Μία από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες δημιουργίας του Διαδικτύου ήταν η 20η Δεκεμβρίου 1990, καθώς σαν σήμερα πριν από 34 χρόνια κυκλοφόρησε η πρώτη ιστοσελίδα.
Ήταν εκείνη την ημέρα που ο Άγγλος επιστήμονας υπολογιστών Tim Berners-Lee κυκλοφόρησε τον πρώτο ιστότοπο και ο διακομιστή. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα μπορούσε να είχε συνειδητοποιήσει πόσο πολύ αυτό θα άλλαζε την πορεία της ιστορίας.
Εάν ψάξετε στο Google τον πρώτο ιστότοπο, πολλά αποτελέσματα θα σας πουν ότι κυκλοφόρησε στις 6 Αυγούστου 1991, αλλά αυτή είναι στην πραγματικότητα η ημερομηνία που ο κόσμος απέκτησε επίσημα πρόσβαση σε αυτόν. Ο Berners-Lee εργαζόταν στο CERN, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Πυρηνική Έρευνα, και ο πρώτος ιστότοπος ήταν προσβάσιμος μόνο σε άτομα του δικτύου CERN. Μόλις τον επόμενο Αύγουστο ο ιστότοπος έγινε προσβάσιμος σε οποιονδήποτε είχε σύνδεση στο Διαδίκτυο.
Δεδομένου ότι η ιδέα ενός διακομιστή ήταν άγνωστη εκείνη την εποχή, ο Berners-Lee έπρεπε να αφήσει ένα προειδοποιητικό σημείωμα για τους συναδέλφους του. Επισυνάπτεται στον υπολογιστή NeXT που φιλοξενεί το έργο, μια χειρόγραφη ετικέτα με κόκκινο μελάνι, “Αυτό το μηχάνημα είναι διακομιστής. ΜΗΝ ΤΟ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!!”
Το project δεν είχε πάρει μεγάλη εκείνη την εποχή. Ο Berners-Lee οραματίστηκε τον Ιστό κυρίως ως ένα εργαλείο για τους ακαδημαϊκούς να μοιράζονται έγγραφα και να συνεργάζονται στην έρευνα. Ωστόσο, ακόμη και σε εκείνο το πρώιμο στάδιο, οι δυνατότητες του Ιστού ήταν εμφανείς.
Η πρώτη ιστοσελίδα, λοιπόν, ήταν ένας οδηγός για τον τρόπο χρήσης του ιστού και είναι ακόμα live σήμερα. Η βασική σελίδα που βασίζεται σε κείμενο περιλάμβανε συνδέσμους προς πληροφορίες σχετικά με το έργο, λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης σε έγγραφα χρησιμοποιώντας το νέο σύστημα και οδηγίες για τη ρύθμιση του δικού σας διακομιστή.
Κανείς δε μπορούσε να φανταστεί τότε που θα έφτανε σήμερα το Διαδίκτυο, με τα καλά και τα κακά του, ωστόσο σίγουρα οφείλουμε ένα ευχαριστώ στον Berners-Lee.