Σε ισχύ για πρώτη φορά από φέτος ο διπλασιασμός της μοριοδότησης εκπαιδευτικών, που θα μείνουν για δύο χρόνια σε Σκιάθο και Σκόπελο
Με τα λιγότερα κενά όλων των εποχών αναμένεται να βρει τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία στη νησιωτική Μαγνησία το πρώτο σχολικό κουδούνι, που θα χτυπήσει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.
Τα μόρια έφεραν δασκάλους και νηπιαγωγούς στα νησιά των Βορείων Σποράδων και φαίνεται ότι τα προβλήματα κενών θα περιοριστούν στο ελάχιστο. Φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αποστόλη Μούσιο, τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή ο νόμος, βάσει του οποίου διπλασιάζονται τα μόρια των εκπαιδευτικών, που θα παραμείνουν τόσο στη Σκιάθο, όσο και στη Σκόπελο για δύο συνεχόμενες σχολικές χρονιές. Η διάταξη ισχύει την τελευταία τριετία για την Αλόννησο, όπου σύμφωνα με τον κ. Μούσιο δεν υπάρχουν πλέον κενά εκπαιδευτικών.
Η επέκταση της διάταξης από φέτος σε Σκιάθο και Σκόπελο φέρεται να έφερε περισσότερους εκπαιδευτικούς να υπηρετούν στη β’ περιοχή μετάθεσης στη Μαγνησία καλύπτοντας τα κενά. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Μούσιος, πρόκειται για εκπαιδευτικούς κυρίως από τη Θεσσαλία, οι οποίοι κερδίζουν σημαντικό αριθμό μορίων, που είναι απαραίτητα για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. «Με μία χρονιά στα νησιά κερδίζουν μόρια, που ισούνται με μία τετραετία στα Τρίκαλα ή την Καρδίτσα για παράδειγμα», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Ηδη η θετική επίδραση της διάταξης για τη μοριοδότηση φαίνεται πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των τοποθετήσεων. Καταγράφονται μόλις 5 κενά δασκάλων στα νησιά, τρία νηπιαγωγών και περίπου 3 κενά ειδικοτήτων. «Αυτό που ζητούσαμε επί σειρά ετών επιτέλους εφαρμόζεται και ήδη φαίνεται επιστροφή των εκπαιδευτικών στη β’ περιοχή και μάλιστα μαζί με τις οικογένειές τους», σχολίασε ο κ. Μούσιος. 47 κενά σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία Συνολικά στον νομό καταγράφονται 47 κενά στη γενική αγωγή και 40 στην ειδική αγωγή. Στα Δημοτικά Σχολεία του νομού μέχρι στιγμής υπάρχει επάρκεια δασκάλων και καταγράφονται μόλις τρεις κενές θέσεις στη νησιωτική Μαγνησία. Αντιθέτως, 18 κενά υπάρχουν στα Νηπιαγωγεία, εκ των οποίων τα 13 στη χερσαία Μαγνησία.
Η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, που θα εφαρμοστεί καθολικά από φέτος στο σύνολο των Δήμων του νομού, έφερε περισσότερους μαθητές στα Νηπιαγωγεία, με αποτέλεσμα τη σύσταση επιπλέον τμημάτων, για τη στελέχωση των οποίων αναζητούνται νηπιαγωγοί. Στα 26 ανέρχονται και τα κενά στις ειδικότητες, δύο μουσικής, οκτώ πληροφορικής, επτά εικαστικών, τέσσερα θεατρικής αγωγής, ένα φυσικής αγωγής, δύο γερμανικών και δύο γαλλικών.
Μεγάλες ελλείψεις στην ειδική αγωγή Μεγάλες ελλείψεις εντοπίζονται στην ειδική αγωγή, όπως άλλωστε κάθε χρονιά. Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, μολονότι έχουν συσταθεί εδώ και 18 χρόνια οργανικές θέσεις σε ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης, δεν έχει γίνει ούτε ένας μόνιμος διορισμός. Αυτή τη στιγμή από τις 49 κενές θέσεις στην ειδική αγωγή καλύφθηκαν μόλις οι 9 από τοποθετήσεις εκπαιδευτικών της γενικής αγωγής, που έκαναν αίτηση να ενταχθούν στην ειδική αγωγή και έχουν τα απαιτούμενα προσόντα.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ taxydromos