«Κανένας δεν μπορεί, στη συγκυρία αυτή, που όλα παραμένουν ρευστά σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου του 2021. Αυτό που μπορεί ανεπιφύλακτα να ισχυριστεί όμως κάποιος, είναι ότι η κατάσταση στο χώρο του τουρισμού παραμένει πολύ δύσκολη, αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι αυτή τη στιγμή δεν μπαίνουν στο σύστημα νέες κρατήσεις, οι οποίες έμπαιναν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2020. Μόλις ξέσπασε το β’ κύμα της πανδημίας μέσα Νοεμβρίου, οι κρατήσεις κόπηκαν μαχαίρι»».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης δήλωσε ότι μπορεί να μην υπάρχουν ακυρώσεις στις κρατήσεις που είχαν γίνει, εντούτοις ο κόσμος παραμένει πολύ διστακτικός να κάνει κράτηση. «Ό,τι δουλέψει φέτος θα είναι με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πελεκανάκης δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία ορισμένων παραγόντων της αγοράς που μιλούν για δυνατότητα στόχου στο 60% του 2019 σε κρατήσεις και τζίρο, θεωρώντας ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων και με επαλήθευση των εκτιμήσεων ότι θα γίνουν οι εμβολιασμοί που θα έχουν την εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα, ένας ρεαλιστικός στόχος είναι επίτευξη κρατήσεων-τζίρου στο 40% – 50% του 2019. Φόβους για πάγωμα του κλίματος σε σχέση με την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς εκφράζει ο κ. Πελεκανάκης, στην περίπτωση που εκδηλωθεί και τρίτο κύμα της πανδημίας από τον Φεβρουάριο αλλά και το πώς θα αντιμετωπιστεί, οπότε η εξέλιξη αναμένεται εντελώς απρόβλεπτη. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ξεχάσουμε το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό», τόνισε.
Αν πέρυσι επιτεύχθηκε ένα 30% στον τουρισμό σε σχέση με το 2019 (με την Κρήτη να πετυχαίνει κάτι λιγότερο λόγω των κρουσμάτων του Σεπτεμβρίου, που έστειλε τους τουρίστες στη Ρόδο), φέτος τα πράγματα ίσως κινηθούν κάπως καλύτερα, ανέφερε.
Στάση αναμονής…
Στην ερώτηση, σχετικά με τα μηνύματα που λαμβάνει από τις επαφές του με τουρ-οπερέιτορς και αεροπορικές εταιρείες, ο κ. Πελεκανάκης απάντησε ότι και εκείνοι τηρούν στάση αναμονής, επιβεβαιώνοντας και από την πλευρά τους ότι και εκείνων τα συστήματα κρατήσεων έχουν «παγώσει». Ο κόσμος, παρά τις πιο οικονομικές τιμές των «early bookings» απλά δεν ενδιαφέρεται, γιατί βλέπει ότι η πανδημία αντί να περνά σε ύφεση, φουντώνει. Οπότε δεν έχει καμία διάθεση να πληρώσει για κρατήσεις διακοπών, τις οποίες είναι αμφίβολο αν θα απολαύσει.
Μην ξεχνούμε, επίσης, ότι ένα μεγάλο ποσοστό περυσινών κρατήσεων εκκρεμεί, με τα «voucher» που πήραν οι πελάτες από τουριστικά γραφεία και ξενοδόχους, τα ξενοδοχεία των οποίων τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, λόγω του κορονοϊού. Αυτό κάνει ορισμένους τουρ οπερέιτορς, πιθανότατα και για λόγους μάρκετινγκ, να μιλούν για αύξηση κρατήσεων μετά τα Χριστούγεννα, για επικείμενη αύξηση τιμών στα «πακέτα», σαν αποτέλεσμα αφενός της χαμηλής ζήτησης και αφετέρου, των «vouchers» από τα ταξίδια που ακυρώθηκαν πέρυσι λόγω πανδημίας και ταξιδιωτικών περιορισμών. Οι αποφάσεις των κρατών στα μέτρα για τον κορονοϊό επιτείνουν τη σύγχυση και αβεβαιότητα, όπως π.χ. στη βρετανική τουριστική αγορά, όπου οι περιορισμοί της βαθμίδας 4 προκάλεσαν σύγχυση μεταξύ της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και ενδιαφερόμενων παραθεριστών, σχετικά με το εάν περιλαμβάνουν νομική απαγόρευση ταξιδιού στο εξωτερικό ή εάν συμβουλεύουν τους πολίτες να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό».
Σε κρίση βρίσκεται τα επιχειρηματικά ταξίδια και ο συνεδριακός τουρισμούς, με μονιμότερη επίδραση από τον κορονοϊό, που δεν θα αποκατασταθεί ούτε μετά την πανδημία. Ο γερμανικός Σύνδεσμος Ταξιδίων Μάνατζερ VDR υποστηρίζει ότι «ο ξενοδοχειακός κλάδος βρίσκεται ενώπιον μεγάλων ανακατατάξεων. Θεωρούμε ότι ένα τμήμα των επιχειρηματικών συναντήσεων, ημερίδων, συνεδρίων και εκθέσεων θα γίνονται μελλοντικά είτε διαδικτυακά είτε υβριδικά, εκτιμά η Γερμανική Ένωση Ξενοδόχων IHA. «Επιστροφή στο 2019 δεν πρόκειται να υπάρξει». Με βάση υπολογισμούς το 25% του τουρισμού στη Γερμανία και των επιχειρηματικών ταξιδιών υπό τη στενή έννοια του όρου, δεν γίνονται πια. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν εκθέσεις, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις που ακυρώνονται ή δεν προγραμματίζονται καν».
Ο κ. Πελεκανάκης τονίζει ότι όταν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες και θα αρχίσει να κινείται η αγορά πουλώντας με «last minute» προσφορές, θα ανοίξουν όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα τουριστικά γραφεία και τότε θα εκδηλωθεί οξύς ανταγωνισμός τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Και «πόλεμος τιμών»!
Τα μέτρα…
Ρωτήσαμε επίσης τον κ. Πελεκανάκη, αν τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν στηρίξει, μέχρι στιγμής, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Είπε ότι τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών κλπ. Αν θα χρειαστεί επιπλέον στήριξη, θα φανεί από το Μάρτιο και μετά, ανάλογα με την εξέλιξη της νέας τουριστικής περιόδου, αλλά το μεγάλο πρόβλημα το αντιμετωπίζει ο κλάδος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, τόνισε. «Αν δεν δουλέψουν και φέτος, με δεδομένο ότι το 50% των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ίσως και παραπάνω, παραμένουν άνεργοι από το Νοέμβριο του 2019…», είπε ο κ. Πελεκανάκης. Στην παρατήρησή μας, ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έτυχαν μεγαλύτερης στήριξης από τους ίδιους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, ο κ. Πελεκανάκης είπε ότι «είναι λογικό, γιατί πρώτα κοιτάς να σώσεις το αεροσκάφος στο οποίο επιβαίνουν όλοι –επιχειρηματίες και εργαζόμενοι – και ύστερα τους επιβάτες, γιατί αν πέσει το σκάφος, θα πεθάνουν όλοι μαζί και τελείωσε». Συμπλήρωσε δε ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης του εισοδήματος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, γιατί απ’ ότι φαίνεται θα είναι δύσκολο και το 2021.
Πηγή: ΑΝΑΤΟΛΗ