«Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές»

Δεύτερη εκδήλωση ιστορικής αναφοράς, γνωριμίας και παρουσίασης των Σύγχρονων Σκοπελιτών Λαϊκών Τεχνιτών

«Λαϊκή Τέχνη νήσου Σκοπέλου. Από το παρελθόν στο σήμερα και στο μέλλον»

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019, ώρα 20.30

Κινηματοθέατρο «ΟΡΦΕΑΣ» Σκοπέλου

Όπως ακριβώς προγραμματίστηκε από την αρχή του Θεματικού έτους Πολιτισμού 2018 – 2019  με τίτλο: «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές», που διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού,  «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο τον περασμένο Μάϊο, με θέμα: «Λαϊκή Τέχνη νήσου Σκοπέλου. Από το παρελθόν στο σήμερα και στο μέλλον», παρουσιάζεται τώρα και στον τόπο των λαϊκών της τεχνιτών, τη Σκόπελο.

Τα εγκαίνια θα γίνουν το προσεχές Σάββατο 20 Ιουλίου 2019, στις 20.30, στο Κινηματοθέατρο «ΟΡΦΕΑΣ» της Σκοπέλου, και όπως όλες οι δράσεις και εκδηλώσεις του φορέα, αναδεικνύουν και προάγουν τη συνεργασία μεταξύ των Συλλόγων, θέμα το οποίο θεωρείται εκ των θεμελιωδών στη «Μαγνήτων Κιβωτό». Κορυφώνεται πλέον η συνεργασία μας  με  το Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου, και  τον Δήμο Σκοπέλου, με το οποίο η συναντίληψη στα θέματα πολιτισμού και η κοινή δράση σε πολλές δραστηριότητες  και εκδηλώσεις, μετρά πέντε χρόνια.

Στον νέο επιβατικό σταθμό του Λιμένα Βόλου (TERMINAL),  προσφορά της  Διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Βόλου,  λειτούργησε καθημερινά, από την Δευτέρα 13 έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, η Έκθεση όπου παρουσιάστηκε η μεγάλη ιστορική σύγχρονη παρακαταθήκη που ακόμη και σήμερα παρουσιάζει η Σκόπελος στον τομέα της Λαϊκής Τέχνης.

Γιατί δεν είναι μόνο η ιστορία που έχει γράψει με τον Ναυπηγό – Μικροτεχνίτη Μπουνταλά, με την οικογένεια Ρόδιου στην Αγγειοπλαστική, τους Μαχαιράδες Λεμονή και Πατσή και τόσους άλλους, αλλά και η συνέχιση νεότερων και σύγχρονων απογόνων από αυτές τις παραδοσιακές οικογενειακές δραστηριότητες, προσέτι δε και νέων τεχνιτών που μαθήτευσαν κοντά σε αυτούς και διατηρούν άσβεστη την αναφορά στη Λαϊκή τέχνη.

Είναι αρκετοί οι Σκοπελίτες που με αγάπη και επιμονή συνεχίζουν την τέχνη των παππούδων και των γονιών τους, που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι  βιοποριστική αλλά το μεράκι και η αγωνία να μη χαθεί η παραδοσιακή λαϊκή τέχνη, γεγονός το οποίο τους δίνει δύναμη και θάρρος να συνεχίσουν. Γνωρίζουμε ευτυχώς αρκετούς Σκοπελίτες που ασχολούνται και σήμερα με τις Λαϊκές Τέχνες.

Η «Μαγνήτων Κιβωτός», στον Επετειακό τόμο –  Ημερολόγιο 2018, με τίτλο: «Η Ελληνική Λαϊκή Τέχνη. Από το παρελθόν στο μέλλον», παρουσίασε εκτεταμένο αφιέρωμα στην Οικογένεια Ρόδιου, ενδεικτική αναφορά από τους λαϊκούς και παραδοσιακούς τεχνίτες του νησιού οι οποίοι στο διάβα τους δημιούργησαν την ιστορία της λαϊκής τέχνης της Σκοπέλου.

Ως σημαντική καταγράφεται και η προσπάθεια του φορέα, το θεματικό έτος 2018 – 2019 «Μαγνήτων τέχνες λαϊκές»,  να μετεξελιχθεί και να αποτελέσει αφορμή για ένα τοπικό δίκτυο λαϊκών τεχνιτών και οικοτεχνίας, όπου προϊόντα, τεχνικές και δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη μια ιδιαίτερη τοπική αγορά, μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία στους τόπους και χώρους παραγωγής λαϊκών προϊόντων, αλλά και να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για τη δημιουργία νέων λαϊκών τεχνιτών. Στην κατεύθυνση αυτή εξαιρετική καταγράφεται η συμφωνία του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και προέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού», με τον νέο Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου για αξιοποίηση χώρου στην περιοχή των Καλών Νερών Πηλίου.

Ο πολιτισμός των λαϊκών τεχνών και τα «έργα των χεριών», μπορούν να συναντηθούν και με τον  τουρισμό να συνυπάρξουν αρμονικά με την τοπική οικονομία και να αποτελέσουν πυλώνας μιας νέας αισθητικής και χρηστικότητας.

Πάνω σε αυτές τις σκέψεις και τις προοπτικές, ως «Μαγνήτων Κιβωτός», αποφασίσαμε να αναδείξουμε όπως αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό των λαϊκών τεχνών, τους ανθρώπους  και τα «έργα των χεριών», της Σκοπέλου.

Η αρχή έγινε, σε συνεργασία με την Εκπαιδευτικό κυρία Βάσσα Παρασκευά, όταν αναδείξαμε και στον Βόλο το έργο της σύγχρονης Λαϊκής Τεχνίτριας της Σκοπέλου, Βιολέτας Σοφικίτου, εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία τον  Οκτώβριο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας.

Και τώρα συνεχίζουμε σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου, για δεύτερη φορά. Πρόκειται για έναν νεοσύστατο φορέα που δραστηριοποιείται στη Σκόπελο τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχει ως στόχο την καταγραφή και ανάδειξη όλων των πολιτιστικών πληροφοριών  του νησιού. Επίσης διοργανώνει βιωματικές δράσεις για τα σχολεία της Σκοπέλου και επιστημονικές συναντήσεις με στόχο την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα που αφορούν τον πολιτισμό της περιοχής.  Ακόμη μελετά την τοπική ιστορία και  παρουσιάζει τις πληροφορίες σε εκδοτικές προσπάθειες, δημοσιεύσεις σε περιοδικά και  ενημερωτικές εισηγήσεις τόσο στη Σκόπελο όσο κι εκτός νήσου.

Η Εκδήλωση ιστορικής αναφοράς, γνωριμίας και παρουσίασης των Σύγχρονων Σκοπελιτών Λαϊκών Τεχνιτών, με τίτλο: «Λαϊκή Τέχνη νήσου Σκοπέλου.

Από το παρελθόν στο σήμερα και στο μέλλον», θα εγκαινιαστεί, με περισσότερες συμμετοχές και εμπλουτισμένη με νέες δημιουργίες, το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019 από τον Σεβ Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, που για το σκοπό αυτό θα βρεθεί για μια ημέρα στην Σκόπελο, στο Κινηματοθέατρο  «ΟΡΦΕΥΣ».

Θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 18:00 έως 22:30, ενώ θα διαρκέσει έως την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το γεγονός ότι καθόλη τη διάρκεια της Έκθεσης θα παρουσιαστούν οι παρακάτω Παράλληλες Εκδηλώσεις.

Κυριακή 21 Ιουλίου, ώρα 20.30,  Κινηματοθέατρο «ΟΡΦΕΑΣ»

Διάλεξη: «Τέχνες και τεχνίτες στην αρχαία Πεπάρηθο».

Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου – Δουλγέρη,  Αρχαιολόγος,

πρώην προϊσταμένη ΙΓ΄ Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Και την επόμενη Κυριακή 28 Ιουλίου, ώρα 20.30, επίσης στο Κινηματοθέατρο «ΟΡΦΕΑΣ» , την διάλεξη: «Η Σκόπελος μέσα από τα μάτια του Ίωνα Δραγούμη».

Από την Αννίτα Πρασσά, Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας & την Ελένη Σπηλιώτη – Κεσμετζή, Φιλόλογο.

Οι Σκοπελίτες Λαϊκοί τεχνίτες που θα εκθέσουν είναι οι:

Νίκος Ρόδιος – Αγγειοπλάστης

Μάγδα Ροδίου – Κεραμίστρια

Βιολέτα Σοφικίτου – Ζωγράφος

Αντώνης Αμπελάκιας – Μαχαιροποιός

Χαράλαμπος Κοχύλης – Ξυλογλύπτης

Παναγιώτης Σοφικίτης – Μικροναυπηγός

Κωνσταντίνος Κοσύφης – Ξυλοναυπηγός

Ουρανία Γιακείμ – Καλλιανού – Κέντημα Παραδοσιακών ενδυμασιών

Παναγιώτα Κεχριώτη – Ύφανση, κέντημα

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμό του Δημάρχου Σκοπέλου Χρήστου Βασιλούδη και της Αντιπροέδρου Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου, Αικατερίνης Προβιά.

Εκ μέρους της ¨Μαγνήτων Κιβωτού» θα γίνει μια εισηγητική αναφορά στην Ελληνική Λαϊκή Τέχνη, από το παρελθόν στο μέλλον.

Την Κεντρική ομιλία, με θέμα:  «Η λαϊκή τέχνη στη Σκόπελο ως φορέας πολιτισμού και οικονομικής δραστηριότητας», θα κάνει ο  Πρόεδρος Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου, Κωνσταντίνος Ιω. Σύρος, Καθηγητής Θεολογίας.

Σύντομη παρουσίαση των τεχνιτών που εργάζονται σήμερα στο νησί της Σκοπέλου, θα κάνουν τα  μέλη του Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου, Ελένη Σπηλιώτη και Ρηγίνα Κασσανδριανού.

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους πολυάριθμους επισκέπτες της Σκοπέλου την περίοδο αυτή να γνωρίσουν καλύτερα το Νησί, του ανθρώπους του και τον πανάρχαιο πολιτισμό του.

Τέχνη νήσου Σκοπέλου