Στην «αρένα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ρίχνεται η Μαρία Καβούρη, «σύµβολο» της Σκιάθου,όπως λένε οι κάτοικοι, η οποία μπορεί να γεννήθηκε τυφλή αλλά τίποτα δεν στέκεται εμπόδιο στη ζωή της.

Η 45χρονη Μαρία αποδεικνύει κάθε μέρα πώς όλα μπορούν να συμβούν αρκεί να υπάρχει θέληση. Κατάφερε να σπουδάσει ψυχολογία, να µάθει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να κρατά ένα περίπτερο στον παραλιακό δρόµο, τον πιο πολυσύχναστο της Σκιάθου, και πριν από 4 µήνες να αποκτήσει δίδυµα, έπειτα από έναν «Γολγοθά» γραφειοκρατίας, καθώς είναι µονογονεϊκή οικογένεια.

Η Μαρία Καβούρη, «σύµβολο» του νησιού, όπως λένε οι κάτοικοι, ρίχνεται τώρα στη µάχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατεβαίνει υποψήφια δηµοτική σύµβουλος µε ένα συνδυασµό που ετοιµάζουν νέα, αυτοδηµιούργητα άτοµα της Σκιάθου«Τα παιδιά µου είναι τα µάτια µου και αυτά θα µε οδηγούν στο να λύνω προβλήµατα. ∆εν φοβάµαι τίποτα, είµαι εδώ για να βοηθήσω το νησί, ώστε να γίνει η βασίλισσα του Αιγαίου» λέει στο «Εθνος».

Η ιστορία της 45χρονης Μαρίας

Η Μαρία γεννήθηκε στο νησί του Παπαδιαµάντη πριν από 45 χρόνια και όταν πρωτοαντίκρισε το φως δεν έκλαψε. Η µαία που την έφερε στη ζωή πανικοβλήθηκε, της χτύπησε απότοµα το κεφάλι, µε αποτέλεσµα να πειραχτεί το οπτικό της νεύρο και να µείνει τυφλή. Ετσι έµαθε ότι ο κόσµος είναι φωτεινός µέσα από τα µάτια της ψυχής της. Παρακολούθησε µαθήµατα σε ειδικό σχολείο στον Βόλο και µε τον κώδικα Μπράιγ κατάφερε να σπουδάσει ψυχολογία, να µάθει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ξένες γλώσσες και όταν ενηλικιώθηκε νοίκιασε ένα περίπτερο στον παραλιακό δρόµο της Σκιάθου.

«Με την αφή κατάφερα να γνωρίζω όλα τα χαρτονοµίσµατα. Από τα διπλανά καταστήµατα έρχονται και µου δίνουν χαρτονοµίσµατα των 100 και των 500 ευρώ για να διαπιστώσω αν είναι πλαστά. ∆ουλεύω την ταµειακή µηχανή µε απίστευτη ταχύτητα και ποτέ, µα ποτέ δεν έχω κάνει λάθοςΠοτέ δεν ένιωσα µειονεκτικά και δεν επέτρεψα σε κανέναν να µε δει έτσι», λέει η Μαρία.

tzoum kav

(Η Μαρία Καβούρη με τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου/ Πηγή: Έθνος)

Η µητρότητα

Βλέποντας την αδελφή της και τις φίλες της να έχουν αποκτήσει παιδιά, θέλησε και η ίδια να γίνει µητέρα. Με τη συµπαράσταση της µητέρας της, συγγενών και φίλων, ξεκίνησε έναν τιτάνιο αγώνα, καθώς ως µονογονεϊκή οικογένεια έπρεπε να ξεπεράσει µια σειρά γραφειοκρατικών και άλλων διαδικασιών.

Έπειτα από δύο αποτυχηµένες προσπάθειες που έκανε σε γνωστό κέντρο εξωσωµατικής γονιµοποίησης στην Αθήνα, κατάφερε να µείνει έγκυος και πριν από περίπου 4 µήνες, στις 25 Σεπτεµβρίου 2018, έφερε στον κόσµο ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι.

«Είχα µια εύκολη εγκυµοσύνη, αλλά πολύ δύσκολη γέννα. Τα µωρά γεννήθηκαν λιποβαρή και εγώ παρουσίασα επιπλοκές. Χρειάστηκε να έρθει ελικόπτερο Super Puma για να µας µεταφέρει στον Βόλο. Σκεφτόµουν συνεχώς πως δεν είχα δικαίωµα να “φύγω” και υποσχέθηκα πως θα παλέψω για να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας στο νησί µας»,αναφέρει η Μαρία.

Σήµερα που τα παιδιά έχουν λίγο µεγαλώσει, η Μαρία Καβούρη µπαίνει µπροστά στη µάχη των δηµοτικών εκλογών και µετά το «ναι» που είπε στον επικεφαλής του συνδυασµού, Θοδωρή Τζούµα, ετοιµάζει ένα πρόγραµµα επισκέψεων σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις υπηρεσίες, ενώ οραµατίζεται την επόµενη µέρα «για µια Σκιάθο που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα µεγάλα νησιά». Προτεραιότητά της ο τοµέας της υγείας, γιατί, όπως λέει, «τον χειµώνα είναι δύσκολα για όσους µένουµε εδώ, ενώ το καλοκαίρι, που χιλιάδες τουρίστες έρχονται για διακοπές, φαίνονται περισσότερο οι ελλείψεις»Η καθηµερινότητά της δεν είναι εύκολη, αλλά κυλάει πολύ ευχάριστα. Μέχρι το µεσηµέρι φροντίζει µόνη της τα µωρά, καθώς η µητέρα της εργάζεται ως καθαρίστρια στον παιδικό σταθµό. Με την αφή µπορεί και ανταποκρίνεται στα πάντα, ενώ το ένστικτο της µητέρας τη βοηθά ώστε να αντιλαµβάνεται τις ανάγκες τους.

Τα σχέδια για το μέλλον

Μιλάει ασταµάτητα για τα παιδιά της αλλά και για τα σχέδιά της για τη Σκιάθο«Η ακτοπλοϊκή αποµόνωση είναι ένα σοβαρό πρόβληµα. Είµαστε τόσο κοντά στον Βόλο και συχνά τον χειµώνα µένουµε χωρίς σύνδεση. Το αεροδρόµιο που το καλοκαίρι έχει δεκάδες πτήσεις κάθε µέρα τον χειµώνα εξυπηρετεί µόνο την πρόσβαση από και προς την Αθήνα. Η Σκιάθος πρέπει να γίνει προορισµός για όλο τον χρόνο. Να µη νεκρώνει η ζωή τον χειµώνα, δεν είναι ωραία η εικόνα της παραλίας στη Χώρα που όλα τα καταστήµατα είναι κλειστά. Πρέπει να έρθουν εδώ επιχειρηµατίες για να επενδύσουν στον τουρισµό, και όχι µόνο, που να σέβονται το περιβάλλον του νησιού αλλά και τους ανθρώπους του» αναφέρει.

cnn.gr