Σε κατακόρυφη πτώση του τζίρου σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, έχουν οδηγηθεί οι εποχιακές επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης, που πλήττονται περισσότερο εξαιτίας των άστατων καιρικών συνθηκών. Τα καλοκαιρινά μπουρίνια που εκδηλώνονται σχεδόν πλέον σε καθημερινή βάση, σε συνδυασμό με τον άστατο καιρό που επικρατούσε για αρκετές μέρες τον Ιούνιο, έχουν οδηγήσει τους επαγγελματίες σε απόγνωση, καθώς «χάθηκε» ένας μήνας και πλέον, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται ήδη να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Παρότι βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, οι απώλειες είναι ορατές καθώς παρά τις αρχικές προσδοκίες, ήδη επιχειρηματίες με εμπειρία στον κλάδο κάνουν ήδη λόγο για πτώση τζίρου που κυμαίνεται από 30 μέχρι 70%.
Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην χερσαία αλλά και την νησιωτική Μαγνησία, εκφράζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την έκδηλη ανησυχία τους, λόγω της πτώσης τζίρου, που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό, στα κύματα κακοκαιρίας που σε μεγάλο βαθμό δεν θυμίζουν σε τίποτα καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι ήδη διανύουμε τον Ιούλιο.
Η εικόνα που μεταφέρουν οι επαγγελματίες είναι ζοφερή, κόντρα στις προσδοκίες που είχαν όταν αρχές Μαϊου, προετοίμαζαν τις επιχειρήσεις τους για τη φετινή σεζόν.
Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του Γιάννη Γρηγορίου, προέδρου του τοπικού Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών και Καταστημάτων Εστίασης ότι «έχει μειωθεί κατακόρυφα η κίνηση στα παραλιακά και τα περιφερειακά καταστήματα εστίασης», λόγω του άστατου καιρού το τελευταίο δίμηνο.
«Πολλοί επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων και της αδυναμίας να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Όλοι περιμένουν το καλοκαίρι για να δουλέψουν, τα ακραία όμως καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία του κόσμου».
Ανάλογες θέσεις διατυπώνει ο Βασίλης Ασδεράκης, πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νέας Αγχιάλου, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι «υπάρχει πτώση τζίρου στους επαγγελματίες», προσθέτοντας πως οι μεγαλύτεροι «χαμένοι» είναι οι επαγγελματίες στην εστίαση, διότι όπως εξηγεί «στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, υπάρχουν κλεισμένα πακέτα».
«Τα Σαββατοκύριακα, κυρίως, όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως το περασμένο Σαββατοκύριακο, για παράδειγμα, ο κόσμος δεν βγήκε έξω, με αποτέλεσμα τα περισσότερα μαγαζιά να μην κάνουν καν σεφτέ» όπως επισήμανε ο ίδιος.
Προβληματισμένος εμφανίζεται και ο πρόεδρος των Επαγγελματιών της Ζαγοράς Θανάσης Μπαρούτας.
Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν περιπτώσεις τουριστών που στρέφουν σε άλλους προορισμούς το ενδιαφέρον τους, λόγω καιρού.
Η ίδια εικόνα επικρατεί και στις Σποράδες. Ο Παντελής Μπετσάνης, ο οποίος διατηρεί κατάστημα εστίασης στην Σκόπελο, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, παρατήρησε ότι «όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι τουρίστες περιορίζονται στην χώρα, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις προς τα παραλιακά καταστήματα εστίασης του νησιού, γεγονός που συνεπάγεται πτώση τζίρου στο νησί, αφού οι επιχειρήσεις στις δεν δουλεύουν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, Μάιος και Ιούνιος έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες ουσιαστικά να περιμένουν να δουλέψουν Ιούλιο και Αύγουστο για να «ρεφάρουν».
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ