Τετάρτη, 03/02/2021 · Ιλεάνα Κουγιανού
Πολλάκις οι κυβερνήσεις των χωρών ανά τον κόσμο προέβαιναν σε ενέργειες παρακολούθησης των λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των πολιτών τους, με σκοπό να έχουν τον πλήρη έλεγχο.
Η πολιτεία της Ουταρανχάλ στην Ινδία το πήγε ένα βήμα παραπέρα, θέτοντας προϋπόθεση για την έκδοση διαβατηρίου πρωτίστως να έχουν ελεχθεί οι δημοσιεύσεις στο σύνολό τους, των πολιτών της, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με την Hindustan Times, ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας της βόρειας περιοχής, στην οποία κατοικούν άνω των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, Ashok Kumar, δήλωσε ότι τα όργανα της τάξης θα αναζητήσουν πιθανές αντι-εθνικές τάσεις ή αντι-εθνικά φρονήματα των πολιτών προτού εγκρίνουν έγγραφα, όπως διαβατήρια και άδειες όπλων.
«Θα διερευνήσουμε όλους τους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων δικτύωσης των πολιτών, ώστε να προσδιορίσουμε αν τέτοιες δημοσιεύσεις εμφανίζονται συχνά, με σκοπό την αδειοδότηση ή μη για διαβατήριο ή όπλο», όπως εν ολίγοις ανέφερε ο Ashok Kumar.
Επιπροσθέτως ανέφερε ότι στο παρελθόν οι αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν monitors για την παρακολούθηση των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατήγγειλαν περιπτώσεις, που θεωρούσαν ότι υπάγονταν σε σοβαρά αδικήματα.
Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία γενικώς στα πλαίσια των καθηκόντων της είναι να συλλαμβάνει πολίτες για την υποκίνηση βίας ή παιδικής πορνογραφίας κ.ο.κ., χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην Ινδία η αστυνομία το έχει πάει ένα βήμα παραπέρα, συλλαμβάνοντας πολίτες με βάση δημοσιεύσεις τους, που σχετίζονταν με δυσαρεστημένη κριτική για κυβερνήσεις.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η σύλληψη του κωμικού Munawar Faruqui, με το πρόσχημα επιθετικών θρησκευτικών αστείων. Βέβαια, η σύλληψη αυτή «έπεσε» στο κενό καθότι δεν είχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία.
Η τακτική της πολιτείας της Ινδίας δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς αφενός κάτι τέτοιο είχε συμβεί το 2019 και από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε ζητήσει για τους αιτούντες βίζας να ελέγχονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφετέρου το 2020 η Κίνα ενέκρινε έναν αντισυνταγματικό νόμο που επέτρεπε να συλλαμβάνεται οποιοσδήποτε έκανε υποτιμητικά σχόλια για την κυβέρνηση της χώρας.
[via]
Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.