Η Nokia σχεδιάζει να βάλει ένα δίκτυο 4G στη Σελήνη μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς προκειμένου να βοηθήσει τις διαστημικές υπηρεσίες να κάνουν νέες ανακαλύψεις, αλλά και να θέσει τα θεμέλια ώστε οι άνθρωποι να έχουν παρουσία στον πλανήτη. Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του CNBC.

Το δίκτυο αναμένεται να εκτοξευτεί στη Σελήνη μέσα σε έναν πύραυλο SpaceX, ιδρυτής της οποίας είναι ο Elon Musk, τους επόμενους μήνες.

Ο κύριος μηχανικός της Nokia, Luis Maestro Ruiz De Temino, έκανε προεπισκόπηση της αποστολής τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια του MWC στη Βαρκελώνη. Το δίκτυο θα διαθέτει σταθμό βάσης εξοπλισμένο με κεραίες και αποθηκευμένο σε σεληνιακό προσεδάφιο Nova-C. Το τελευταίο έχει σχεδιαστεί από την Intuitive Machines, μια δημόσια εισηγμένη εταιρεία που περιγράφει τον εαυτό της ως “από άκρο σε άκρο εταιρεία εξερεύνησης του διαστήματος που παρέχει πρόσβαση στη Σελήνη, υπηρεσίες σεληνιακών δεδομένων, ακραία σεληνιακή κινητικότητα και πολλά άλλα.”

Για να επιτευχθεί ο στόχος, αναμένεται να δημιουργηθεί μια σύνδεση LTE μεταξύ του οχήματος προσεδάφισης και ενός ρόβερ με ηλιακή ενέργεια. Ο πύραυλος SpaceX θα δώσει τη θέση του στο σεληνιακό όχημα προσεδάφισης το οποίο θα έχει ένα σύστημα πρόωσης που θα το βοηθά να φτάσει στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Η τεχνολογία θα προσγειωθεί στον κρατήρα Shackleton κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης κατά τη διάρκεια της αποστολής Artemis 1 της NASA.

Απώτερος σκοπός της Nokia είναι να δείξει ότι τα επίγεια δίκτυα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χειριστούν τις απαιτήσεις επικοινωνίας για μελλοντικές διαστημικές αποστολές. Το δίκτυο θα επιτρέπει στους αστροναύτες να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τον έλεγχο της αποστολής. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τον απομακρυσμένο έλεγχο του σεληνιακού ρόβερ και τη ροή βίντεο και δεδομένων σε πραγματικό χρόνο πίσω στη γη.

Tο σεληνιακό δίκτυο θα «παρέχει κρίσιμες δυνατότητες επικοινωνίας για πολλές διαφορετικές εφαρμογές μετάδοσης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ζωτικών λειτουργιών διοίκησης και ελέγχου, τηλεχειρισμού σεληνιακών ρόβερ, πλοήγησης σε πραγματικό χρόνο και ροής βίντεο υψηλής ευκρίνειας», σημειώνει η φινλανδική εταιρεία.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ