Οι ξένοι τουρίστες σώζουν την κατάσταση στη Μαγνησία, ωστόσο δεν μπορούν να καλύψουν το κενό των Ελλήνων τουριστών, με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά για τα ξενοδοχεία της περιοχής, να εκτιμάται ότι θα φτάσει σε διψήφιο αριθμό. Πάντως, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στο τέλος του καλοκαιριού, δεν θα λέμε ότι ήταν μια καλή χρονιά για τον τουρισμό στην περιοχή.
Το μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κώστας Λεβέντης δήλωσε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ότι αν και βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, ορισμένες περιοχές του Πηλίου συμπεριφέρονται τις καθημερινές όπως τον μήνα Μάιο, ενώ τα Σαββατοκύριακα πατάει ο ένας στον άλλο… Το θέμα για τους ξενοδόχους είναι τι γίνεται τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τον Κώστα Λεβέντη, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, διότι εκ των πραγμάτων έχει υπολογιστεί ότι υπάρχει μια κίνηση 15 Ιουλίου με 20 Αυγούστου που αυτή η κίνηση, είναι στο αποκορύφωμά της.
«Χθες μίλησα με ξενοδοχεία της περιοχής και διαπίστωσα ότι οι πληρότητες είναι αυξημένες στις παραθαλάσσιες περιοχές, που ανεβαίνουν πάρα πολύ τα Σαββατοκύριακα και είναι όμως χαμηλά …τη Δευτέρα. Αυτό δεν επιτρέπεται για τέτοιες περιόδους και δείχνει την αδυναμία της Ελληνικής αγοράς να καλύψει μακροχρόνιες διαμονές», είπε ο κ. Λεβέντης.
Πληρότητα σε ορισμένα
καταλύματα ακόμη και 95%
Σε επίπεδο Μαγνησίας τόνισε ότι οι αλλοδαποί είναι περισσότεροι από τους Έλληνες και έχουν δημιουργήσει σταθερές πληρότητες. Ο Κώστας Λεβέντης δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένος, διότι όταν μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού υπάρχουν θέματα και προβλήματα πληρότητας, το ταμείο θα είναι πάρα πολύ χαμηλό.
«Για να μην τα μηδενίζουμε όλα, στους παραθαλάσσιους προορισμούς ο μέσος όρος πληρότητας ξεπερνάει το 80%, σε ορισμένα καταλύματα το 90-95%, ενώ βλέπουμε έντονα ότι τα οικονομικά αποτελέσματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα και θα σημειώνουν πτώση σε διψήφιο αριθμό, απ’ ότι πέρυσι», είπε το μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.
Η κατάσταση στη Μαγνησία
Ο ίδιος είπε ότι τον τουρισμό, κρατάνε για άλλη μια φορά οι ξενοδόχοι, που πρέπει να παίξουν με τις τιμολογιακές πολιτικές για να κρατήσουν τις τιμές.
Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, η κίνηση των Ισραηλινών είναι φέτος αυξημένη, ενώ στο Πήλιο παραθερίζουν Σέρβοι, Βορειομακεδόνες, Ρουμάνοι και κλασικά Αυστριακοί και Γερμανοί. Οι Γάλλοι είναι λίγοι αλλά σταθεροί, όπως και οι Ολλανδοί, ενώ οι Άγγλοι βαίνουν διαρκώς μειούμενοι στην περιοχή.
Στην περιοχή της Ν. Αγχιάλου υπάρχουν τα αντίστοιχα προβλήματα, με έντονο το Βαλκάνιο στοιχείο και πολύ χαμηλές τιμές, καθώς οι τιμές για τους Βαλκάνιους αυτή την περίοδο κατά μέσο όρο, κυμαίνονται στα 35 €, ενώ όπου υπάρχουν μεγάλες πληρότητες, αυτή η τιμή είναι με φαγητό! Τέλος, ο κ. Λεβέντης είπε για την περιοχή, όταν αν δεν αλλάξει κάτι, την τελευταία στιγμή, ο Σεπτέμβριος θα είναι καλός μήνας για την περιοχή.
Υπάρχουν προβλήματα
Το φαινόμενο της παραοικονομίας – παραξενοδοχείας έχει δημιουργήσει το αδιαχώρητο στις διανυκτερεύσεις αυτού του τύπου. «Από τη μια έχουμε αυξημένες αφίξεις στα αεροδρόμια, όπως και αύξηση αφίξεων στις οδικές εισόδους της χώρας και βλέπουμε να υπάρχει η γκρίνια για τα μειωμένα έσοδα των επαγγελματιών», τόνισε ο Κώστας Λεβέντης.
Όπως είπε, στους μεγάλους προορισμούς και στις μεγάλες μονάδες υπάρχει γκρίνια, καθώς οι τουριστικοί πράκτορες πιέζουν για να κατέβουν οι τιμές την υψηλή περίοδο, λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει από την Τουρκία.
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο εκτιμά ότι τα προβλήματα στον τουρισμό άρχισαν από φέτος και ότι το 2019 όπως αναμενόταν, καθώς η κίνηση στην Τουρκία είναι αυξημένη, όπως και στις άλλες περιοχές της Μεσογείου, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην έχει το μερίδιο που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Για το 2019 οι ξενοδόχοι περιμένουν πτώση και αν δε ληφθούν μέτρα, τα προβλήματα θα είναι πολύ περισσότερα.