Δημοσιεύθηκε
Ανατιμήσεις έως και 105,3% στη διετία Ιουλίου 2021-Ιουλίου 2023, αποτυπώνουν τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής.
Τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν αυτό που αισθάνεται ο κάθε καταναλωτής που προσπαθεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες: Το πρόβλημα είναι τεράστιο στα είδη πρώτης ανάγκης. Μεταξύ των προϊόντων με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στην διετία είναι η ζάχαρη με ποσοστό 62,46%, το ελαιόλαδο με 51,39%, οι πατάτες με ποσοστό 46,55%, το αλεύρι και τα δημητριακά με ποσοστό 39,08% ενώ στο +32% είναι και το ψωμί. Άρα, το ότι ο γενικός δείκτης τιμών διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο +15% -αυτή είναι η μεταβολή του στην διετία- δεν λέει τίποτα σε ένα νοικοκυριό με χαμηλό εισόδημα το οποίο διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος του μισθού για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες.
Εκεί, τα ποσοστά αύξησης είναι πολύ μεγαλύτερα καθώς όσο και αν ψάξει κανείς στη λίστα με τις μεταβολές τιμών της ΕΛΣΤΑΤ, δύσκολα θα βρει ανατιμήσεις μικρότερες του 20% στα είδη διατροφής. Ποιο είναι το… παράδοξο; Τα προϊόντα ενέργειας που αποτέλεσαν την πηγή του κακού, δεν εμφανίζονται πλέον στις πρώτες θέσεις της λίστας. Το φυσικό αέριο τιμολογείται χαμηλότερα σε σχέση με τα προ διετίας επίπεδα ενώ το ποσοστό ανατίμησης στην βενζίνη έχει περιοριστεί στο 12%.
Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι παρά την αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων, τα αεροπορικά εισιτήρια είναι στην πρώτη θέση της λίστας.
Ειδικά τα εισιτήρια για πτήσεις εξωτερικού έχουν ακριβύνει κατά 105% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό. Από εκεί και πέρα, όλες τις πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνουν τα τρόφιμα. Η ζάχαρη έχει ανατιμηθεί κατά 62,46%, το ελαιόλαδο κατά 51,39%^, οι πατάτες κατά 46,55%, τα τυριά κατά 38,9%, τα αυγά κατά 37,55%.
Στη λίστα και τα κόμιστρα των ταξί που ανατιμήθηκαν κατά 32,9%.
Στο +32% το ψωμί, στο +31% τα λαχανικά, πάνω από το 30% και ο ηλεκτρισμός. Οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Παρά τον μηχανισμό στήριξης του ηλεκτρικού ρεύματος, η τιμή της κιλοβατώρας παραμένει πολύ ακριβότερη σε σχέση με τα πρό κρίσης επίπεδα. Απλώς, δεν μιλάμε ποια για τις εκρηκτικές διαφορές που ίσχυαν μέχρι πέρυσι με αποτέλεσμα να λανσαριστούν τα power pass.
H κιλοβατώρα σήμερα (χωρίς τις ανταγωνιστικές χρεώσεις) κοστίζει περίπου 13-15 λεπτά και πριν από την κρίση ήταν κάτω από τα 9 -10 λεπτά.
πηγή: thetoc.gr