Δημοσιεύθηκε
Στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού έργου i-blueCulture, ολοκληρώθηκε κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2023 η πιλοτική δοκιμή του συστήματος. Οι εργασίες πεδίου πραγματοποιήθηκαν στα πιλοτικά σημεία του έργου στην Σκόπελο και στην Αλόννησο τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2023, αντίστοιχα, ενώ παράλληλα διοργανώθηκε στην Αλόννησο εκπαιδευτικό σεμινάριο χρηστών για την πιλοτική δοκιμή και αξιολόγηση της εφαρμογής στεγνής κατάδυσης σε αρχαία και σύγχρονα ναυάγια σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, όπου προβάλλεται ζωντανή αναμεταδιδόμενη εικόνα από το βυθό.
Οι πιλοτικές δράσεις του έργου περιελάμβαναν επιμέρους αποστολές στα πιλοτικά σημεία με σκοπό την δοκιμή του συστήματος i-blueCulture. Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2022 αποστολή για τη φωτογραμμετρική τεκμηρίωση επιλεγμένων σημείων των ναυαγίων και την συλλογή στοιχείων για την ανάπτυξη της εφαρμογής. Η πιλοτική δοκιμή του συστήματος πραγματοποιήθηκε στο σύγχρονο ναυάγιο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ τον Σεπτέμβριο του 2023 (26-29/09/2023) και ακολούθησε η δοκιμή στα βυζαντινά ναυάγια στην Περιστέρα Αλοννήσου (18-26/10/2023). Οι εργασίες στο πεδίο, τόσο στο βυθό όσο και στη θάλασσα, αφορούσαν την δοκιμή των καμερών και των υπολοίπων μερών του συστήματος για την ζωντανή αναμετάδοση της εικόνας από επιλεγμένα σημεία.
Στης 25 Οκτωβρίου 2023 διοργανώθηκε στο κτήριο του Δημαρχείου Αλοννήσου εκπαιδευτικό σεμινάριο χρηστών για την παρουσίαση και δοκιμή της εφαρμογής εικονικής κατάδυσης στην ξηρά, καθώς και αξιολόγηση με ερωτηματολόγιο. Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου έγινε η δοκιμή της εφαρμογής στη θάλασσα και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στη δοκιμή συμπλήρωσαν αντίστοιχα το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης.
Η εφαρμογή που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου i-blueCulture μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω μιας φορητής συσκευής, είτε στη στεριά (πχ για έναν επισκέπτη σε ένα μουσείο ή σε ένα Κέντρο Ενημέρωσης), είτε στη θάλασσα (σε σκάφος πάνω από το σημείο του ναυαγίου), και να δώσει σε όλους, δύτες και μη, τη δυνατότητα κατάδυσης από απόσταση σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, όπου προβάλλεται ζωντανή αναμεταδιδόμενη εικόνα από το βυθό από τα σημεία των ναυαγίων. Παράλληλα, αναπτύχθηκε μια οικονομικά αποδοτική μεθοδολογία 3Δ (τρισδιάστατης) ψηφιακής ανακατασκευής ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, ενώ το σύστημα i-blueCulture μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα σύστημα επιτήρησης χαμηλού κόστους για θέσεις Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Τα πιλοτικά σημεία του έργου είναι 3 Βυζαντινά ναυάγια (10ος -12ος αιώνα μ.Χ.) στον όρμο «Βασιλικός» της νήσου Περιστέρας Αλοννήσου, με 3000 – 4000 αμφορείς σε βάθος μεταξύ 45 και 55 μέτρων. Επίσης, το φορτηγό πλοίο «ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ», που βυθίστηκε το 1983 σε βάθος 42 μέτρων στον όρμο του Πανόρμου στη Σκόπελο. Πρόκειται για ένα σύγχρονο ναυάγιο σε εξαιρετική κατάσταση, το οποίο έγινε πρόσφατα επισκέψιμο για τους δύτες.
Στην ιστοσελίδα του έργου https://i-blueculture.iti.gr/en/home-en/ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματα του έργου.