Ο χάρτης – κλειδί για το επίδομα θέρμανσης

0
125
Ο χάρτης – κλειδί για το επίδομα θέρμανσης

Εναν νέο, λεπτομερή χάρτη με τα κλιματικά δεδομένα της Ελλάδας ανά πόλη, χωριό και οικισμό κατήρτισαν οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ ανατρέποντας τα δεδομένα δεκαετιών.

Σε αντίθεση με τους παλαιότερους χάρτες που χώριζαν τη χώρα σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, καθεμία από τις οποίες περιελάμβανε αρκετούς νομούς, πλέον οι επιστήμονες έχουν παραγάγει δεδομένα ανά 750 μέτρα και για συνολικά 13.549 οικισμούς.

Ο χάρτης αποτέλεσε το «κλειδί» πάνω στο οποίο βασίστηκε η διαμόρφωση του νέου επιδόματος θέρμανσης, που ανακοινώθηκε χθες για πρώτη φορά υπολογισμένο με «βαθμοημέρες» και όχι με κλιματική ζώνη. Ο ίδιος χάρτης αναμένεται να αξιοποιηθεί και για άλλες χρήσεις, όπως για τη σύσταση του κανονισμού θερμομόνωσης κτιρίων.

«Πήραμε τα κλιματικά δεδομένα της τελευταίας 30ετίας από 60 μετεωρολογικούς σταθμούς της χώρας και χρησιμοποιώντας ψηφιακό μοντέλο εδάφους τα συσχετίσαμε με τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά της αντίστοιχης περιοχής, δηλαδή με ανάγλυφο, υψόμετρο, γεωγραφικό πλάτος, εδαφική κλίση, προσανατολισμό, απόσταση από τη θάλασσα, ακτινοβολία – συνολικά με 15 παραμέτρους.

Ανάγκες θέρμανσης

Με βάση αυτές τις συσχετίσεις αλλά και τις κλιματικές τιμές υπολογίσαμε τις ανάγκες θέρμανσης σε όλη την επικράτεια χωρίζοντάς τη σε 200.000 τετράγωνα διαστάσεων 750×750 μέτρων», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Μανώλης Ανανδρανιστάκης, μετεωρολόγος της ΕΜΥ και υπεύθυνος για το έργο. «Με τη μέθοδο αυτή έγινε δυνατή η εκτίμηση των αναγκών θέρμανσης κάθε πόλης, χωριού και οικισμού της Ελλάδας, συνολικά 13.549 οικισμών, υπολογίζοντας αυτές τους τις ανάγκες σε βαθμοημέρες. Για να εξηγήσουμε τι εννοούμε με τον όρο, οι βαθμοημέρες δείχνουν την κατανάλωση καυσίμου που χρειάζεται ένα νοικοκυριό για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σπιτιού του στους 15,5 βαθμούς Κελσίου. Σε κάθε βαθμίδα αυτής της κλίμακας αντιστοιχεί ένας συντελεστής βάσει του οποίου υπολογίζεται το επίδομα», συμπληρώνει.

Τα δεδομένα που προέκυψαν από τον νέο χάρτη ήταν εντυπωσιακά. «Αξιοσημείωτες κλιματικές διαφορές εντοπίστηκαν ακόμη και σε περιοχές του ίδιου δήμου, κάτι το οποίο «αγνοούσε» ο προηγούμενος χάρτης που είχε φτιαχτεί τη δεκαετία του ’80 με υποτυπώδη μέσα. Είναι ενδεικτική η περίπτωση της Κρήτης, οι κάτοικοι της οποίας μέχρι πρότινος λάμβαναν το χαμηλότερο επίδομα θέρμανσης, ενώ πλέον ορισμένες περιοχές της συγκαταλέγονται στην υψηλότερη κλίμακα», εξηγεί ο Μανώλης Ανανδρανιστάκης. «Υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις που αναδεικνύουν τις αστοχίες του προηγούμενου συστήματος. Θεωρούμε ότι αυτός ο χάρτης βοηθά στη δικαιότερη κατανομή του επιδόματος και μπορεί να έχει μελλοντικά πολλές επιπλέον χρηστικές εφαρμογές».

Πηγή