Ομιλία του Χρ. Τριαντόπουλου στην ημερίδα «Σχεδιάζοντας το μέλλον της Λίμνης Πλαστήρα μέσα από τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια»

0
20
CTrianto Omilia L Plastira 12032022

Χρ. Τριαντόπουλος: Ομιλία στην ημερίδα «Σχεδιάζοντας το μέλλον της Λίμνης Πλαστήρα μέσα από τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια»

Ομιλία με θέμα «Από την κρίση του ‘Ιανού’, στην ευκαιρία ανάπτυξης της Λίμνης Πλαστήρα και της επανεκκίνησης της οικονομίας της Καρδίτσας» παρέθεσε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο της ημερίδας «Σχεδιάζοντας το μέλλον της Λίμνης Πλαστήρα μέσα από τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Μαρτίου στη Λίμνη Πλαστήρα. Ήταν μία εκδήλωση κατά την οποία ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ανακηρύχθηκε, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επίτιμος δημότης του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα για την εξαιρετική τιμή, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης που τέθηκαν σε εφαρμογή στις περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό», στον σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη, καθώς και στην ανάγκη μίας Ευρωπαϊκής απάντησης απέναντι στην κλιματική κρίση. Ακολουθούν ορισμένα από τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου:

«[…] Εάν αναζητήσουμε το κοινό χαρακτηριστικό σε κάθε περίπτωση περιοχής που πλήττεται μετά από μία φυσική καταστροφή, αυτό είναι ότι η φυσική καταστροφή με μεγάλη ταχύτητα και ευκολία φέρνει στην επιφάνεια διαχρονικές παθογένειες και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Δεν θα μπορούσε, φυσικά, να αποτελεί εξαίρεση και η πανέμορφη περιοχή της Λίμνης.

Μέσα, λοιπόν, από τη γόνιμη συζήτηση τέθηκαν αρκετά ζητήματα, καταλήγοντας σε έναν κοινό παρονομαστή: την απουσία τοπικού πολεοδομικού σχεδίου για την περιοχή της Λίμνης. […]

Το εγχείρημα αυτό, ύψους περίπου 700.000 ευρώ, είναι αποτέλεσμα της κατεύθυνσης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που διαμορφώνει μία νέα φιλοσοφία όσον αφορά τη διαχείριση των συνθηκών που δημιουργούνται σε μία περιοχή όταν αυτή πλήττεται από μία φυσική καταστροφή. Μία νέα φιλοσοφία που έχει, επί της ουσίας, δύο στοιχεία.

Το ένα στοιχείο είναι η υλοποίηση ενός ολιστικού σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής με διττό στόχο: η στήριξη να φτάσει γρήγορα και δίκαια στους πολίτες που την δικαιούνται και η αποκατάσταση να είναι διατηρήσιμη και να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Το άλλο στοιχείο είναι η φυσική καταστροφή, ως κρίση, να αποτελέσει ευκαιρία για την ανασυγκρότηση της πληγείσας περιοχής, αφενός, διορθώνοντας τις παραλείψεις του παρελθόντος και, αφετέρου, διαμορφώνοντας συνθήκες ανάπτυξης για το μέλλον.

Με βάση αυτή, λοιπόν, τη φιλοσοφία, διαχειριστήκαμε το καταστροφικό πέρασμα του ‘Ιανού’ από τη χώρα μας και, ειδικότερα, από περιοχές όπως η Καρδίτσα.

Από την επόμενη ημέρα της καταστροφής, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση άρχισε να υλοποιεί ένα ολιστικό σχέδιο στήριξης και ανασυγκρότησης, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους. Η Θεσσαλία και, ειδικότερα, η Καρδίτσα αποτέλεσε και αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της γόνιμης συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων. Και αυτή η συνεργασία καθόρισε και το αποτέλεσμα. […]

Στον πυρήνα αυτής της νέας φιλοσοφίας μπορεί κανείς να διακρίνει και ένα θεωρητικό υπόβαθρο. Και θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να κάνω μία μικρή αναφορά προερχόμενη από την πανεπιστημιακή και ερευνητική μου δραστηριότητα.

Μία από τις δομικές αδυναμίες του εγχώριου κοινωνικού και οικονομικού υποδείγματος είναι το επίπεδο του κοινωνικού κεφαλαίου στην πατρίδα μας, το οποίο δεν είναι όσο ισχυρό. Δηλαδή, υστερούμε σε στοιχεία όπως η εμπιστοσύνη εντός της κοινωνίας και απέναντι στους θεσμούς και η διάθεση συνεργασίας σε πολλά επίπεδα.

Εάν θέλουμε να ενδυναμώσουμε το κοινωνικό κεφάλαιο στην πατρίδα μας, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος. Και η εμπιστοσύνη αυτή δύναται να σφυρηλατηθεί όταν ο πολίτης έχει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη του κράτους. Έτσι, μέσα από τη νέα φιλοσοφία, θεωρώ ότι συνεισφέρουμε θετικά στο κοινωνικό κεφάλαιο της πατρίδας μας.

Μέσα, επαναλαμβάνω, από τη συνεργασία όλων μας και την παρουσία μας στο πεδίο. Με την Καρδίτσα να είναι στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πολλοί από τότε αναφέρονται στη διαχείριση που έγινε στον ‘Ιανό’. […]

Συνολικά, τα κονδύλια που διατέθηκαν ή έχουν δρομολογηθεί προς διάθεση ή έχουν δεσμευτεί για τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές πλησιάζουν τα 715 εκατ. ευρώ. Και αυξάνονται, καθώς συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης.

Το δεύτερο στοιχείο της συγκεκριμένης πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η ανασυγκρότηση. Μια οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση μέσα από μία διευρυμένη μελετητική διαδικασία ειδικών, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία. Μία μελετητική διαδικασία ανά περιοχή, με την αντίστοιχη για την Καρδίτσα να έχει την εναρκτήρια ημερίδα της σήμερα, εδώ, στη Λίμνη Πλαστήρα.

Μια μελετητική διαδικασία σε πεδία όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός, η αντιπλημμυρική θωράκιση, το βιώσιμο αρδευτικό σύστημα, η βιομηχανική και βιοτεχνική ανάπτυξη, η αγροτική ανάπτυξη και οι νέες καλλιέργειες, η τουριστική ανάπτυξη, το πολιτιστικό αποτύπωμα, οι νέες ιδέες και η καινοτομία, αλλά και η χρηματοδότηση όλων αυτών.

Σήμερα, λοιπόν, ξεκινά η μελετητική διαδικασία για την ανασυγκρότηση της, υπό τον επιστημονικό συντονισμό του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας, με την εμπλοκή και συμμετοχή πολλών.

Ωστόσο, η δρομολόγηση της μελέτης για την ανασυγκρότηση της περιοχής δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για τη δρομολόγηση μίας σειράς από δομικές παρεμβάσεις με σημαντικό αναπτυξιακό -και όχι μόνο- αποτύπωμα για την περιοχή.

Έτσι, κατά τους προηγούμενους μήνες ξεκίνησε η δρομολόγηση μίας σειράς από δομικές παρεμβάσεις, όπως:

  • Το νέο κλειστό δίκτυο, μέσω ΣΔΙΤ, του ΤΟΕΒ Ταυρωπού.
  • Το μεγάλο φράγμα του Ενιπέα στην Σκοπιά Φαρσάλων.
  • Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο της Λίμνης Πλαστήρα, στο οποίο εστιάζουμε σήμερα και το οποίο θα διαμορφώσει τις αναγκαίες χωροταξικές συνθήκες και προϋποθέσεις για τη βιώσιμη και πολυδιάστατη ανάπτυξη της περιοχής της Λίμνης, απαντώντας στις απαιτήσεις δεκαετιών και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».