Tourismos

Με το βλέμμα στη σεζόν του 2019 είναι πλέον οι μεγάλοι tour operators του εξωτερικού που βλέπουν την Ελλάδα να ανεβαίνει κι άλλο στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων τουριστών με προβλέψεις μάλιστα ακόμη και για διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Ετσι, μετά την Thomas Cook που ανακοίνωσε στις αρχές της εndομάδας τα νέα πλάνα της για την ελληνική αγορά, όπου σκοπεύει να επενδύσει 150 εκατ. ευρώ το 2018, ο έτερος κορυφαίος Ευρωπαίος tour operator, η TUI, ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα του «Άτλαντα Διακοπών», για το καλοκαίρι του 2018 με τις δημοφιλέστερες αγορές, επιβεβαιώνοντας την αναβάθμιση της Ελλάδας στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης. Ενδεικτικό είναι ότι η Κρήτη αναδεικνύεται ως ο νούμερο 1 προορισμός αυτό το καλοκαίρι με βάση τις κρατήσεις που πραγματοποιούν οι πελάτες του τουριστικού κολοσσού, ο οποίος διακινεί πάνω από 20 εκατομμύρια τουρίστες σε 180 προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Η Μαγιόρκα, από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της Ισπανίας βρίσκεται φέτος στη δεύτερη θέση, μετά την Αττάλεια της Τουρκίας στην πρώτη πεντάδα των ευρωπαϊκών προορισμών περιλαμβάνεται ένα ακόμη ελληνικό νησί, η Ρόδος για το καλοκαίρι του 2018 και ακολουθεί η Λάρνακα στην Κύπρο.

Ανά χώρα, ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός του ομίλου για τη θερινή σεζόν του 2018 είναι η Ισπανία με την Ελλάδα να ακολουθεί δεύτερη, ενώ ένα ακόμη χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού είναι το δυναμικό comeback της Τουρκίας, ως τρίτος πιο δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός στη συνολική κατάταξη του ομίλου. Μάλιστα, η γειτονική χώρα φαίνεται από τη μία πλευρά φαίνεται να έχει αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της στα ζητήματα ασφαλείας, ενώ από την άλλη είναι πιο φθηνή λόγω της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας. Ιταλία και Κύπρος συμπληρώνουν την κορυφαία πεντάδα στη συνολική κατάταξη του ομίλου.

Σημειώνεται εδώ ότι η ΤUI, με έδρα τη Γερμανία, προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε πάνω από 20 εκατομμύρια πελάτες, καλύπτοντας τη συνολική ταξιδιωτική αλυσίδα. Στον Όμιλο TUI συγκαταλέγονται περίπου 330 ιδιόκτητα ξενοδοχεία και resorts με premium επωνυμίες, όπως η RIU και η Robinson, καθώς και 16 κρουαζιερόπλοια, μεταξύ των οποίων τα πολυτελή MS Europa και MS Europa 2, ο στόλος «Mein Schiff» της TUI Cruises και τα κρουαζιερόπλοια της Marella Cruises στη Μεγάλη Βρετανία. Στον Όμιλο ανήκουν επίσης διεθνώς κορυφαίοι tour operators, 1.600 ταξιδιωτικά γραφεία στην Ευρώπη, καθώς και έξι αεροπορικές εταιρείες με περίπου 150 σύγχρονα αεροσκάφη μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Μαυρόπουλο, περιφερειακό διευθυντής Ανατολικής Μεσογείου της TUI Destination Experiences η κατάταξη των προτιμήσεων των πελατών της TUI για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο αναδεικνύει την αναβάθμιση της Ελλάδας σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό της Ευρώπης. «Σε επτά από δώδεκα αγορές προέλευσης πελατών της TUI στην Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση – ιδιαίτερα στις Σκανδιναβικές χώρες. Η Κρήτη μάλιστα είναι φέτος συνολικά ο πιο δημοφιλής προορισμός της TUI παγκοσμίως.  Η μεγάλη αυτή επιτυχία είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών προσπαθειών της TUI στην Ελλάδα και της στενής εταιρικής σχέσης μας με τους τοπικούς τουριστικούς παράγοντες και φορείς.»

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η εταιρεία με αφορμή τον «Ατλαντα των Διακοπών» για το καλοκαίρι του 2018, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες επιλέγουν κατά κύριο λόγο μεσογειακούς προορισμούς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές , παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ως προς τις προτιμήσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο- οι οποίες  σε μερικές περιπτώσεις προκαλούν έκπληξη: Για παράδειγμα, ενώ οι Γερμανοί τουρίστες εξακολουθούν να προτιμούν την Ισπανία και την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, επιλέγουν επίσης συχνά προορισμούς που βρίσκονται εντός της χώρας τους. Αυτό τους καθιστά τη μόνη χώρα προέλευσης που τοποθετείται ταυτόχρονα ως ένας από τους πέντε πρώτους προορισμούς για το καλοκαίρι. Οι Γερμανοί πελάτες του ομίλου κατατάσσουν τη Μαγιόρκα, την Αττάλεια, την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω ως έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Τρεις από τους πέντε επικρατέστερους προορισμούς των Γερμανών βρίσκονται στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλής και στη Βόρεια Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα προορισμός διακοπών για Νορβηγούς, Σουηδούς, Δανούς και Φινλανδούς, αλλά και για τους Πολωνούς και τους Γάλλους. Το ίδιο ισχύει για τους πελάτες της TUI από την Αυστρία, οι οποίοι επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές ως επί το πλείστον την Κρήτη και τη Ρόδο. Οι Βρετανοί, οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί αντίθετα προτιμούν την Ισπανία. Η Μαγιόρκα, η Τενερίφη και η Ίμπιζα είναι τα τρία ισπανικά νησιά που αποτελούν τους πρώτους σε προτίμηση προορισμούς των Βρετανών και Ιρλανδών. Τόσο οι Ολλανδοί όσο και οι Βρετανοί τουρίστες επιλέγουν και μακρινούς προορισμούς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Για παράδειγμα, οι Ολλανδοί φαίνεται να επιλέγουν για τις διακοπές τους το 2018 το νησί Κουρασάο της Καραϊβικής, ενώ οι Βρετανοί και οι Ιρλανδοί το Κανκούν στο Μεξικό. Οι αγαπημένη χώρα των Γάλλων είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, με το το Παλέρμο της Σικελίας να κατατάσσεται πρώτο στην πεντάδα των δημοφιλέστερων προορισμών.

Σημειώνεται εδώ ότι κατά το οικονομικό έτος 2017, η TUI Group σημείωσε κύκλο εργασιών ύψους 18,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και λειτουργικά κέρδη ύψους 1,102 δισ. ευρώ, με τον όμιλος να απασχολεί 67.000 εργαζομένους σε περισσότερες από 100 χώρες.

newmoney.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ