιβλιοθήκη, να την ονομάσει «Αργοναύτες» και να συλλέξει ένα πολύτιμο ιστορικό αρχείο των Ελλήνων της Ν. Υόρκης και εν γένει της Αμερικής.

Κάθε έτος υπάρχουν 1000 φοιτητές
ελληνικής ή κυπριακής καταγωγής

Ο ίδιος σημείωσε ότι στο Πανεπιστήμιο του Queens κάθε έτος υπάρχουν 1000 φοιτητές από τους 20.000 που έχει το Πανεπιστήμιο, που είναι ελληνικής ή κυπριακής καταγωγής.
«Διαπίστωσα όμως ότι παρόλο που υπάρχουν τόσο εθνοτοπικοί σύλλογοι , επιχειρήσεις και φοιτητές με ελληνική καταγωγή δεν υπήρχε ένα αρχείο και μου φάνηκε παράξενο πως ένας τόσο δυναμικός πληθυσμός, όπως ο ελληνισμός της Νέας Υόρκης δεν είχε ένα αρχείο, δεν θα αφήσει ένα αποτύπωμα κι έτσι δημιούργησα το Αρχείο Αποδήμου Ελληνισμού της Νέας Υόρκης που επεκτείνεται και σε άλλες πολιτείες της Αμερικής», εξήγησε ο ίδιος για το έργο της ζωής του.
Στο αρχείο συλλέγονται προφορικές ιστορίες των μεταναστών κυρίως του δεύτερου κύματος, δηλαδή των δεκαετιών ‘50-60 αλλά και των απογόνων τους των Αμερικανο -γεννημένων, όπως σημείωσε ο Καθηγητής τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πολύ σημαντικό αυτό για να κατανοήσουμε και τι πολιτικές και τι στρατηγικές θα έχει από δω και πέρα η ομογένεια της Ν .Υόρκης και της Αμερικής, αφού οι τελευταίες επίσημες απογραφές στην Αμερική δείχνουν ότι οι Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής, αριθμητικά είναι περισσότεροι από εμάς που ήμασταν μετανάστες».
Ωστόσο, συμβαίνει το παράδοξο, όπως συνέχισε ο κ. Αλεξίου ότι η ελληνική κοινότητα εκεί συνεχίζει να βασίζεται στις δομές και τους θεσμούς που δημιουργήσανε οι μετανάστες στο πρώτο κύμα του 1900 και στο δεύτερο κύμα μετά τον Β’ παγκόσμιο.

«Υπάρχει μία ερήμωση των Συλλόγων»

«Υπάρχει μία ερήμωση των Συλλόγων από τους Αμερικανο- γεννημένους Έλληνες γιατί οι δομές εξυπηρετούν τις ανάγκες των μεταναστών, όμως αυτοί πια δεν είναι μετανάστες είναι παιδιά που είναι γεννημένα εκεί, η Αμερική είναι χώρα τους.
Πρέπει να καταλάβει και το ελληνικό κράτος και οι φορείς της ομογένειας ότι είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όπου ο ελληνισμός είναι ένας ελληνισμός της Αμερικής και να δουν καινούργιες πολιτικές, προγράμματα, καινούργιες μεθόδους διδασκαλίας της γλώσσας κ.ο.κ. και νομίζω ότι το αρχείο λειτουργεί κατ’ αυτό τον τρόπο», επεσήμανε.
Έτσι λοιπόν μέσα στο Πανεπιστήμιο του Queens υπάρχει ένας φυσικός χώρος, με άρωμα Ελλάδας.
«Ήταν πολύ δύσκολο επίτευγμα μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με πολλές εθνικότητες και φυλές να διατηρήσουμε έναν φυσικό χώρο όπου κάνουμε εκθέσεις καλλιτεχνικές , αναδεικνύουμε τους Ελληνοαμερικανούς ζωγράφους που παίξανε μεγάλο ρόλο σε όλα τα κινήματα πρωτοπορίας της Αμερικής και δημιουργήσαμε αυτή την βιβλιοθήκη, που την ονόμασα Αργοναύτες γιατί έγινε με μια μικρή χορηγία του Συλλόγου Βολιωτών οι Αργοναύτες για να τιμήσω τους απόδημους Βολιώτες που συνδράμαν ό,τι μπορούσαν. Συλλέγουμε βιβλία που έχουν γραφτεί από Έλληνες της Αμερικής και έρευνες που σχετίζονται με τους Έλληνες της Αμερικής και είναι ένας θησαυρός για όλους τους ερευνητές, φοιτητές κτλ.», υπογράμμισε ο Καθηγητής τονίζοντας πως όταν μελετά κανείς μια εθνοτική ομάδα της Νέας Υόρκης, ουσιαστικά μελετά την ιστορία της ίδιας της πόλης και της Αμερικής, η οποία είναι χώρα μεταναστών.

Στο ελληνικό «καταφύγιο» των «Αργοναυτών»
και το αρχείο της Φωνής της Αμερικής

Ο κ. Αλεξίου έκανε λόγο για μια υπερπροσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί αυτό το αρχείο του Απόδημου Ελληνισμού της Αμερικής με την αμερικανική κοινωνία να το στηρίζει θερμά, καθώς οι περισσότερες χορηγίες προέρχονται από αυτή και όχι από την ελληνική κοινότητα.
Αναγνωρίζοντας λοιπόν τη σπουδαία δουλειά του κ. Αλεξίου το Εθνικό Αρχείο της Αμερικής, του εμπιστεύτηκε το αρχείο της Φωνής της Αμερικής- του κρατικού διεθνούς ραδιοτηλεοπτικού δικτύου των ΗΠΑ- που ιδρύθηκε το 1942 και το ελληνικό τμήμα έκλεισε το 2014.
«Θεωρήσανε ότι αυτό που έχουμε δημιουργήσει στο Πανεπιστήμιο είναι ο καταλληλότερος χώρος για να διαδώσει όλη την ιστορία των ΕλληνοΑμερικανών , τις σχέσεις Αμερικής Ελλάδας όπως καταγράφηκε από την Φωνή της Αμερικής. Είναι μία σπουδαία διάκριση για το αρχείο, καθώς υπάρχουν 15 ιδρύματα ελληνικών σπουδών στην Αμερική και θεώρησαν ότι εμείς ήμασταν το καλύτερο σημείο για εκτεθεί το αρχείο αυτό», κατέληξε ο Βολιώτης Καθηγητής που διαπρέπει στην Αμερική.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.

Πηγή